Rámpa akadály a fogyatékkal élők számára

Rámpa akadály a fogyatékkal élők számára

Jelenleg a törvénynek megfelelően a lakó- és középületeknek hozzá kell férniük a rámpákhoz, amelyek lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára, hogy segítséget nyújtsanak be az épületbe. Minden épülethez egyéni rajzot készítenek, amely figyelembe veszi a lépcső magasságát és az épület jellemzőit.

Érvénytelen rámpa jellemzői

A könnyebb használat érdekében a letiltott rámpának legyen egy szintje. Ebben az esetben a célra olyan anyagot választanak ki, amely nem csúszik, amikor a csapadék csapódik le. A meredekség szintén nagy jelentőséggel bír, mivel a kerekesszéket használók nem tudnak ilyen kialakítással felmászni, ha nagy meredekséggel rendelkeznek. Korlátozott térbeli körülmények között szögszerkezetek jönnek létre, amelyek lehetővé teszik a szerkezet területének növelését és lejtését. Leggyakrabban ilyen szerkezetekhez beton és fém használják ezeket, mivel ezek az anyagok lehetővé teszik a kellően erős szerkezet létrehozását csúszásmentes felületen.

A mozgáskorlátozottak számára a rámpák minden elemére megnövekedett biztonsági követelmények vannak. Ezért van a formatervezés kötelező része rozsdamentes acél korlát.

Korlátok és korlátok

A legnépszerűbbek a kétszintű korlátok. Alkalmasak gyalogosok számára, valamint azoknak, akik kerekes székeken saját maguk utaznak.

A rozsdamentes acélból készült felső korlátok a követelményeknek megfelelően 90 cm magasságban legyenek, az alsó részek pedig 20 cm-esre vannak szerelve. A szabályoknak megfelelően a korlátokat úgy kell kialakítani, hogy a kar szabadon csússzon felette, anélkül, hogy akadályok lennének, oszlopok és rögzítések formájában.

Továbbá a rozsdamentes acél korlátoknak nem lehetnek éles sarkuk és élei, amelyek sérülést okozhatnak. Az ilyen követelményeknek köszönhetően a korlátgyártóknak olyan komplex alakú zárójeleket kell készíteniük, amelyek ilyen részleteket alulról tartanak.

Ezeket a korlátokat a 100 kg terhelés kiszámításával hozza létre, ami elég megbízhatóvá teszi azokat. Leggyakrabban jó minőségű rozsdamentes acélból készülnek korlátok.

A rozsdamentes acélból készült korlátok követelményei a SNIP szerint:

 • A korlátok megengedett átmérője 30-55 mm legyen;
 • A korlátokat a kialakított rámpa teljes hosszában kell elhelyezni;
 • ha a szerkezetet a gyermekintézmények bejárata közelében szerelik fel, akkor a korlátok magassága nem lehet 50 cm-nél nagyobb;
 • A kerekesszék leeresztésének megakadályozása érdekében a szerkezetet 5 cm magas oldalsó élekkel kell felszerelni.

Telepítési követelmények

Az SNiP szerint a rozsdamentes acélból készült rámpákhoz használt fém kerítéseknek a következő jellemzőkkel kell rendelkezniük:

 • A rámpa védőburkolata abban az esetben van felszerelve, ha a magasságkülönbség nagyobb, mint 45 cm.
 • Ha a mozgássérültek kézi korlátai duplaak, a felsõt 90 cm magasságba szerelik, az alsó 70 cm-t.
 • A korlát közötti távolságnak 0.9 és 1 méter között kell lennie.

A lejtés szintje

Az egyik fő jellemző, amelyen a rámpa és a korlátok rozsdamentes acélszerkezetének kialakítása függ a tervezési torzítástól. Százaléka:

 1. A megengedett eltérés 5%. Ezzel az értékkel a mozgáskorlátozottak rámpája 80 cm.
 2. Ha a padló egyenetlen, a magasságkülönbség 20 cm, akkor a szög 10% -ra növelhető.
 3. Ha a szerkezet átmenetileg fel van szerelve, és a felvonó nem haladja meg az 50 cm-t, és a hossza nem haladja meg a 60 cm-t, a lejtés 80% lehet.

