Πώς να επιλέξετε έναν λέβητα θέρμανσης

Πώς να επιλέξετε έναν λέβητα θέρμανσης

Η τεχνική κατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και ύδρευσης στα αστικά πολυκατοικίες, δυστυχώς, αφήνει πολύ επιθυμητό. Τι να πω για ιδιωτικές κατοικίες σε χωριά και χωριά. Από αυτή την άποψη, το πιο σημαντικό είναι η παροχή αυτόνομων, ανεξάρτητων από το δημόσιο οικιακών επικοινωνιών θέρμανση νερού και θέρμανσης του σπιτιού.

Η συσκευή, η οποία έχει σχεδιαστεί για αυτούς τους σκοπούς είναι πολύ ακριβή, οπότε η επιλογή της - το γεγονός είναι πολύπλοκο, απαιτεί ειδική προσέγγιση και γνώση.

Βασικά στοιχεία επιλογής του λέβητα

Υπάρχουν πολλοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή του λέβητα θέρμανσης για μια ιδιωτική κατοικία.

Για παράδειγμα, πρέπει να ξέρετε ποιο είδος καυσίμου είναι πιο κατάλληλο για μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Το σπίτι που βρίσκεται στον κήπο οικόπεδο είναι καλύτερα θερμαινόμενο με καυσόξυλα. Αν υπάρχουν κοντά στην περιοχή οι ιαματικές πηγές, είναι αυτονόητο ότι το καλύτερο είδος ψυκτικού για τον λέβητα θα είναι το νερό. Η παρουσία των αγωγών αερίου κοντά στην τοποθεσία του σπιτιού διακόπτει αυτόματα όλους τους τύπους καυσίμων, εκτός από το αέριο, το οποίο καίγεται, μετατρέπεται σε θερμότητα.

Είναι πολύ σημαντικό, όταν επιλέγετε μια συσκευή θέρμανσης, να λαμβάνετε υπόψη τις απώλειες θερμότητας στο σπίτι, που σχετίζονται με την ποιότητα της εξωτερικής μόνωσης. Επίσης μια σημαντική παράμετρος είναι η ποσότητα του απαιτούμενου ζεστού νερού. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους δείκτες, μπορείτε να υπολογίσετε την απαιτούμενη χωρητικότητα του λέβητα και μόνο μετά από αυτή την αγορά.

Τύποι λεβήτων για θέρμανση

Ένα μεγάλο φάσμα συσκευών θέρμανσης θέτει μερικές φορές τον καταναλωτή σε αδιέξοδο. Δεν είναι εύκολο να επιλέξετε, την ιδανική επιλογή για τον εαυτό σας ανάμεσα σε μια τέτοια ποικιλία.

Τα πιο δημοφιλή είδη συσκευών θέρμανσης για μια ιδιωτική κατοικία είναι:

 • λέβητες αερίου ·
 • ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.
 • στερεά καύσιμα.

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα καθεμία από τις παραπάνω επιλογές και υπογραμμίζουμε τις θετικές και αρνητικές πλευρές τους.

Αέριο λεβήτων

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος συσκευής θέρμανσης, που προσελκύει τον καταναλωτή όχι μόνο από το κόστος του, αλλά και από τη διαθεσιμότητα του χρησιμοποιούμενου καυσίμου. Αυτές οι συσκευές χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Συμπυκνωτικά θερμαντικά σώματα. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι εκτός από τη θερμική ενέργεια χρησιμοποιείται θερμότητα από υδρατμούς. Αυτή η προσέγγιση συμβάλλει στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η οποία είναι πολύ σημαντική λόγω των συνεχώς αυξανόμενων τιμολογίων για τα μπλε καύσιμα.
 • θερμαντικές συσκευές μεταφοράς. Η θέρμανση του ψυκτικού μέσου οφείλεται στην ενέργεια που παράγεται από την καύση καυσίμου. Έχουν ανοικτούς θαλάμους καύσης και λειτουργούν λόγω φυσικού ρεύματος.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τον εναλλάκτη θερμότητας κατά την επιλογή μιας συσκευής θέρμανσης. Πρόκειται για μια ειδική δεξαμενή, κατασκευασμένη από μέταλλο, στην οποία θερμαίνεται το θερμαντικό μέσο. Εάν πρόκειται για χάλυβα, τότε πιθανότατα η διάρκεια ζωής ενός τέτοιου προϊόντος θα είναι βραχύβια. Η δεξαμενή χυτοσιδήρου είναι πιο ανθεκτική στις αλλαγές θερμοκρασίας, πρακτικά δεν είναι ανθεκτική στη σκουριά και η διάρκεια ζωής της φτάνει τα 60 χρόνια.

