A vízkút típusai

A vízkút típusai

A víztartalmú vizet a központi vízellátás helyett a víz nemcsak jövedelmezőbbé, hanem sokkal hasznosabbá is válik. Nem messze halad a régi csöveken keresztül, amelyek sokáig elteltek különböző betétekkel. A lyuk könnyen áthúzható a saját udvarán, egyes esetekben pincében vagy pincében lehetséges. Ahhoz, hogy megtudja, melyiket válasszák, meg kell különböztetni a vízben lévő lyukak típusát. A cikk figyelembe veszi a kutak minden rendelkezésre álló változatát, valamint a fúrás módszereit.

Mely források vannak a föld alatt

A nagyvárosokban a vizet házaknak és lakásoknak szállítják, nem földalatti forrásokból, hanem tározókból. A folyadék több tisztítási fokozaton halad át, amelyek gyakran nem biztonságosak. Ez az oka annak, hogy a víz rendszeresen klórozott. De egészen más kérdés, hogy enni mély forrásból fekvő forrásokból. A talaj nem homogén, ha egy vágáson nézzük meg, láthatjuk a különböző rétegeket, amelyek egymásra vannak rétegezve. Ezekben a rétegekben vannak vízrétegek is, ezeket vízzárónak nevezik, mivel ezek szorosan rögzített állapotban vannak. Bizonyos esetekben a víz feletti felső réteg lehet homok vagy más laza talaj. Ugyanakkor a víz egy része beleárad a rétegbe, melyet a vízbázisnak neveznek. A vizet továbbá szűrtük és felhasználható. Általában ezek a látószögek sekély mélységben vannak, így jól felépíthetjük a kútjukat vagy kis kútjukat.

felkaptak

A kút és a kis kút gyakran veszi a vizet a pásztorról. Az ilyen rétegek sekély mélységben fekszenek. Leggyakrabban nem haladja meg a nyolc métert, és egyes esetekben akár kettőt is elérhet. Általában ezek olyan kis látóhatárok, amelyek nem minden területen léteznek. A vadóznak a hátránya annak a lehetősége, hogy különböző vegyi anyagokból és kibocsátásokból érkezzen. Ez annak köszönhető, hogy fölött nincs szükség a szűrőrétegek mennyiségére, ezért nincs elég tisztítás. Nem ajánlott vermifugot használni azokon a területeken, ahol a műtrágyákat nagy mennyiségben használják, vagy vannak termelési létesítmények.

A vadose tartalékai mélyebb rétegek miatt nem pótolódnak. A fő forrás az esővíz vagy az olvadt víz, amelyet minden szennyeződéstől el kell mosni. A forró periódusban a forró időszakban a lyukakkal és furókkal áttört lyukakkal kapcsolatos problémák merülnek fel, amikor a szint hirtelen csökken. Az ilyen forrásokból származó víz kiváló műszaki felhasználásra. Ha nincs szennyezőforrás és a szűrő be van építve, alkalmas étkezésre.

alapozás

A talajvíz, a süllővízzel együtt, gyakran nehéz esőzések során problémákat okoz. Gyakran pincék és pincék elárasztják ezeket a vizeket. Ez annak a kis mélységnek köszönhető. A talajvíz mélyebb, mint a süllő víz. Bizonyos esetekben előfordulásuk mélysége 20 méter. Az ivóvízre szánt legtöbb kutak és kútok a talajvíz mélyére ásnak. Ennek két magyarázata van. Az egyik az, hogy az ilyen forrás fölötti talajréteg nagyobb, mint a lapátok fölött. Ez azt jelenti, hogy a víz átadja a legjobb szűrést. A másik pont az, hogy gyakran a felszín alatti vizek egy nagy vízoszlop felett helyezkednek el, amely a legközelebb áll a felszínhez.

Figyelj! A felszín alatti vizekre vonatkozóan ugyanolyan nehézségi szint figyelhető meg, mint a perchagával. Ez a szezonális jellemzőktől függ.

A rétegek közötti források

A rétegek közötti vízminőség jóval jobb, mint a perchage és a felszín alatti víz. A mélység, amelyen az interplázikus horizontok találhatók, 20 méter alá esik, és néhány helyen 80 métert képes elérni. Ezért, ha a víz áthalad az összes rétegen, jól tisztázódik. Leggyakrabban ez a horizont laza talajon van, és vízzáró rétegek zárt, ami agyag cselekedhet. Fúrás közben meg kell nyitni és meg kell állni benne, nem pedig mélyebbre a réteg aljára. Egy földi torta esetében az ilyen víztartó rétegek különböző mélységekben különbözőek lehetnek.

