Műanyag csövek vízellátáshoz az országban

Műanyag csövek vízellátáshoz az országban

Nincs értelme elmagyarázni, mennyire fontos minden nyári lakónak vagy kertésznek, hogy a webhelyén kényelmes és viszonylag olcsó öntözőrendszert tegyen. A fém most drága, ezért a túlnyomó többség előnyben részesíti a műanyag csövek vízvezetékét.

A termelési költség olcsóbb lesz, ha hasonló keresztmetszetű acélcsöveket használ, és a vízvezetéknek a cselekmény mentén történő eloszlása ​​meglehetősen kezelhető, még szakemberek bevonása nélkül is.

A külvárosi vízellátás tervezésének jellemzői

Az elővárosi vízellátó rendszer építése mindig nehezebb, mintha egy lakóház vagy egy garázs számára vízellátó lenne. A fő probléma az, hogy hivatalosan szükség lesz három ág felépítésére:

 • Vízellátás ivóvízzel házhoz;
 • Helyhez kötött vízellátó rendszer a technikai víz bejutásához a házba és az ágyak öntözési pontjába;
 • Menedékház vagy hordozható csővezeték- és csőrendszer csepegtető és zuhanyzó öntözőágyak, bokrok és fák csatlakoztatásához.

Mindegyik rendszer esetében választhatja ki a műanyag csövek saját verzióját, amely a feladat szempontjából legmegfelelőbb. Ezenkívül fontos az országban a vízellátáshoz szükséges műanyag csövek ára is. Például, ha megpróbál létrehozni egy vízellátó rendszer egy vidéki házban, világossá válik, hogy ebben az esetben egyáltalán az összes nem tart tovább, mint 20 m csövek három ponttal a fogyasztók - a konyha, fürdőszoba és WC.

Az ilyen vízvezeték könnyen össze lehet szerelve polipropilén csövekből. Az egész vállalkozás egy vízvezeték építésével a házban maximum 150-200 dollárba kerül, ha egy központi vízellátó rendszerhez vagy egy szivattyúval és egy terminálhoz van kialakítva.

Ha megpróbálja összegyűjteni az öntözőrendszert ugyanazzal a rendszerrel, akkor a műanyag csövek beszerzésének és összeszerelésének költségei többször is növekedhetnek. Például, egy szabványos elővárosi területen 6 ar teljes hossza cső földbe fektetett nem kevesebb, mint 100 folyóméter, illetve az ár a öntözővíz csőmenetek polipropilén növekedni fog legalább 2-3 alkalommal. Ehhez a rendszerhez egy tömlőcsiszoló- és csepegtető öntözőrendszert kell hozzáadni, például egy üvegházhoz vagy egy film alatti ágyhoz.

Információért! A jól megtervezett és felépített műanyag vízvezeték 10-15 éves működést képes ellenállni a karbantartás és karbantartás nélkül.

A gumiabroncsokból és acélcsövekből összeállított, magasabb építési költséggel rendelkező ország öntözési rendszere körülbelül fele, így a műanyag felhasználásánál nincs valódi alternatíva.

Az ország műanyag vízellátásának tipikus eszköze az ábrán látható. Az ágyak vízellátását több párhuzamos, 20 mm átmérőjű csővezeték formájában végezték el, amelyek "fésű" formájában voltak összekötve a 40-50 mm-es fő nyomóvonalhoz.

Az öntözővíz ellátásának biztosítása érdekében elegendő egy öntöző öntöző öntöző berendezés és egy tápvezeték a házhoz való szállításhoz és a csepegtető öntöző tartály feltöltéséhez.

A műanyag csövek kiválasztásának jellemzői a vízcső egyes szegmenseihez

A következtetés a legegyszerűbbnek tűnik, a költségek csökkentése érdekében a külvárosi vízvezeték minden egyes szakaszára a saját, a műanyag csövek legmegfelelőbb márkáját kell használni.

Az elővárosi vízellátáshoz jelenleg négyféle műanyag cső és tömlőt használnak:

 • polipropilén;
 • polietilén;
 • Szilikon;
 • PVC.