Οι συσκευές θέρμανσης, του οποίου ο θερμικός φορέας είναι φυσικό βύθισμα, είναι πολύ απλοί σε λειτουργία και οικονομικό κόστος. Εάν ο υπολογισμός της απαιτούμενης ισχύος πραγματοποιηθεί σωστά, τότε είναι δυνατόν να θερμανθεί το δωμάτιο οποιωνδήποτε διαστάσεων με ποιοτικό τρόπο.

Προσοχή! Ένας λέβητας αερίου τύπου αερίου με καύσιμο απαιτεί την υποχρεωτική τοποθέτηση καμινάδας και καλό εξαερισμό του χώρου όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του εξοπλισμού θέρμανσης.

Ηλεκτρικός λέβητας

Αυτός ο τύπος συσκευής θέρμανσης είναι ο πιο ακριβός στην υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα το υψηλό κόστος πληρώνει πλήρως για την αποτελεσματικότητα της χρήσης. Ανάλογα με την ισχύ, οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης μπορούν να είναι: μονοφασικές, τριφασικές και πολλαπλές. Η τρίτη επιλογή επιτρέπει την πιο ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων και αποφεύγει τα προβλήματα που συνδέονται με ξαφνικά άλματα τάσης.

Ανάλογα με την αρχή της λειτουργίας, οι ηλεκτρικοί λέβητες για τη θέρμανση μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι:

 • ηλεκτρόδιο.
 • που εργάζονται από τα ΔΕΔ.
 • επαγωγή.

Λέβητας στερεών καυσίμων

Αυτός ο τύπος εξοπλισμού είναι ο πλέον απαιτητικός στην εργασία συντήρηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριος, βοηθητικός ή βοηθητικός θερμαντήρας. Σε περίπτωση βοηθητικού λέβητα, θερμαίνει και θερμαίνει το μέσο θέρμανσης πριν ξεκινήσει ένας ηλεκτρικός ή αέριο λέβητας για τη θέρμανση ενός ιδιωτικού σπιτιού, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία αέρα δωματίου.

Μέχρι σήμερα, τα πιο δημοφιλή μοντέλα λέβητες στερεών καυσίμων είναι:

 1. Μονάδα πυρόλυσης. Το έργο του βασίζεται στην παραγωγή και περαιτέρω καύση του αερίου πυρόλυσης, το οποίο απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της καύσης στερεού καυσίμου και με ελάχιστο οξυγόνο. Οι λέβητες πυρόλυσης μακράς καύσης είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς ρυθμιστές αερίου, οι οποίοι ρυθμίζουν την παροχή οξυγόνου σε επαρκή ποσότητα για καύση. Μετά την ανάφλεξη, ο όγκος του οξυγόνου μειώνεται απότομα, πράγμα που ωθεί το στερεό καύσιμο να καπνίζει και ρυθμίζει τη μονάδα στη λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συσκευές θέρμανσης αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται πρακτικά σε οποιοδήποτε είδος στερεού καυσίμου: ξύλο, άνθρακα ή σφαιρίδια.
 2. Λέβητες θέρμανσης με πελέτες. Λειτουργεί σε συμπιεσμένα ξύλα - σφαιρίδια. Τα μεμονωμένα μοντέλα των λεβήτων pellet για τη θέρμανση ιδιωτικών κατοικιών εξοπλισμένο με ένα κοχλία, ο οποίος μετά από ορισμένες ρυθμίσεις είναι παραδίδει αυτόματα την απαιτούμενη ποσότητα του στερεού καυσίμου προς τον κλίβανο. Τύπος ανάφλεξης - αυτόματη. Η διάρκεια της καύσης επηρεάζεται επίσης από τον όγκο της χοάνης.
 3. Λέβητας στερεών καυσίμων με μεγάλη καύση. Σύμφωνα με τον τύπο κατασκευής της συσκευής θέρμανσης, το καύσιμο μπορεί να είναι καυσόξυλα, πριονίδι, άνθρακας ή μείγμα τύρφης και ξύλου. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου συσκευών θέρμανσης ήταν η διάταξη της δεξαμενής. Η καύση καυσίμων συμβαίνει από την κορυφή προς τα κάτω και συνοδεύεται από αργή αποσύνθεση. Λόγω αυτού, η διάρκεια της καύσης μπορεί να αυξηθεί έως και μια ημέρα.

