Mi a rámpa?

Mi a rámpa?

A rámpa egy bizonyos szögben elhelyezett platform, amely két olyan felületet kommunikál, amelyek különböző szinten vannak a talajhoz viszonyítva. Általánosságban ez a kialakítás széles körben elterjedt a kerekesszéket használók mozgása során otthonokban és egyéb létesítményekben. A rámpát úti felületnek is nevezik, több szintet összekötve egymás között többszintű parkolókban és garázsokban.

ágaskodó

Melyek a rámpák a fogyatékkal élők számára?

Az alkalmazási területtől és az átjárhatóságtól függően a rámpák eltérő szerkezeti jellemzőkkel bírhatnak. Ezeknek a struktúráknak a következő típusa van:

 1. mozdulatlan
 2. összecsukható
 3. Roll görgők
 4. csúszó
 5. távcsöves
 6. rámpák

A helyhez kötött rámpákat, ahogyan a nevük is jelzi, egyszer telepíteni kell hosszú ideig, és ne engedjék meg a szétszerelésüket. Két-span és egy-span variációk vannak. Az első szerkezetileg két platform, amelynek távolsága egy kicsit szűkebb, mint a kerekesszék kerekei közötti tér. A közepén lépcsők vannak arra, hogy a szállítmányozó kényelmesebben mozgassa a fogyatékkal élőket. A második típus egy személynek egy babakocsi független mozgására lett kifejlesztve.

Helyhez kötött szerkezetek használhatók lakóépületekben, kormányzati irodákban, aluljárókban és aluljárókban. A kerekesszéket mozgó bevonat, csempék, aszfalt, beton, fém és más anyagok felhasználásával a gumi kerekekhez való megbízható tapadásra alkalmas.

fontos: a rámpáknak feltétlenül korlátokkal kell rendelkezniük, amelyek a mozgássérült kerekesszéket használók számára megfelelő szinten helyezkednek el.

A lehajtható vagy behúzható rámpák bizonyos értelemben szintén helyhez kötöttek, mert állandóan egy helyen vannak. Egyszerűen szükség esetén azok megfordulnak és működési készen állnak, az együttes állapotban nem zavarják az emberek áthaladását. Ezek a szerkezetek lakóépületekben és egyéb építményekben vannak telepítve, ahol a szabad hely hiánya miatt az állóhelyek telepítése lehetetlen.

A lehajtható rámpák legnépszerűbb modellje egy falra vagy korlátra támaszkodó szerkezet, és ha szükséges, egy lépcsőn fekszik. A fogyatékkal élők, akiknek valaki más segítséget nyújt, visszaszoríthatják az alulról lefelé tartó rámpát, és elvégezhetik a felemelkedést vagy a leszármazást. Alapvetően az ilyen minták könnyűfém ötvözetekből készülnek, amelyek nagy szilárdságot biztosítanak, de nem okoznak nehézséget mozgásukhoz.

csuklós rámpa

Videó a fedőlapról:

Van egy külön kategóriája a rámpáknak, az úgynevezett eltávolítható, beleértve a különböző fajtákat ezeknek az eszközöknek. A görgõs rámpák az egyik legnépszerûbb típus a fogyatékkal élõ személyek szállítására, bármilyen körülmények között. Ez a kialakítás több szegmenst foglal magában, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, és képesek lesznek gördülni és rögzíteni. Ennek a képességnek köszönhetően az ilyen rámpák nem igényelnek különleges tárolási és szállítási feltételeket.

A csúszó és a teleszkópos rámpák is nem sok helyet foglalnak el az összecsukott helyzetben, és fel lehet használni a kis akadályok leküzdésére, mint például a járdák, lépcsők és így tovább. Ezek az eszközök erős fémötvözetekből készülnek, és ellenállnak a nehéz terheknek, ha összehajtogatják, akkor nem alakulnak ki 400 kg tömegig.

A rámpák olyan készülékek, amelyek képesek kicsi emelkedések leküzdésére, például küszöböt, járdaszegélyt vagy más, elhanyagolható magasságú kiemelkedést. Egyre nagyobb arányban elkezdtek olyan hajtogató rámpákat készíteni, amelyek kényelmesek a szállításhoz. A kényelmes tervezési megoldások lehetővé teszik az eszköz összeállítását és szétszerelését.

Mit kell tudnia a rámpa telepítéséhez?

Mielőtt döntést hozna egy rámpának a házba történő beépítéséről, össze kell hangolni az épületet a házigazgatással. Ez nem akadályozhatja a ház többi lakójának szabad mozgását, nem rontja be a bejárat megjelenését és nem felel meg a GOST követelményeinek, amelyeket az ilyen eszközökre szabtak. A rámpa egyik típusának kiválasztásakor a következő szabályokat kell betartani:

 1. Szükséges figyelembe venni a kerekesszék tervezését. Ez csak egy vagy több konkrét személy helyszínére vonatkozik.
 2. Az építkezés nem akadályozhatja a lakosok mozgását, és nem veszélyeztetheti őket
 3. A saját készítésű rámpák részletei nem terjedhetnek túl a szerkezeten, hogy ne okozzanak sérüléseket és sérüléseket a lakóknak
 4. Meg kell választani a megfelelő anyagot, amelyből a rámpa elkészül. Ha túl nehéz és kemény, akkor ez a lépcsők gyors romlását okozhatja
 5. A síneket speciális gumitárcsákkal kell felszerelni, hogy elkerüljék a kerékcsúszást
 6. A kialakítást speciális zajelnyelő és csillapító eszközökkel (csappantyúk)

A korlátok minőségére is nagy követelményeket támasztanak. Olyan erős anyagból kell készülniük, amely hosszú élettartamot biztosít. A fogantyú alakja a lehető legkényelmesebb legyen a kézfogáshoz. Az élek úgy vannak kialakítva, hogy elkerüljék azok sérülését, azaz vagy kerekítik le a végükön, vagy lehajolnak, vagy az illetővel ellentétes oldalon.

A rámpa a saját kezével

Gyakran vannak olyan helyzetek, ahol sok otthoni rámpa telepítési igényeit és követelményeit nem sikerül koronázni, amely esetben a kerekesszékes használók életének egyetlen módja a független rámpa telepítés. Ez a folyamat a következő szakaszokra osztható:

 • Eltávolította az összes szükséges méretet. Bizonyos esetekben a rámpa telepítése nem kivitelezhető, ezért illegális. Ezekben az esetekben lehetséges egy túl nagy emelési lépcsõt is bevonni, amelyben mozgáskorlátozott személyt lehet mozgatni, valamint 4 cm-nél kisebb gátmagasságot.
 • Ha a rámpát olyan házba helyezték, ahol a lépcsők között vannak területek, akkor a területüknek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a babakocsi
 • A rámpák egyikét kiválasztják, figyelembe véve az épület szerkezeti jellemzőit és egyéb tényezőket
 • A rámpa egyértelmű vázlatát végezzük, ahol minden méret, anyag és kötőelem megjelölve van
 • A telepítés végrehajtásának helye
 • A rámpa összeállítása a rajzokkal összhangban
 • Telepítés, szükség esetén festés
 • Az összes követelmény teljesítésének ellenőrzése, tesztelés

Természetesen a rámpa független összeszerelése bizonyos ismereteket és készségeket igényel. A formatervezési minta nem felel meg a GOST követelményeinek, számtalan pénzbírságot és lakást panaszkodhat otthon. Ezért lehetőség van olyan cserélhető rámpák használatára, amelyek nem igényelnek fix telepítést, és könnyen szállíthatóak a babakocsival együtt.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 6

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map