Tulo- ja pakopuhaltimet

Tulo- ja pakopuhaltimet

Ilmanvaihdon saatavuus saatiin rakennuskoodeilla yli sata vuotta sitten, mutta äskettäin tämä näkökohta on saanut enemmän huomiota. Tämä johtuu laadukkaiden ilmanvaihtojärjestelmien myönteisestä vaikutuksesta rakennusmateriaalien elinaikaan. Taloihin asti tietyssä vaiheessa asennettiin vain huppuja tai tuuletusaukkoja, koska niitä kutsutaan yleisimmin. Samanaikaisesti tulva toteutettiin luonnollisella tavalla. Tällaiselle järjestelmälle harvoin oli ominaista korkea tuottavuus, joten kehittyneempiä syöttö- ja pakojärjestelmää kehitettiin. Sen pääosa on tuuletin. Mitkä ovat toimitus- ja pakokaasuhallinnon tyypit ja mikä on heidän etunsa? Tätä käsitellään artikkelissa.

Yleiset käsitteet

Tulo- ja pakopuhallin ei voi toimia itsenäisenä moduulina. Jotta se pystyy hoitamaan tehtävänsä, on tarpeen asentaa koko järjestelmä, johon kuuluu myös kanavia ilman syöttämiseksi ja poistamiseksi huoneesta. Ilmanvaihtoprosessi toteutetaan tässä tapauksessa pakotetussa tilassa. Tulo- ja pakopuhaltimen asentaminen järjestelmään on monia etuja, joista:

 • kosteuden laadun poisto;
 • epämiellyttävien hajujen nopea poistaminen;
 • sienten itiöiden määrän lasku ilmassa;
 • pölyn määrän vähentäminen;
 • happipitoisuuden lisääminen;
 • yksinkertaisuus säilyttää mikroilmasto.

Ihmisten ja eläinten hengittämisen tuloksena syntyy höyryä. Se myös erottuu ruoanlaittoon ja kun vierailet kylpyhuoneessa. Höyryn lämpötila on korkeampi kuin ympäröivien esineiden ja tasojen lämpötila. Tällainen pisara johtaa kondensaatioprosessiin. Sen tulos ei ole pelkästään rakennusmateriaalien heikentyminen, vaan myös erilaisten sienten ja homeen kehittäminen. Pakotettu ilmanvaihtojärjestelmä mahdollistaa höyryn oikea-aikaisen poiston estämällä kondensaatioprosessin. Tämän tärkein tehtävä on syöttö- ja pakopuhallin.

Vaatteet ja limakalvot antavat ihmiselle merkittävän määrän viruksia ja sieni-itiöitä. Jos huoneessa ei ole ilmanvaihtojärjestelmää, ne kerääntyvät ja johtavat erilaisiin sairauksiin. Tulo- ja pakopuhallin pakottaa voimakkaasti ilmamassat tuoden puhdasta ilmaa kadulta. Jälkimmäisellä on antiseptiset ominaisuudet, joten se tuhoaa huomattavan määrän sieniä ja viruksia. Todennäköisesti kaikki huomasivat, että pitkään oleskeluun suljetussa huoneessa on uneliaisuutta. Tämä johtuu ilmassa olevan hapen määrän vähenemisestä. Tällaisissa olosuhteissa työn tuottavuus vähenee merkittävästi. Syöttö- ja pakopuhallin ratkaisee tämän ongelman lyhyessä ajassa ja toimittaa tuoreen osan ilmasta.

Tulo- ja pakojärjestelmän tuulettimen lisäksi on myös sellaisia ​​elementtejä:

 • kanavaliitokset;
 • sulkuventtiili;
 • ohjausyksikkö;
 • suodattimia.

Koko järjestelmä toimii juuri puhaltimen tuulettimen ansiosta. Jäljelle jäävät osat ovat ylimääräisiä. Pienemmät melut käytön aikana ja tuottavuus paranee säteittäisten tuulettimien avulla, mutta joissakin tapauksissa käytetään aksiaalisia imu- ja poistoilmapuhaltimia. Järjestelmään asennetun sulkuventtiilin tehtävänä on estää käänteinen ilmavirta, jos paine-ero on merkittävä.