Ezeknek a rétegeknek némelyikének van kimenete a felszínnek. Tiszta vízzel forognak. Az ilyen rétegben lévő víz mennyisége kicsi lehet, ezért fúráskor a legjobb elérhető választást kell választania. A vízálló rétegek folyamatosan nyomják a víztartó réteget, ez bizonyos feszültséget hoz létre a folyadékban. Ezért egy kút fúrásakor automatikusan felemelkedik egy bizonyos szintre, ami leegyszerűsíti a felszínre való tovább emelkedését. Bizonyos esetekben, amikor a vízzáró réteg áthalad, a rugót meg lehet legyőzni, vagyis maga a víz emelkedik a kút mentén a felszínre. Ha a szám nagy, akkor csak egy centrifugális szivattyút lehet használni, amely a kútból a házba szállítja.

artézi

Talán a képzeletbeli artézi kút gondolatánál turbulens áramlás merül fel, amely nagy nyomással a felszínre kerül. Bizonyos esetekben ez valóban így van. De a legtöbb artézi víz a forrás, amely több mint száz méter mélységben van. Bizonyos előfordulási szintek, valamint a forrást erőteljesen nyomás alatt álló vízálló rétegek miatt a folyadék a szivattyúberendezés használata nélkül jelentős magasságba emelkedik. Az ilyen források a legtisztábbak. Ezt azzal magyarázza, hogy amíg a feltöltődő folyadék áthalad az egész távolságon, ideje lesz több tisztítási szintet legyőzni. Az artesi források fejlesztése a legdrágább. Ezért nem minden ember áthatolhat ilyen kútot az udvarban. Leggyakrabban a fejlesztés kereskedelmi célokra, például az ásványvizet értékesítő cégek számára történik.

Figyelj! Az üregekben lévő területeken nagy a valószínűsége annak, hogy az artéziás rugó kisebb mélységben fekszik. Vannak olyan esetek, amikor elegendő 20 méteres lyuk fúrása.

Melyek a kútok?

A kút típusai eltérnek attól, ahonnan felszívják a vizet a felszínre. Az alábbiakban figyelmet fordítunk mindegyikükre.

Nos a feltáráshoz

Az ilyen kút célja egyértelművé válik. Leggyakrabban azokon a területeken alkalmazzák, ahol korábban nem történt fúrás, és nem ismert, hogy mely rétegek és milyen mélységben fekszenek. Általában forgó fúróberendezéseket használnak. Ebben az esetben a fúrólyuknak nincs nagy átmérője. A fúrás ára sokkal kisebb, mint egy klasszikus kút termelése. Az ilyen fúrások során a mélységtől függően meg lehet állapítani a víztartó rétegek mennyiségét és minőségét. A fúrólyuk fúrásának megkezdése előtt lehetőség van feltáró fúrás megrendelésére, amely olcsóbb, mint egy másik kút.

Leeresztő tű

Ez a legegyszerűbb lehetőség, amely segítség nélkül átszúrható. Az abszesziai kutakat csak azokon a területeken lehet használni, ahol a perchage vagy a felszín alatti vizek közel vannak. Általában a tű beállítása 8 méter. Egyes esetekben eléri a 25 métert. Az ilyen kút fúrásához egy csőre van szükség, amely ugyanakkor burkolatként működik. Használhat egy 2 hüvelykes átmérőjű csövet. Az egyik végén egy speciális kúp van felszerelve, vagy a cső lapos, hogy a pereme könnyebben áthaladjon a rétegeken. A 6 vagy 8 mm átmérőjű lyukakat a kúp fölé fúrják. Elszakadt. Ezeken keresztül a víz beleesik a csőbe. A lemez vastagsága a bolgár és 3 cm hosszúságú.

A lyukak vagy nyílások körül egy fémszűrő rács van felszerelve. Nem engedi, hogy a homok nagy részecskéi vagy homokszemcsék kerüljenek a hordóba. A cső eltömődött. Ehhez létre kell hozni egy kis platformot, amelyen a munkavállaló elhelyezni fog, valamint egy útmutatót a csőre. Amint a fúvóka a maximális mélységig a talajba kerül, a következő szegmens hegesztésre vagy rögzítésre kerül, és a folyamat addig folytatódik, amíg a vízszint el nem éri a szintet. Időnként mosható egy szivattyúval vagy sűrített levegővel, amely felemeli a vizet a belekből. Miután elérte a horizontot, a szivattyú csatlakoztatva van és a kút szivattyúzódik, amíg tiszta víz nem jelenik meg. Ezt követően felveheti.

A szűrőalap előtt

A szűrő aljzat lehet porózus réteg, például homok vagy kavics. A teljes kútnak pontosan ilyen rétegeket kell elérnie. Ezt a kútat homokként is nevezik. A behatolás miatt a fent leírt módszer nem alkalmas. Termelőképesebb és komplex installációra van szükség. Összecsukható vagy egy járműre szerelhető. Kis fúróberendezések segítségével a kút csigafúrással készül. A csavar alakja miatt a felhasznált föld automatikusan felemelkedik a felületre. Ezzel egyidejűleg 40 méteres mélységet is elérhetünk. De ez csak olyan talajokra vonatkozik, ahol nincs kövek és egyéb akadályok. A bonyolultabb talajfajtákhoz forgó vagy ütvefúró fúrás használható.