A rámpák méretei

A rámpák tervezéséhez a kivitelezésre vonatkozó szabályokat és követelményeket követni kell:

 1. A rámpa előtt egy platformot kell felszerelni, amelynek méretei meg kell haladniuk a babakocsi szélességét. Hasonló emeletet is felállítunk az emelkedés végén. Ha ezek a területek nem állnak rendelkezésre, a kerekesszékben lévő személy számára nehéz lesz a rámpa mentén haladni.
 2. A mozgáskorlátozottak teljes szerkezetének szélessége legalább 90 cm legyen, ha egyirányú forgalmat tervez. Kétirányú forgalom esetén ez a paraméter kétszer akkora lehet. Ezen a szélességen egy további korlát van a felvonó közepén.
 3. Ha több elágazás van kialakítva, kényelmes platformokat telepítenek közöttük, amelyek lehetővé teszik a kerekesszék használatát. Az ilyen területek mélységének legalább 150 cm-nek kell lennie, és a szélesség kétszerese a menetelés szélességének.

Rozsdamentes acél korlátok előnyei

Ezen rozsdamentes acéltermékek előnyei a következők:

 • hosszú élettartam;
 • a korlátok szép megjelenése;
 • az ellátás egyszerűsége;
 • nincs szükség festésre;
 • az egyszerű telepítés különféle kivitelekben;
 • a kültéri és beltéri felszerelés lehetősége.

A rozsdamentes acél korlát elhelyezhető az álló, összecsukható és más típusú rámpákra, amelyek az épület bejárata előtt helyezkednek el.

Rámpák típusai

A korlátok két alapvető típusa létezik:

 1. A rámpa fém korlátja, amelynek átmérője 38,1 mm. Az ilyen struktúrák általában nem rendelkeznek keresztcsíkkal. Ez az opció olcsóbb, ezért ezek a tervek különböző épületek közelébe épülnek.
 2. Férfi korlátok a fogyatékkal élők számára, amelyek átmérője 50,8 mm. Ők megbízhatóbbak és drágák. Ezek a szabványosak, és nagyméretű, határokon átnyúló emberekkel rendelkező épületek bejáratánál helyezkednek el. A magassága a felső fogantyú ilyen termékek 90 cm, és az alsó - 70 cm bizonyos esetekben egy további kapaszkodó 50 cm Szükséges ha földi fogyatékkal élő gyermekek ...

A leírt szerkezetek többféle típusból állnak:

Mozdulatlan. Ezek hosszú ideig vannak telepítve, és lehetnek egy- és kétszakaszosak. Minden épületet egyenként gyártanak, mivel a telepítéshez az épület méretei és a lépcső magassága szükséges.

Összecsukható. Ezek a szerkezetek összehajthatók, így jelentősen csökkenthető a lépcsők építéséhez szükséges hely. Olyan helyeken kerülnek telepítésre, ahol a helyhez kötött rámpa építése lehetetlen a helyhiány miatt. Összecsukáskor a létra mellett a falhoz rögzítik, és szükség esetén könnyedén bontják a munkahelyzetbe.

Cserélhető. Az ilyen rámpák a mozgáskorlátozottak számára teleszkópikusak lehetnek, csúsztathatók vagy hullámosodhatnak. Az ilyen termékek meglehetősen kényelmesek, mert mobil és kompakt.

