A kis betétek alapja

A kis betétek alapja

A sekély alapozás működésének mechanizmusa a következő: ha a talaj homályos, egy ilyen szerkezet, amely merev vasbeton keret, sértetlen és egyenletesen felemelkedik és leesik az épületgel együtt. Ez egy általános tévhit kis betétek alapjait (FMZ) nem alkalmasak szinte minden szerkezet felépítésére.

Az ilyen szerkezetek tervezési jellemzői

A felszínre emelt épületeket hangsúlyozó, felemelt földterületet szélnek nevezik. Az ellenkező alsó rész, amely a terhelést földre helyezi - az alap alapja. Az árok szélességének megegyezik a talp szélességével, és annak magassága megegyezik a talp alsó szélétől a vágás felső széléig tartó távolsággal. Az árok mélysége a talaj szélétől a széleig terjedő távolság. Ilyen alapokra a felszín felett lévő kiálló részt hívják podkolonnik.

Amikor ilyen típusú alapot rendezünk, gyakran mély árok nélkül. Elég, hogy eltávolítsák a talaj felső rétegét. Ritkán haladja meg a fél méter mélységet. Vegye le, hogy az alj egy sűrűbb talajon nyugszik, jó teherbíró képességgel. Bár egy ilyen talaj a fagyás kiterjedésének hatásköre alá esik, az alapozás a szerkezettel együtt mozog, és biztosítja a szükséges stabilitást. Ehhez meg kell határozni az alj méretét.

Fontos tudni! A fagyos duzzanat erői mindenféle alapon hatnak, ennek az akciónak az iránya mind az alsó felfelé, mind az oldalról a falakra. Az ilyen erők kölcsönös befolyása nagyon veszélyes, deformációkat és a szerkezet elpusztítását eredményezheti.

A sekély talapzat szerkezeti jellemzője az, hogy az oldalirányú erők hatása a test területének csökkentésével csökken, az alulról felfelé ható erők kiegyensúlyozottak a szerkezet tömegével.

Milyen típusúak az FMZ az erekció technikájától függően?

Számos földtulajdonos szeretné a lehető legolcsóbb házat építeni. Ilyen esetekben előnyös az FMZ felszerelése. A súlyosan deformálódotthoz képest sokkal olcsóbb, és nem növeli a szerkezetek megsemmisítésének kockázatát.

A kis betétek alapjainak típusai különböznek a bázison, négy csoportba sorolhatók:

 • szalag típus;
 • oszlopos-halom;
 • lemez formájában;
 • egész monolitikus.

Minden fajnak sajátos sajátossága és a felhasználás sajátossága van. Egy adott típus kiválasztását az elvégzett számítások alapján kell elvégezni.

FMZ típusú szalag

Ez a faj a legnépszerűbb a magánépítésben. Alkalmazási területe - a könnyűszerkezetes épületektől a kőből készült nehéz házakig. Ha az alagút elrendezése szigeteléssel és vízelvezetéssel jár, az erekció minden típusú talajon megengedett.

A szalagalapítvány szerkezete úgy néz ki, mint egy folyamatos betoncsík belső megerősítéssel. Ez a kialakítás egyenletesen elterjeszti a szerkezet falainak súlyát, és átviszi a talpra. Számos különböző kialakítás van:

 • Monolitikus töltés megerősítő szíjjal;
 • előregyártott-monolitikus, a teljes hosszában megerősített;
 • Blokkolás szilárd dupla páncélzattal.

Az FMZ övtípus felépítésének számos előnye van. A legfontosabb előnyök a következők:

 • az anyagok költsége 40-50% -kal alacsonyabb, mint a hasonló mélyen ülő;
 • a munkálatok költsége is jóval kisebb, mély árokra nincs szükség ásni, a zsaluzat kicsi és problémamentesen épül.

Az alagsori helyiség létrehozásához az alapozás mélységét az alag méretéhez kell vinni.

Pillér-bolyhos alaprajz

Ez a fajta alapítvány úgy néz ki, mint egy építmény oszlopok ástak egy kis mélységben a talaj oszlopok vagy cölöpök mentén a teljes kerületén a jövő falak. A támasztékok a sarkoknál és a kereszteződéseknél, valamint az állítólagosan megnövekedett terhelés helyén találhatók. Közöttük egy sekély grillsütő van felszerelve, összekötve a támasztékokat egymással és egyenletesen elosztva a terhet.

Az ilyen alap megépítése a nagyon erős talajon történik, amely sok tőzeget, homokos vályogot vagy agyagot tartalmaz. Fő előnye az erekció alacsony költsége és a kis időköltségek. Ezen okok miatt nagyon népszerű a fejlesztők számára.