Jotta ilmamassa kulkee jatkuvasti, on olemassa kaksi pääkanavaa, kuten yllä olevasta kaaviosta nähdään. Yhden niistä mukaan ilma toimitetaan kadulta, ja toinen on jätemassan päästö. Prosessi on täysin automatisoitu ohjausmoduulin ansiosta. Se vastaanottaa tietoja eri antureista, joiden perusteella huoneen syöttö- tai poiskulmanopeus muuttuu. Joissakin tapauksissa se myös vastaa avattavan tai sulkeutuvan takaiskuventtiilin käyttämisestä.

Työn algoritmi

Alla olevassa kuvassa voit noudattaa syöttö- ja pakojärjestelmän periaatetta. Koko jakso on jaettu kolmeen vaiheeseen:

 • virtaus ja puhdistus;
 • aita ja kuljetus;
 • päästöt.

Yleensä karkeat suodattimet on asennettu tulopaikkaan, jonka tarkoituksena on estää pöly ja lika pääsemästä kanavistoon. Puhdistuksen jälkeen puhallinpuhalluksesta johtuen ilmamassat toimitetaan kadulta jokaiseen huoneeseen, jossa kanavat toimitetaan. Jatkuvasti tämän prosessin avulla ilma vapautuu tiloista. Syöttö- ja imusäleiköt sijaitsevat eri tasoilla. Poistettua ilmaa ei puhdisteta, mutta lämpöenergian osittainen vaihtaminen tapahtuu lämpöhäviön vähentämiseksi ja lämmityksen säästämiseksi.

Paine-, lämpötila- ja kosteusanturit kytketään moduuliin, joka ohjaa imu- ja pakopuhallinta. Ne sijaitsevat eri vyöhykkeillä, joten lukemat ovat mahdollisimman pieniä virheitä. Saatujen tietojen ansiosta syöttö- ja pakojärjestelmä menee toimintatasoon, jossa kylmän ilman vapaata kiertoa järjestelmän ja tilojen läpi ei oteta huomioon. Tämä takaa talon korkealaatuisen ilmanvaihdon eikä jäähdytyksen kylmänä kausina, koska se tapahtuu avoimella ikkunalla tai ikkunalla.

Tarjonta- ja pakopuhaltimen asennuksen pätee sen kustannus. Kokonaismäärään olisi sisällytettävä myös määrä, joka asennetaan. Jälkimmäiset tulisi suorittaa ammattilaisilta. Tekniikka ei tee ilman kunnossapitoa, niin tuuletin niin säännöllinen jäte menevät tähän. Mutta koska et voi ostaa terveyttä, on parempi toteuttaa ehkäiseviä toimenpiteitä sen säilyttämiseksi.

Rakenteiden lajikkeet

Syöttö- ja pakojärjestelmät eroavat paitsi asennetusta tuulettimesta myös sisäänpääsevien massojen välisen lämpötilan vaihdon tapahtuessa. Tämä koskee sekä lämmitystä että jäähdytystä. Seuraavat moduulit käytetään proseduurissa:

 • lämmönvaihdin;
 • lämmittimet;
 • ilmastointilaite.

Jotkut niistä voivat toimia pareittain.

Tuuletin rekuperatorilla

Lämpöä säästävän järjestelmän käyttö syöttö- ja poistoilmastoinnissa on pakollista, jotta sen tehokkuutta voidaan pitää korkeana. Kehitettiin useita lämmönvaihtovaihtoehtoja, jotka eroavat laitteen tehokkuudesta ja monimutkaisuudesta. Näitä lämmönvaihtimia kutsutaan myös rekuperoijiksi. Tärkeimmistä lajeista ovat:

 • nestemäinen;
 • pyörivä;
 • levy.