A PVC csövek jó szilárdsági jellemzőkkel és kielégítő ellenállással rendelkeznek a nap és a fagy ellen, de jobb, ha nem használják fel a talajvízvezetéket. Mindenesetre, a PVC műanyag csövek speciális tekercselést igényelnek habosított polietilénnel, amely megvédi a véletlen karcolásokat és megrázkódtatásokat a beszerelés és a további használat során.

Információért! Az országos vízvezetékek műanyag csövek teljes skáláját nem csak fém-műanyag, alumínium megerősítő réteggel használják.

Először is a fém-műanyag csövek ára többszöröse a hasonló keresztmetszetű polietilén csővezetékeknek.

A fém-műanyag csővezeték tökéletesen ellenáll a hosszú távú fűtésnek, nagy víznyomásnak, évtizedekig tarthat a nyári rezidencián. De egy feltétel mellett - a téli időszakban a vízellátásnak teljesen szabaddá kell válnia a vízből, és nyáron teljesen fel kell tölteni.

Vékony falú fém-műanyag csöveket fagyasztás közben fújnak ki, és a csatlakozó szerelvények deformálódnak. Nyáron a víz nélküli üresjárat az alumínium alréteg erős korróziójához vezet, ha lépést tart a lábán vagy meghajtja a jármű kerekeit, akkor az ilyen faház valószínűleg megsérül.

Talajvíz csővezeték polietilén csövekből

Tény, hogy az elővárosi területeken az öntözővíz csővezeték telepítéséhez használt polietilén csövek használata a legracionálisabb megoldás mind a technológiai, mind a költség szempontjából.

A polietilén csövek előnyei és hátrányai

Először is, a 25 mm átmérőjű polietilén vízvezeték méterenkénti költsége csak 30 cent, összehasonlítva egy méter polipropilén cső legalább 1,5 dollárba kerül. Még ha figyelembe vesszük is, hogy a polietilén és a polipropilén kötései 2,2 dollár és 1,3 dollárba kerülnek, a polietilén csővezetékek használata jelentősen kevesebb lesz, mint a polipropilén alapú műanyag vonalak.

Továbbá a polietilén általában értékesítik formájában tekercselt a 20 szegmensek és a 100 m. Polipropilén csövek értékesített kiskereskedelmi kész darab 4 m és 6 m, és ezért a száma tengelykapcsolók szükséges többször nagyobb.

Másodszor, a polietilén csövek jó ellenállnak a napsugárzásnak, a nagy szilárdságnak és a hajlékonyságnak. Még a alacsony hőmérsékleten és a vízcső belsejében fagyott vízzel is, a műanyag csövek nem kudarcot vallanak.

A vízrendszerek kétféle polietilén csöveket gyártanak:

 • Az LDPE egy nagynyomású polimer, amelyet kis vízvezetékekhez használnak, ahol a jó rugalmasság és szilárdság szükséges;
 • A HDPE egy alacsony nyomású polimer, amelyet nagynyomású vízvezetékekhez és autópályákhoz használnak.
Információért! A Dacha vízcsövek ivóvíz szállítására tervezett polietilén csövekből állnak.

Könnyen meg lehet különböztetni egy kék vagy fehér hosszanti csíkkal, fekete alapon. Minden más márka, például sárga vagy narancssárga csíkkal, úgy tervezték, hogy gázt és folyékony termékeket szállítson kémiai termelésben, így még az elővárosi területen történő öntözésre sem alkalmasak. A műanyag cső felületén a feltüntetés, az átmérő, a falvastagság és a GOST, amely alapján a műanyag készült, feltétlenül feltüntetik.

A polietilén minősége és céljai mellett a műanyag csövek az üzemi nyomásnak megfelelően különböztethetők meg:

 • Alacsony nyomású vagy L-osztályú, A csővezeték üzemi nyomása nem több, mint 2,5 atm;
 • Közepes nyomás C és SL, 4-8 atm nyomáson tervezték;
 • Magasnyomású T - osztályba sorolják, olyan vízvezetékekhez használják, amelyek üzemi nyomása több mint 10 atm.