Szilárd lemez alap

Az erekció a vasbetonlapok öntését jelenti, a teljes szerkezet területe 30 centiméter vastagságig. Az épületet ezt követően felépítik erre a táblára.

A födém alapzatának kialakítása a sekély helyezésnél nagyon hasonlít a szalag típusához. A fő különbség az, hogy a szerkezet alapja mereven erősíti az egész területet, egyenletesen észleli és terjeszti a terheket a szerkezet egészében. Azt mondhatjuk, hogy a szerkezet "lebeg" a földön, mint egy pontonon.

Ha beszélünk a megalapozottság FMOH, meg kell értenünk, hogy ez az opció lehetővé teszi, hogy csökkentse a költségeit beton akár 30% -kal, az előállítási költségét a feltárás és zsalu - több mint a fele, mint az azonos süllyesztett változatok.

Az FMZ egész monolitikus formája

Ez a fajta alapozás szinte minden szerkezetre és házra alkalmas bármilyen típusú talajon, kivéve a nagy lejtőket a helyszínen és a sziklás talajon. Tervezése magában foglalja a hatalomkeret különböző részei egységesítését egyetlen megerősített szilárd szerkezetbe, ugyanúgy, mint a födém, egyenletesen osztja el az épület tömegét és a fagyasztás erejét az alj egész területére. Amikor elrendezésre kerül, nagyon fontos a pincében lévő alapzat méreteinek helyes kiszámítása.

A monolit pincék felállítása jelentős anyagi, munka- és időköltségeket von maga után, amelyek jelentős része előkészítő munkából áll. Mindezt igazolhatja az ilyen struktúra nagy megbízhatósága.

A talp alatti homokpárna elrendezésének szükségessége

A sekély felhelyezés alapjainak felépítése nem jelenti azt, hogy mély árokot ásni, elegendő eltávolítani a talaj felső rétegét. Ezt követően kis homok- és kavicspárna épül fel a durva homokból és a középfrakcióból. Az így létrejövő réteg jól duzzadt, és ezt követően megkezdheti az alapítvány építését.

Véleményünk szerint egy árvízálló monolit alapozásra nem lehet ilyen párnát építeni. A folyékony beton az aljzat minden egyenlőtlenségébe behatol és egyenletesen elosztja a terhet még párnázás nélkül is. Még néhány építők nem javasoljuk a párna alatt az egyedüli, amikor a talaj a helyszínen formájában homokos vályog vagy agyag. Az ilyen ajánlásokban bizonyos logika jelen van. Végző homok és kavics podsypku a földi állomás, fennáll a veszélye annak, hogy hozzon létre egy egyedi homokzsákot amibe víz bejuthat, és az erők fagy lökés hatással lesz sokkal nagyobb, mint anélkül egy párnát. Ez a hatás elkerülhető vízelvezető rendszerrel és fűtőberendezéssel.

A víz behatolásának oka az alagút közelében lévő homokos és agyagos talajok áteresztőképességének növekedése a talaj természetes sűrűsége megsértése a munka során és a kommunikáció lefektetése. Miután egy homokos podsypku-ban, a víz nehéz lesz kijutni onnan, mivel a föld sokkal sűrűbb. Erős fagy esetén a duzzanat egyenetlen lesz. Ez károsíthatja a szerkezetet.

Melegítés az alagsorban

A fagyvész hatásának megakadályozása érdekében célszerű szigetelni a kis betétek alapját. A felmelegedés után a talaj sekély mélységbe fagy, és a tágulása és elmozdulása elhanyagolható lesz, ennek megfelelően az alapra gyakorolt ​​hatás gyengülni fog. Ha a szigetelés mélységét hozzáadja a fagyásponthoz, a talp alatt fagymentes zóna keletkezik, és a fagyasztás erőssége nulla lesz.

A talaj hőszigetelésének az alaptól körülbelül egy méteres szélességig történő elrendezésével teljesen megszabadulhat a duzzanat hatásától a hideg évszak alatt. Ez hozzájárul a ház melegítéséhez is, mivel a nagyon alaptest nagyon jól végzi a hideget, és elősegítheti a talaj fagyását a szerkezet alatt.

Az elrendezés után az alapot télen nem lehet üresen hagyni. A szerkezet legalább egy részét mínusz hõmérsékletre kell felemelni, különben a fagydagadás erõsségei egyenetlenül emelhetik az alapot a talajról.

 • Az alapítványi párnák típusai

 • Padló Vízszigetelés a felszín alatti vizektől

 • Mit válasszon: alapozó vagy csavaros cölöpök

 • A ház alapja magas talajvízzel

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 8 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map