Csiszológép

Csiszológép

A vágóél élei az egyik leggyakoribbak a háztartási, javítási és gyártási területeken. A kopás és a kopás következtében az éles vágóél elveszíti a feldolgozandó anyag szétvágását, ezért időközönként a kézzel beállított pontot vagy csiszológépet használják. A külső egyszerűség ellenére a szerszám forgácsolási élének helyreállítása viszonylag bonyolult, így a tapasztalt kézművesek is inkább speciális őrlőberendezéseket és gépeket használnak.

Az őrlési eszközök nómenklatúrája

Eddig nem volt alternatívája az élesítésnek. Még nem találtunk olyan kémiai vagy fizikai folyamatokat, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy az őrlési eljárásokat olyan egyszerű technológiai műveletre lehessen csökkenteni, amelyet egy gyermek is képes megbirkózni. Ezért van egy hatalmas park a világon, kombinálva a különböző mechanikus köszörűgépek és automatikus gépek, kézi eszközök, amelyek képesek visszaállítani a vágóél geometriáját maximális pontossággal.

Az őrlőberendezések legáltalánosabb tervei:

 • Háztartási villamos mini gépek a konyhai kések és háztartási gépek vágóéleinek egyengetéséhez, darálóhoz vagy darálóhoz;
 • Csiszológépek és berendezések helyreállítására a hazai ács és asztalos szerszámok - véső, tengelyek, fűrészlapok fa vágására, fúrók, lemez, szalag és láncfűrészek láncfűrészek;
 • Professzionális és ipari csiszológépek és eszközök fémmegmunkáló vágóélek megmunkálásához és javításához, nagyszámú fémmegmunkáló szerszámgépekhez.
Információért! A legegyszerűbb kézi csiszolóeszköz használatával akár 8-10-szer is csökkentheti a szerszám helyreállításához szükséges időt, következetesen jobb minőségű.

Hogyan lehet megjavítani egy forgácsoló él

De nem idő és erőfeszítés. Művészet él változások kézzel egy fájlt, vagy őrlés Needle bár megköveteli az előadóművész elegendően nagy készség, tudás és a megértés a hajlásszöge a vágási geometria felület, és képes megfelelően távolítsa el a fém. Az élezőgépek és eszközök lehetővé teszik a penge restaurálásának komplex folyamatának lehető legegyszerűbb leegyszerűsítését.

Az élesítő kések technológiája számos alapvető feltételhez vezet:

 1. A csiszoló kő munkaterületének a megmunkált él mentén, pontosan meghatározott szögben kell haladnia állandó sebességgel és erővel;
 2. Az élesítés során a kő kezdetben a teljes hosszúság mentén ugyanolyan szögben dolgozza fel a peremet, a befejező szakaszok alatt a pont különböző részeinek különböző szögekbe lehet hozni;
 3. A "megmunkált pengék - csiszoló kő vagy rúd" rendszernek maximális merevségűnek kell lennie, ezért a köszörűgépek merev acélkeretekkel és csúszó féknyeregekkel készülnek.

Módosításához vagy megköszörüli a vágóél kéziszerszámmal vagy köszörűgép általánosan használt: a megmunkáló szerszám mereven rögzíti a bilincs a telepítést éle előre meghatározott szögben, és a koptató kő végighalad a kezelendő felületre. Ezzel egy időben szigorúan adagolni kell a szerszám nyomását az élhez.

Tipp Ne használjon élesítő szerszámként vágószerszámot fém vágásához vagy csiszolómunkához.

Rendszerint az amatőrök élesítik a késeket, a tengelyek és síkok pengéit egy bolgárra szerelt levehető lemez segítségével. Ennek eredményeképpen a forgácsolófejet visszavágják, és ezáltal a forgácsolóél visszafordíthatatlanul megszakad. Ezenkívül a véső, kés vagy fúró csiszolásának megpróbálása súlyos sérülést okozhat.

Hogyan működik az őrlőgép

A legtöbb csiszológép és gép egyfajta vágószerszámot dolgoz fel. Továbbá speciális berendezések, univerzális gépeket használnak szerszámélezés-, de ezek élezésére a vágóélek egyes formák vagy egysejtűek lapos késpenge, guillotine, fa- és asztalos szerszámok. Az egyszerű univerzális köszörűgép szinte minden garázsban áll - ez egy kétkamrás villamos köszörű. Az univerzális gépek professzionálisabb verziója forgótányérral és kézi hajtással van felszerelve.

A köszörűgépek használata gazdaságilag indokolt, amikor nagyszámú ugyanazon típusú szerszámot kell megmunkálni. Például, ha lánctalpakat láncolni kell. A legegyszerűbb csiszolóeszközök élesítésének vagy használatának kézi módszere lehetővé teszi, hogy a forgácsoló él mindössze 30-40% -kal legyen visszaállítva a láncolat összes kapcsolatának feldolgozása során. A professzionális minőségű csiszoló láncok számára lehetővé teszi a láncfűrészek 80-85-es vágási képességének helyreállítását.