Az utóbbit a berendezésen használt kutak és fúrások saját nyaraló, az osztály A és a törzs a leggyakrabban használt az elrendezés a vízvezeték területen, feltéve, hogy a terep gradiense nem nagyobb, mint 10 m magasságú minden 100 méter vízszintes hosszúságú.

A vízellátó rendszer felszerelése saját kezűleg

A külvárosi vízellátó rendszer és az otthoni rendszer közötti fő különbség az, hogy a csöveket a következő követelményeknek megfelelően kell elrendezni:

 • Az elővárosi terület nagy kiterjedésű vízvezetéke;
 • A földalatti vízvezeték hossza minden 5-7 m hosszúságára szükség van a konnektor egy daruval történő forrasztására.

Víz óvatosan helyezzük a talajba, hogy a mélysége nem kevesebb, mint 40-45 cm a szóló a védőréteg a dugványok pala, kőtöredék plastushki vagy idős azbesztcement csövek.

Információért! A műanyag cső lapja lehetővé teszi a cső véletlen károsodás elleni védelmét egy lapáttal, egy motorblokk vagy egy traktor vágóélével.

A legtöbb dzsa tulajdonos ismeri a műanyag csövek talajba emelésének hatását. Idővel a felső réteg kipirulása és a talaj lyukasztása miatt a könnyű műanyag cső fokozatosan extrudálódik a felületre, ezért a védőfelszerelés lehetővé teszi a vízcső deformációjának kezelését.

Nyilvánvaló, hogy a vízcsövek egyszerűen a talaj felszínén helyezhetők el, de az elővárosi területeken ez a telepítési mód két okból rendkívül korlátozott. Először is akadályozza az ágyak kezelését, másrészt a polietilén csövekből előgyártott szerkezetek meglehetősen könnyen károsodhatnak a szerszám felhúzásával vagy a motorblokk kerékvágásával.

A műanyag vízvezetékek egyik legfontosabb jellemzője - szilárdsága és merevsége - az öntözőrendszer telepítésének fő akadályává válik. A merev anyag csak nagy sugarú, csak tömörítéses tengelykapcsolók használatához szükséges.

Tény, hogy a túlfutó tengelykapcsoló vagy szerelvény két részből áll, amelyek menetként egy házhoz vannak csatlakoztatva. A vízvezeték két menetének összeillesztéséhez elegendő a felek felhelyezése a csövek végeire, a tömítés rögzítése és a szerelvény erővel történő meghúzása. Nyilvánvaló, hogy ezt a csatlakozási módot nem radiális terheléshez tervezték, ezért ha a műanyag kuplung lábra lépett, előfordulhat, hogy a szerelvényt új módon kell szétszerelni és bekötni.

Ugyanígy hajlékony tömlőt is csatlakoztathat, egy derékszögben felépítheti az autópályát, vagy több ágat is létrehozhat kisebb átmérőjű szálak számára.

Az öntöző kapocs viszonylag egyszerű telepítése történik. Ehhez a csövet egy függőleges hajlítással ellátott tengelykapcsolóval ellátott kapcsokkal kell ellátni, miután meghúzzuk a csavarzást, meg kell fúrni egy lyukat és csavarni a csapot egy fúvókával a tömlő alatt.

A polietilén vízellátó csövek összekapcsolásának népi módjai

Ha a műanyag vízvezetéket a talaj felszínére helyezzük, és a víznyomás meghaladja a 8 atm értéket, akkor sokkal racionálisabb megoldás a szerelvények helyett a kürthegesztés alkalmazása vagy a csövek fém sodródás útján való összekötése. Mindkét módszert a gyakorlatban tesztelik, és a külvárosi területek tulajdonosai szerint megbízhatóbb és minőségi polietilén csöveket biztosítanak.

Információért! A vízvezetékek egyes szálainak szerelvényeinek felszerelésével és dokkolásával foglalkozó szakemberek gyakran drágábbak, mint a műanyag csövek.

