Mi a levegő mész

Mi a levegő mész

A legősibb kötőanyag, amelyet széles körben használnak mind az építőiparban, mind az iparban, a levegő mész. Mi ez? Ez olyan anyag, amelyet kalcium- és kalcium-magnézium-kőzetek kalcinálásával extrahálnak mindaddig, amíg széndioxidot nem távolítanak el. Ezeknek a folyamatoknak a végeredménye egy fehér por, melyet kalciumlime vagy kipelka-nak neveznek.

És mit tudsz erről az anyagról? Hogyan állítják elő? Milyen típusúak léteznek? Melyek a levegő mész pozitív tulajdonságai? Mindezt és még sok mindent megtanulhat azáltal, hogy elolvassa ezt az anyagot.

Anyaggyártás

Kezdjük a kezdetektől - hogyan érkezik a szellős mész? Termel egy terméket a hegyi üledékes kőzetekből:

 • mészkő;
 • dolomit;
 • kréta;
 • dolomitizált mészkő, amely legfeljebb 8% agyagot tartalmaz.

Az összes ilyen kőzetben uralkodó fő anyag a kalcium-karbonát, amelynek CaCO-ja van3. Ezenkívül van egy kis magnézium-karbonát (MgCO3) és egyéb adalékanyagok. Mindezeket a sziklákat egy forgó vagy tengelyes kemencében égetik el, 900 és 1200 ° C közötti hőmérsékleten. A levegő mészképlete a következő:

CaCO3 = CaO + CO2;
MgSO3 = MgO + CO2.

A kezelés után mészet kapunk (5-10 cm-es finom porózus részek). Közvetlenül a termelésben vízzel el lehet oltani. Ennek eredményeképpen - mész hígított, a képlet:

CaO + H2O = Ca (OH)2

Ha vizet nedvesít a mésznél, akkor erőszakos reakciót vált ki, amelynél felszabadul a hő, amelynél a víz forráspontig melegíthető. Ez a folyamat a mész lerázására. Ezért kezdetben a mészet forró víznek nevezik. Továbbá, ha a hozzáadott víz kicsi, a képződött finom por, és ha bővelkedés folyadék, a végső eredmény - a tészta jobb alakíthatóság. Amikor elakadt, a mész nagyobb méretűvé válik és apró részecskékké válik.

Ami a lemondás idejének költségeit illeti, ez más. Összpontosítva, 3 féle mészfolt létezik:

 1. Gyorsan oltás (8 percig).
 2. Medigested (25 percig).
 3. Lassú hatású (25 percig vagy tovább).

Sőt, ha figyelembe vesszük a több hozzáadott használt folyadék fizeti ki, kiderül, a levegő mészhidrát, vagy ahogy nevezik - pihe. Ebben a folyadék jelenléte a mész tömegének 50-65% -a. Ez a folyadékszám szükséges a megfelelő hidratálási reakcióhoz. Ha a folyadékok három vagy négyszer nagyobbak, mint a nyersanyagok, egy mészkő tésztát kapunk. A mészkő tej előállításához a folyadéknak 8-10-szer nagyobbnak kell lennie, mint maga a mész.

Melyek az anyagok fajtái

Ha figyelembe vesszük a magnézium-oxid és a kalcium mennyiségét, amelyek a levegő mész részét képezik, számos fajtáját meghatározhatjuk:

 1. Dolomit, amelynek MgO-szennyező indexe 21-40%.
 2. Magnézián, MgO-szennyező indexe 6-20%.
 3. A kalcium, amelynek MgO-szennyező indexe nem több, mint 5%.

A mészépítő levegő különböző módon szállítható a létesítménybe:

 • komovaya kipelka nem gyorsult;
 • por, gyorslime talaj formájában;
 • hidratált mészpaszter;
 • mészkő tésztát és tejet.

Komovoe kipelka - a pörkölés eredményeként nyert termék, amely különböző méretű részekből áll. Ebből kapható: földi mész, hidratált mész, mészkő tészta és tej. Tömeges anyag szállítása zárt vagonokban és tehergépkocsikban. Ami a tárolást illeti, ezt egy teljesen száraz raktárban kell elvégeznie, és egy fapadlóval rendelkezik.

Figyeljen oda! Nem lehet a padlóra helyezni. Fontos, hogy a talajszint felett emelje 30 cm-rel.

Miért van így? Mert ha vízzel érintkezik, akkor automatikusan felmelegszik 300 ° C-ra. És mivel a raktárban gyúlékony anyagok lehetnek, minden tűzbe fordulhat.

Porított földi mész keletkezik a képregény különleges golyósmalmokban történő őrlésének eredményeképpen. A készítményhez hamut és salakot adunk. Anélkül, hogy ez a fajta adalék van osztva 3 fokozat, és az adalékokkal a por 2. Az előnye az, hogy amikor folyadék hozzáadásával ez hasonló a gipsz: tésztát először nyert, és az összes kezd meghatározta után fél órával.

A hidratált mész vagy a szösz is olyan anyag, amely elhaladt az extinkciós folyamaton az üzemben. Úgy néz ki, mint a fehér por. Ugyanakkor a páratartalom nem lehet több, mint 5%, sűrűsége - 400-4500 kg / m3. A kész anyag két osztályba sorolható. A tárolás bunkerben, gödörben vagy valamilyen tartályban történik. Ömlesztve szállítják, cementszállítókkal, konténerekkel vagy papírzsákokkal.