Jokaisella moduulilla on sen edut ja haitat.

pyörivä

Puhallin, joka suorittaa ilmakuivauksen ilmanvaihtojärjestelmään, on yksi pyörivässä talteenottajassa. Se on rakenteellisesti erilainen kuin pääyksikkö ja suorittaa lämmönvaihtotoiminnon. Hänen teränsä ovat samanaikaisesti kahdessa kammiossa ja siirtävät ilmaa toisistaan ​​tuottaen tuoreiden ja työstettyjen massojen osittaisen sekoittumisen. Tästä johtuen lämmönvaihto tapahtuu ja sisään tulevan ilman lämpötila nousee sopivaan, lämmityskustannusten vähentämiseksi. Tämäntyyppiset laadukkaat tuotteet voivat kompensoida jopa 90% lämpöhäviöistä.

Säädä järjestelmän suorituskykyä tällä moduulilla on mahdollista paitsi pääpuhaltimen pyörimisnopeuden lisäksi myös vaihtamalla lämmönvaihtimen terän nopeutta. Ilmanvaihtojärjestelmän tällaisen syöttö- ja pakokaasumoduulin haitta on osa sen melua, joka eliminoidaan erityisillä tyynyillä. Tällaisten terien huolto aiheuttaa myös tiettyjä vaikeuksia ja on lyhyt jaksotus.

lamellivalurauta

Levytyyppisen vaihtimen rakenne ja toimintatapa on hieman yksinkertaisempi kuin edellinen versio. Silmiinpistävä ero on lisäpyörien osien puuttuminen. Kuvassa näkyy, että ilmamassat ennen purkua tai ennen huoneeseen saapumista kulkevat erityisen lohkon läpi. Se on jaettu kahteen sinetöityyn lokeroon, joiden läpi metallilevyjen rivit kulkevat. Heidän ansiostaan ​​lämmönsiirto tapahtuu. Etuja voidaan pitää sekoittumisen vaikutuksen puuttumisena, joten epämiellyttävät hajut eivät palaa huoneeseen. Tällaisen komponentin tarjoaminen on paljon yksinkertaisempaa kuin edellinen.

Tällaisen moduulin miinuksille voidaan syöttää syöttö- ja pakojärjestelmää erottamaan lauhteen muodostuminen ilman kulun aikana. Tällaisia ​​moduuleja ei suositella asennettaviksi imu- ja poistoilmapuhaltimilla alueilla, joilla on kylmä ilmasto. Tämä voi johtaa pakkasen muodostumiseen ja syöttö- ja pakopuhaltimen täydelliseen tukkeutumiseen. Yleiskatsaus syöttö- ja poistoilmastoinnin työjärjestelmästä on alla olevassa videossa.

Lisäominaisuudet

Yhdessä syöttö- ja pakopuhaltimen kanssa voidaan asentaa lämmitysmoduuli. Sen tehtävänä on lämmittää ilma korkeammalle lämpötilalle ennen toimitusta tiloihin. Tämä on tarpeen niillä alueilla, joilla talvella lämpötila laskee alhaisiin arvoihin. Jos ylimääräistä lämmitystä ei ole, tavanomainen elvytysmoduuli ei selviydy lämmön säästämiseksi huoneessa. Syöttö- ja pakojärjestelmässä on kaksi lämmityslaatyyppiä. Yksi niistä on levyke, joka asennetaan suoraan kanavaan. Ilma kuumenee ja kulkee sen läpi. Tällaisen lämmittimen suhteen tiukkoja vaatimuksia asetetaan ilman alustavaan suodattamiseen samoin kuin huollon jaksollisuudelle. Toinen vaihtoehto syöttö- ja pakopuhaltimelle on nestemäinen lämmitysjärjestelmä. Tällöin asennetaan patterit, joiden kautta putket, joissa on kiertävää nestettä, asetetaan. Tällainen järjestelmä on luotettavampi.

yhteenveto

Kiinteissä syöttö- ja poistoilmapuhaltimissa, jotka mainittiin artikkelissa, on olemassa pienikokoiset erilliset tuulettimet. He tekevät samoja toimintoja kuin paikallaan, mutta asennetaan erikseen jokaiseen huoneeseen eivätkä vaadi ilmastointikanavien monimutkaista eristämistä.

 • Miten tehdä salamoita yksityisessä talossa

 • Sähköiset seinälämmön paristot

 • Kuinka valita lämpömittarit?

 • Kolmivaiheinen pistorasia

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

95 − 88 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map