A hegesztéshez először két fémdobozból kell készülni, amelynek nyitási szöge 15-20körülbelül. A hegesztés előtt a műanyag csövek két vége le van vágva, így 40-50 mm közötti kölcsönös átfedés érhető el. Általában speciális ollókat használnak a polietilén metszésére, de ugyanazt a feladatot is elvégezheti hagyományos fémfűrészekkel.

Az aljzatokat a csövek végeire helyezzük. Az egyiket egy kúppal helyezzük a cső belsejébe, a második pedig a második vége felett van a vége felett. Mindkét eszközt lassan felmelegítik propán égővel, hogy elérjék a polietilén reflow-t. 7-10 perc elteltével. A tölcsért eltávolítják, és a csövek végeit 40-50 mm-re erővel szorítják egymásba. Kiderült, hogy erős és szoros kapcsolat van.

A polietilén csövek 25 mm-rel történő kevésbé megbízható és tartós kötését hagyományos, 150-200 mm hosszúságú fémcső segítségével lehet elvégezni, mindkét végén menetes. A műanyag cső belső átmérője 21 mm, a polietilén vízvezeték két csavarmenetét 1,5 hüvelykes csőhosszal lehet összekötni, mivel külső átmérője 22 mm.

Menetvágás után a fúró egyszerűen csavarható a műanyag csőbe. A műanyagba vágott szálak éles szélei bejutnak a tengelykapcsolóba, és megbízhatóan rögzítik a vonatokat a csővezetéken belül. A csukló összeszereléséhez elegendő egy gumidömítő-tömítőanyagot felhúzni a szálra, és a második műanyag csődarabot beilleszteni. Nyilvánvaló, hogy a dobban lévő műanyag csövek összeszerelése csak egymás után lehetséges, mivel a cső egyik szegmensét a másikhoz képest forgatni kell.

Archegesztés műanyag vízvezetékek összeszerelésére az elővárosi területeken, mivel 5 mm-es vagy azt meghaladó falvastagságú csővezetékek összeszerelésére tervezték.

Polipropilén vízcsövek külvárosi területre

Műanyag csövek „élelmiszer” polipropilén legtöbb szakértő jogosan között az egyik legmodernebb és megfizethető az építési vízellátó rendszerek, a lakásokban, a magánszektor, falusi házak és nyaralók. Még a műanyag csövek és tartozékok viszonylag magas ára sem állítja meg azokat, akik jó minőségű vízvezetékeket kívánnak gyártani.

Anyagok polipropilén vízellátáshoz az elővárosi területen

Ennek oka az ilyen népszerűsége nagyon egyszerű és megbízható forrasztó polipropilén, egy kis gyakorlással a műanyag cső gyártható nem csak a hosszú szálak csővezetékek, de üvegházak, melegágyak, keretek sátrak és előtető.

Az anyag magas árán túl a polipropilénnek számos jelentős hátránya van, amelyet meg kell tudnia a vízi csővezeték építésének megtervezése előtt az elővárosi területen:

 • Ha a polipropilén csöveket vízzel tölti be, akkor a fagyasztás általában rejtett repedések megjelenését és a fő megsemmisülését eredményezi;
 • A szolár ultraibolya polipropilén hatására a másodlagos polimerizáció folyamata megkezdődik. Idővel az anyag elkezd összeomlani és erőt veszít, még akkor is, ha a csővezeték nem kap közvetlen napsugárzást.

Néhány márkájú polipropilén csövek használhatók kültéri vízellátáshoz. A gyártók általában fekete-zöld színben festik a műanyagot, a beltéri telepítésű polipropilén világosszürke, fehér vagy bézs színű.

A csővezeték fő vezetékéhez 32x3 mm méretű csövet lehet használni, ami elég lesz az ország 5-6 hektáros vízelosztására és öntözésére. A csapok és vezetékek 16x2 mm-es csövekből készülnek daruk beszerelésével.

Különös figyelmet kell fordítani a záró és kapcsoló szerelvényekre. Hagyományosan a műanyag vízvezetékek számára a beszállító vállalatok többségének felajánlották, hogy olyan polipropilén darukat használnak fel, amelyeknek a gumiabroncs átfedi a nyílást.