Élesítő rendszerek és eszközök az otthoni műhely számára

Amatőr célokra leggyakrabban kétféle otthoni gépet vásárolnak vagy gyártanak önmagukban. Az első csoport egy olyan gépet tartalmaz, amely a fűnyírók és a lapos vágószerszámok kiegyenesítéséhez szükséges, amelyek mindig a háztartásban teljesek, a konyhai késtől a fűnyíró, a fej vagy a zsinór pengéjéig.

A második csoport - a láncfűrészek láncainak élesítésére szolgáló gépek.

A fúró vágóélének élesítése az összes amatőr művelet legnehezebb és legigényesebb módja a vágószerszám visszaállításának. Elméletileg egy fúrógépet finom szemcsés csiszoló kővel elektromos csiszolóval lehet megmunkálni. A gyakorlatban azonban a fúró forgácsolóélének három paraméterét manuálisan kell fenntartani:

 • A vágóél elülső és hátsó felületének szöge;
 • A vágóélek közötti központi szög;
 • A fúrófej középvonalának értéke.

Amíg a fúrót a kezével felfüggesztett állapotban tartva rendkívül nehéz pontos geometriát adni a szerszám mindkét széle számára. Ezért a vízvezeték- és ácsmesterek inkább egy kész őrlőegységet vásárolnak, mint például az Optimum DG20, vagy a ház élezőjét forgó vernierrel és asztallal látják el.

A lapos eszközök helyreállításához néha függőleges modelleket készítenek a köszörűgépekről, mint a képen. Könnyen kezelhetők és lehetővé teszik a mezőgazdasági gépek nagyon széles és hosszú vágóelemeinek könnyű őrlését.

A kések és hasonló termékek exkluzív modelljeit manuálisan élesítik asztali gépeken. Az ilyen eszközök nem különösebben bonyolultak, ezért a legtöbb csiszolóeszköz modellt önmagában könnyű elkészíteni. Ebben az esetben az őrlőkő anyaga több, mint maga a gép.

A második legnépszerűbb a köszörűlánc. A láncfűrész szokásos kínai láncát egy fémszerszámhoz hasonlító eszközön meg lehet élesíteni. Ez elég ahhoz, hogy kivágjon néhány fát. Egy professzionális láncfűrész esetében egy ilyen lánc használata bűncselekmény lenne, mivel egy tompa lánc felmelegszik és letiltja a motort fél órányi munka során. A minőségláncot csak egy speciális eszközön kell megmunkálni.

Szerkezetileg ilyen gép egy olyan keret, amelyen egy köszörűgörgő villanymotor felfüggesztésre kerül. A lánc kapcsolatait egymás után a bilincsben lévő szintben állítjuk be, és a fog elejét és hátsó részét éles szögben vágjuk.

Néha szükség van a láncfűrészek helyreállítására a területen. Elektromos csiszoló állvány a nem veszi, így használhat egy kézi gépet, amint azt a képen látható.

A szalagfűrészlapok helyreállítása meglehetősen nehézkes. A fogazott öv segítségével egy furnér vagy fedélzet van vágva. A gyűrűhöz csatlakoztatott fémszalag manuális élesítése meglehetősen nehéz. Ezért használjon élesítő asztali gépet, amely képes arra, hogy pontosan szabályozza a vágóél ferde szögét, mint a fényképen.

Félig ipari alkalmazások szerszámgépek élezése

Az ipari termelésben a fő élezett szerszám a fémmegmunkáló berendezések vágó és vágófeje. A fémvágás munkakörülményei sokkal nehezebbek és keményebbek, így a munkagép gyorsabban kopik. Jellemzően az őrlőgép vagy vágó keményfém betét vagy lemez, amelyet nem lehet kézzel földelni. A kiváló minőségű, magas csiszolóegység-termelékenység mellett szükséges.

A főpark speciális gépek a vágószerszámok speciális modelljeihez. Az univerzális rendszereket csak a műveletek befejezéséhez és a házasság javításához használják.

Például a szerszámok és a végmarók vágógépének szüksége van csonka koptatókövek használatára. A rezgés csökkentése érdekében a kialakítás túlságosan masszív, és speciális fém vagy beton alapra van kötve. Az ipari gépek őrlésének megkülönböztető jellemzője a szerszám vágóélének magas pontossága. A gépek otthoni vagy amatőr tervezésénél az ilyen pontosság szinte lehetetlen.

Az univerzális köszörűgépet szabadon konzolos kivitelben hajtják végre.

A gép ezen verziója lehetővé teszi, hogy élesen szinte bármilyen lapos vágóél éles legyen. Az ilyen berendezések teljesítménye kisebb, mint a speciális egységek, de csiszolóeszközként is használható. Az élesítés pontossága és minősége jóval alacsonyabb a speciális gépeknél.

következtetés

A csiszológép-modellek számának megfelelően ez a berendezéscsoport számít a legelterjedtebbnek. Élesítő készülékek szinte minden műhelyben, benzinkútban, javítási alapban vagy akár a konyhában is megtalálhatók. A szerszám éles forgácsoló széle minden üzletben professzionális megközelítést igényel, a bútorok és az összetett berendezések gyártásától kezdve a hús és hal vágásához és darabolásához.

 • Sávfűrész csiszológép

 • A boksz élezése a saját kezével

 • Az akkumulátor 12 voltos kis

 • Fúvókák

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 50 = 58

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map