Ha a mészkőpróbáról beszélünk, akkor úgy néz ki, mint egy paszta, amelynek sűrűsége 1300-1400 kg / m3. Ezt úgy állítják elő, hogy a csomó anyagot feleslegessé teszik. A jól kioltott anyagot, amely nem kevesebb, mint 3-szoros növekedést mutat, merésznek nevezik. Ugyanaz, amely nem kevesebb, mint 2,5-szer nőtt, vékonynak nevezik. Ami a tésztát és a tejet illeti, ez egy tartálykocsiban történik.

keményedés

A tesztvíz összetétele és a mész legkisebb részecskéi, amelyek nem oldódnak fel. Amint a víz elpárolog, a Ca (OH)2. Ennek eredményeképpen eltávolítják azokat a kristályokat, amelyek egy monolitikus struktúrában együtt tartják az összes részt. Ezért van a vízveszteségtől védett tészta korlátlanul megtartja a plaszticitását (ne fogja meg, ne keményedjen).

A levegő mész megszilárdulása nagyon hosszú folyamat. 15 perctől egy óráig tart. Az eljárás azonban felgyorsítható a keverék szárításával vagy a gipsz / cement hozzáadásával. Érdemes megjegyezni, hogy amikor újra felveszi a folyadékot az edzett mészbe, újra műanyag lesz. A szabad levegőn az anyag szén-dioxiddal reagál, amelyben kalcium-karbonát képződik. Nem oldódik fel vízben. Ezt a folyamatot karbonizációnak nevezik, amelyben a folyadék felszabadul. Ebben a tekintetben a mészkőoldat tégla vakolatát vagy falazását megszárítják.

Figyeljen oda! Vízzel szemben ellenálló anyag előállítása érdekében hamut, hőkezelt ásványi anyagot, őrölt horzsolást és kohósalakat kell bevinni.

Amikor a levegő mész megszilárdul, kiderül, hogy a mennyisége csökken, és zsugorodik. Ezért fontos, hogy homokot adjon a keverékhez.

Anyagjellemzők

Az első dolog, amit meg akarok jegyezni, az átlagos sűrűség. Minden faj különbözik. Az égőgomba 1,6 g / cm-es mutatószámmal rendelkezik3 legfeljebb 2,9 g / m3. Mindez az égetés hőmérsékletétől és időtartamától függ. Ha ez 800 ˚C, akkor 1,6 g / cm lesz3, és 1300 ° C-os, 2,9 g / cm hosszú égési sérülésekkel3. Ha más fajok tömegsűrűségéről beszélünk, akkor a mutatókat (kg / m3) lesz:

 1. Grillezett liszt (laza) - 900-1100.
 2. Talaj darált (tömörített) - 100-800.
 3. Hydrate pushenka (laza tömegű) - 400-500.
 4. Hydrate pushenka, amely tömörítve - 600-700.
 5. Mészkő tészta - 1300-1400.

hajlékonyság

Ha plaszticitásról beszélünk, akkor ez az anyag méltósága. A plaszticitás a kötőanyag tulajdonsága, hogy az oldat kívánt konzisztenciáját biztosítsa, a felületkezelés további kényelméért. Az anyag víztartalmának képessége miatt az oldat plaszticitását a legmagasabb szinten érik el. Könnyen kezelhető, egyszerűen és egyenletesen eloszlik a felületen egy vékony réteggel, kiváló tapadást eredményezve. Még akkor is, ha téglára vagy más porózus hordóra alkalmazzák, a folyadékot a mészkőoldatban jól megtartják.

A víz- és vízigény fenntartásának képessége

Ezek a mutatók meglehetősen magasak és közvetlenül attól függnek, hogy milyen fajok, és mi az anyagi részecskék diszperziója. A mész héja por vagy tészta, nagyon magas. De az őrölt limonádé - ​​alacsony.

Levegő mész szilárdság

És mi a helyzet a megoldás erejével? Mindez a megszilárdulás állapotától függ. Normál hőmérsékleten a lerakódott anyag oldata lassan megriaszt, és egy hónap után kis érték 0,5-1,5 MPa. A kompozíció hidratikus keményedésével, 28 nap elteltével 2-3 MPa indexet kapunk. Autoklávos keményedés esetén sűrű betont kapunk, 30-30 MPa és annál nagyobb mutatóval.

A fagy és a víz ellenállása

Mészkőoldatok - jól ellenállnak a levegőnek. Ideális körülmények az oldat kikeményítésére levegő-száraz környezetben. Mindez a karbonizációs folyamatnak köszönhetően, amelyet fent tárgyaltunk. Minél aktívabbak, annál nagyobb az anyag fagy- és vízállósága. A rendes hőmérsékleten megszilárdult oldat erőteljes nedvességtartalmát veszíti el. Különösen gyakori folyadék befagyasztása és felolvasztása esetén.

következtetés

A mész egy univerzális anyag, amelyet életünk különböző területein használunk. Még a kertészetben is alkalmazást talált. Nem csoda, hogy az anyagot nagyszüleink használják. Csak akkor, ha mészvel dolgozik, ne feledje: ez erős alkáli! Munka közben védje meg a bőrt, az arcot és a légzőrendszert. És akkor nem félsz a befolyásától.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 37 = 44

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map