Λέβητες υγρών καυσίμων

Αυτός ο τύπος συσκευών θέρμανσης έχει κερδίσει τη δημοτικότητα λόγω της υψηλής απόδοσης και της πλήρους αυτονομίας του. Το μόνο μειονέκτημα που κάπως τρομάζει τους αγοραστές είναι το υψηλό κόστος συντήρησης ρουτίνας και η τιμή του καυσίμου. Όμως, παρά το γεγονός αυτό, αυτός ο τύπος συσκευών θέρμανσης χρησιμοποιείται ενεργά σε εκείνα τα σπίτια που είναι τεχνικά αδύνατον να συνδεθούν με συστήματα παροχής αερίου.

Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου λέβητα βασίζεται στην καύση υγρού καυσίμου. Ψεκάζεται υπό πίεση εντός του θαλάμου καύσης όπου αναμιγνύεται με τον αέρα και αναφλέγεται. Παραδοσιακά, οι λέβητες θέρμανσης υγρών καυσίμων εφοδιασμένο με αυτόματο έλεγχο, και χωρίζονται σε ντίζελ και πετρελαίου, ανάλογα με τον τύπο του χρησιμοποιούμενου καυσίμου.

Ταξινόμηση κατά λειτουργικότητα

Κατά κανόνα, οι συσκευές θέρμανσης για ιδιωτική κατοικία χωρίζονται σε:

 1. Μονοκύκλωμα λέβητες θέρμανσης. Προορίζονται μόνο για τη θέρμανση του χώρου, καθώς διαθέτει μόνο έναν εναλλάκτη θερμότητας. Στην περίπτωση όπου ο λέβητας έχει μια δεξαμενή αποθήκευσης και του εναλλάκτη θερμότητας, καθίσταται δυνατή η παροχή όχι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο, αλλά καυτό νερό.
 2. Δύο κύκλωμα. Χαρακτηριστικό τους είναι η συμπαγεια. Κατά κανόνα, οι λέβητες θέρμανσης δύο κυκλωμάτων τοποθετούνται σε μικρά σπίτια. Το σημείο διανομής ζεστού νερού πρέπει να βρίσκεται κοντά στον λέβητα.

Τι είναι ένα σύστημα τοίχου και δαπέδου

Οι συσκευές θέρμανσης ενός ιδιωτικού σπιτιού μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχο ή στο πάτωμα.

Οι μονάδες Wall προσελκύονται από το γεγονός ότι καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο όταν τοποθετείται στον τοίχο την ίδια στιγμή κάτω από ένα δοχείο είναι αρκετό χώρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τοίχοι τοποθετημένοι λέβητες είναι αρκετά ελαφροί. Απλώς μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στον τοίχο.

Τα μειονεκτήματα των συσκευών θέρμανσης τοποθετημένων σε τοίχο περιλαμβάνουν ένα μικρό χρήσιμο όγκο της δεξαμενής, καθώς και ορισμένα χαρακτηριστικά κατασκευής του εναλλάκτη θερμότητας. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από χαλκό, το οποίο έχει τις χειρότερες θερμοδυναμικές παραμέτρους (σε σύγκριση με το χυτοσίδηρο).

Οι τύποι δαπέδων των συσκευών θέρμανσης είναι πολύ δύσκολες και βαριές. Αναλαμβάνουν πολύ χώρο και είναι δύσκολο να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν. Οι εναλλάκτες θερμότητας των λεβήτων αυτού του τύπου κατασκευάζονται από χυτοσίδηρο, ο οποίος θα απομακρύνει τυχόν περιορισμούς όσον αφορά τους όγκους των δεξαμενών.

Επιλογή κατασκευαστή

Μέχρι σήμερα, η αγορά των συσκευών θέρμανσης ανανεώνεται ενεργά με εγχώρια προϊόντα. Η ποιότητα των λεβήτων δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερη από τα ανάλογα των ξένων εταιρειών, ενώ το κόστος αγοράς και τακτικής συντήρησης είναι πολύ φθηνότερο.

Όσον αφορά τις ξένες εταιρείες, τότε ο αναμφισβήτητος ηγέτης των κατασκευαστών λεβήτων, παραμένει η γερμανική μάρκα Bosh.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή και τον τύπο του λέβητα που επιλέξατε, είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε την τρέχουσα κατάσταση του. Κάθε, ακόμη και το μικρότερο λάθος μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη τραγωδία, έτσι ώστε οποιαδήποτε συσκευές θέρμανσης πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και να διατηρούνται σε άριστη τεχνική κατάσταση.

Εκτός από τον τρόπο επιλογής ενός λέβητα για τη θέρμανση ενός ιδιωτικού σπιτιού, ανακαλύπτουμε στο επόμενο βίντεο

 • Θερμικοί συσσωρευτές για λέβητες θέρμανσης

 • Λέβητες αερίου δαπέδου

 • Θέρμανση σε ιδιωτικό σπίτι

 • Λέβητας μακράς καύσης

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map