Az első nézetet egy olyan berendezés biztosítja, amely hasonló ahhoz, amely olajkitermelésre szolgáló kutakat készít. A fúró végén egy több fémelemből álló vágóelem könnyedén megköszöreti az erős elemeket a varratokban. Az ilyen üzemben való áthaladás sebessége magas, így egy kút egy vagy két napon belül előállítható. Ha szükség van mentésre, akkor a kútat a sokk módszerrel lehet gyártani. Ehhez egy speciális eszközt használnak, amelyet a kínaiak kölcsönvettek. Ez egy üreges cső, amelynek terhelése a felső végén van. A cső vége élesít pontokat. A készüléket egyszerűen egy magasságból a kútba dobják. Könnyen behatol a kövekbe és mészkőzetbe.

Az őrölt talaj kitermeléséhez szükséged lesz egy zsákmányra. Ez egy kis fémcső is, szelepekkel. Akkor nyílik meg, ha az erõ alulról van, és bezáródik, amikor a réteg felülről nyomja. A kút gyártása így megköveteli az elektromos csörlő és az asszisztens jelenlétét. Ez sokáig tart. Miután a kút megszakadt a szükséges szintre, azt fel kell szerelni. Ebből a célból egy lyukakkal ellátott burkolatot szerelnek fel, amelyen keresztül a víz beáramlik a tengelybe. Mint az Abyssin-kút esetében is, a csőre egy szűrő-hálót szerelnek fel. Egy mély szivattyút pumpálunk bele, amelyet pumpálni kell, majd az egész rendszert be kell ültetni.

Az ilyen kút élettartama öt vagy több évet is elérhet. De a teljesítmény tekintetében előfordulhat, hogy nem éri el a szükséges szintet. Jó forgatókönyv esetén a kút vízóránként óránként köbmétert ad. A kúttengely átmérője attól függ, hogy a víztartó réteg termelékenysége mennyi vagy a terhelés. A kút folyamatos karbantartása nem feltétlenül szükséges. Ha csak a szezonban veszik fel a vizet, akkor a hálószemből a végén levő szűrő gyorsan elrekedhet.

artézi

Az artézi kút ugyanolyan módszerekkel készül, mint a homok kútja. De a csavaros fúróberendezések nem esnek ebbe a listába. Ez annak köszönhető, hogy az artézi vizek mészkőzetekben találhatók, amelyek nagy keménységűek. Fúrás után egy vagy két burkolatcső telepíthető. Az egycsöves rendszer akkor szükséges, ha nincs agyag közbenső réteg. Ebben az esetben egy 15,9 cm vagy 13,3 cm átmérőjű fémcső van felszerelve, agyagréteg jelenléte mellett egy fémcső mellett műanyag is szükséges, amely az acélcső belsejébe kerül.

Az artézi kutak nem igényelnek szűrőszűrőt. A víz közvetlenül a víztartóból származik, homokos közbenső rétegek nélkül. A mészkő tökéletesen fertőtleníti a vizet a kórokozókból és az anyagokból. Az ilyen kút terhelése eléri a 4 köbmétert óránként, ami elég egy nagy gazdaság számára. Az artézi kutakban nem szükséges a szivattyú magasságának időszakos beállítása. A víz tükröt egy bizonyos szinten tartják. Az artézi kúttól kaszáló vagy gödörszerkezet szükséges. Ez megóvja a felszín alatti vizektől vagy esővízektől való érintkezés megakadályozását.

Nos ipari használatra

Az ipari használatra szánt vizes fúrólyukak nehezebbek. A mélység, amelybe a behatolás perforált, nagyobb lehet. Ezenkívül a kút átmérője kétszerese a normál átmérőnek. Ugyanakkor több tengelyt is lehet gyártani az előtolás növeléséhez. Nagy teljesítményű szivattyúberendezést használnak, amely óránként 100 és annál több köbmétert képes termelni. Az ilyen kút építése több időt igényel a különböző szolgáltatások engedélyével rendelkező dokumentumok csomagolásának elkészítéséhez. Az ipari fúrással kapcsolatos videó az alábbiakban látható.

összefoglalás

A saját használatú kút kiválasztása függ a víztartó réteg mennyiségétől és minőségétől. Ezenkívül fontos tudni, hogy vannak-e felelősségteljes vállalkozók az adott helyen és milyen eszközöket használnak. Rendszeres megrendelésekor fontos, hogy megállapodást kössenek a vállalkozóval, amely megoldja a különböző különbségeket, és meghatározza a felek felelősségét és felelősségét.

  • Hát víz alatti építkezés caissonokkal

  • Miért sárga a víz a kútból?

  • Vízkútok fúrása

  • Vízkút indikátorai

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map