Az ilyen struktúrákat rendszerint elzáró szelepként használják a háztartási vízvezetékekben. Az elővárosi vízellátáshoz nem alkalmasak, még a rendszeres karbantartás során is, ilyen szelepek és szelepek gyorsan meghibásodnak. Fő előnye a könnyű beépítés, a műanyag főbe forraszthatók, mint normál csatolás.

Egy racionálisabb megoldás lesz a hagyományos bronzszelepek használata, forrásuk 10-15 év vagy annál több. Az egyetlen kellemetlenség az, hogy egy ilyen daru beszereléséhez további két fém-műanyag adaptert kell vásárolnia.

Polipropilénből készült csövek csatlakoztatásának módja az elővárosi területen

Hagyományosan egy speciális forrasztó vasat használnak a vízvezeték polipropilén csövekből történő összeszerelésére, ami megközelítőleg megegyezik a fenti fotónál. A műanyag vízvezetékek összeszerelésének minősége két tényezőtől függ: az összeszerelési műveletek elvégzéséhez szükséges készségek és a forrasztópáka jellemzői. Ne próbálja összegyűjteni a víz segítségével rögtönzött eszközök, akkor jobb, ha bérel egy pár napig jó minőségű felszerelés, amely lehet hegeszteni vízvezetékek, azaz a legjobb öt.

Az elv nagyon egyszerű forrasztás - a fúvókák forrasztópáka felmelegített tengelykapcsoló és a cső végén, miután tartja a részleteket csak csatlakozott a kezét kevés erőfeszítéssel.

A módszer egyszerű, de egy külvárosi területen nem olyan könnyű alkalmazni, mivel eléri a rács, hogy helyezze a tüskék vízellátás még kábel tárcsás nem mindig lehetséges. Az alkatrészek egy része forrasztható a házban, de a műanyag csövekkel való forrasztási munkálatok kb. 30% -át majdnem az ágyon kell elvégezni.

Ha az elővárosi területeken nincs áram, akkor a műanyag vízellátást speciális diklór-etán ragasztóval lehet ragasztani. Ragasztással lényegében ugyanolyan szilárdságú, mint keményforrasztott kiviteli alak, de a munka diklór-etánnal elővigyázatosságot igényel, mivel oldószer kifejezés olyan kategóriáját anyagok, amelyek veszélyes az egészségre.

Ajánlások a vízvezeték építésére az elővárosi területen

Az országos vízvezeték klasszikus eszköze a következő rendszer szerint biztosítja a kábelezést. A helyszín bejárata 50-70 mm átmérőjű polietilénből készül. A vízvezetéket szigetelni kell és a talajba kell helyezni a talaj maximális fagyásának mélységében. A bejáratnál kötelező a revízió és a zárószelep felszerelése. A szelepből a PE-csövön keresztül folyó vizet a tárolótartályba küldjük, ahonnan a polipropilén csövön keresztül áramló rész átmegy a házba. A vízáram nagy részét átvezetik a tartályból a felszín alatti vízcsőbe, majd az ágyakba.

Ezzel az országos vízellátás konstrukciójával korlátlan számú fogyasztó csatlakoztatható a tartályhoz, például üvegházzal vagy autómosóval. Ráadásul még a villamos energia hiánya vagy a szivattyú meghibásodása miatt az öntözés gravitáció révén könnyen megszervezhető, a normál öntözéshez elegendő 1-2 m-es kis magasságkülönbség.

következtetés

Nagyon fontos, hogy a földalatti vízellátás kompenzáló hurokkal vagy rugalmas tömlővel csatlakozik a tartályhoz. Ellenkező esetben a talaj lyukasztása vagy a műanyag erősítés hõmérséklet-expanziója következtében a csatlakozások tapadási vagy ragasztási helye deformálódhat vagy akár meg is szakadhat. A műanyag csővezeték legalacsonyabb pontján egy vízelvezető csapot kell készítenie, amellyel a téli szezon előtt elhagyhatja a víz maradványait, és megőrzi a fővonalakat.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

6 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map