A korlátok létrehozásához használt eszközök

A rámpákhoz készült fémsínek megbízhatóak és tartósak, csak professzionális felszereléssel kell őket létrehozni. A leírt rámpaelemek létrehozásakor a következő eszközöket használják:

 1. A fémcső vágásához és feldolgozásához egy lemezgép szükséges.
 2. Rozsdamentes acélból készült csövek leállítása. Szükség van a fémtermékek végeinek levágására, valamint a sorjainak eltávolítására. Az ilyen eszközök képesek mind a belső, mind a külső csiszolást feldolgozni.
 3. A függőleges fúrógépet olyan lyukak fúrására tervezték, amelyek a kötőelemek rögzítéséhez szükségesek.
 4. Gép a csökkentéshez. A munkadarabok méretét növelni vagy csökkenteni kell.
 5. A csőhajlókat csövek hajlítására tervezték, és lehetővé teszik a jó minőségű hajlítást.
 6. Gépek félautomata hegesztéséhez.
 7. Csiszológépek. Az ilyen eszközöket a kerítés végső szakaszában használják, és a varratok tisztítására használják.

Az összes leírt eszköz használata lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű és gyönyörű rozsdamentes acél korlátokat hozzon létre a rámpákhoz.

Miért függ a kerítés költsége?

A rámpák fém kerítés és korlátja különböző költségekkel járhat, amelyek több tényezőből adódnak:

 1. A kerítés hossza. A költségeket erősen befolyásolja a termékek hossza, mivel ez a paraméter befolyásolja a korlát kialakításához használt anyag fogyasztását.
 2. Kereszthornyok és egyéb kiegészítő elemek jelenléte. Az ilyen szerkezeti részletek miatt drágábbak, de szükségesek a rámpa mozgásának biztosításához. Ez különösen fontos, ha egy méter magasnál nagyobb rámpákat kell felszerelni.
 3. A rögzítés típusa. Ha a kerítések és a korlátok egy része a falhoz csatlakozik, ez csökkenti a termékek költségeit.
 4. Rámpák és kerítések tervezése a fogyatékkal élők számára. Sok épület esetében a rámpákat olyan módon kell kialakítani, hogy kényelmesek legyenek, és ugyanakkor ne foglaljanak el nagy mennyiségű helyet.

Hol vannak kerítések?

A rámpák sok felszereléssel rendelkeznek:

 1. Lakóházak. A lakóépület közelében lévő mozgáskorlátozottak számára egy új épületbe, vagy a házban élő fogyatékossággal élő személyek számára van lehetőség.
 2. Egészségügyi létesítmények. Az ilyen épületek különösen szükségessé teszik a rámpák kerítéssel történő felszerelését, mivel sok kerekesszéket használó ember gyakran mozog más emberek segítségével.
 3. Igazgatási épületek.
 4. Bevásárlóközpontok. Ezeket az épületeket nagyszámú ember látogatja meg, ezért a bejárat közelében egy rámpa jelenléte szükséges.
 5. Oktatási intézmények.
 6. Állomások.

Hogyan épül fel a kerítés?

Az akadályok telepítésének folyamata a következő:

 1. Először létrejön egy rajz, amely meghatározza a kerítések és egyéb paraméterek magasságát.
 2. Ezután a szakértők megjelöléseket jelölnek a kerítésekhez.
 3. Ezután a rámpa beton alapja fúródik. Ha a szerkezet fémből készült, ebben a szakaszban a kerítés támasztékát hegesztik. Ebben az esetben a rámpa alátámasztása szintén a korlát támaszai. Ezek egy profilozott csőből készülnek. Ha a szerkezet betonból készült, a támasztékok acélcsövekből készülnek.
 4. A telepítés utolsó szakaszában a korlátok és a kereszttartók rögzítve vannak, ha azokat a szerelt szerkezet biztosítja.

Az ilyen kerítés a fogyatékkal élők számára kényelmesen mozoghat a kerekesszékben, anélkül, hogy nehézségekbe ütközne. Még egy kis hiba a rámpa telepítésekor is használhatatlanná teheti. Példaként megemlíthetjük azokat a szerkezeteket, amelyeknek a lejtése hozzájárul a gyorsuláshoz a babakocsiban a leereszkedés során, ami veszélyezteti a rámpát.

 • A rámpa lejtése a fogyatékkal élők számára

 • Csúszásgátló fedél az utcai tornácra

 • Polikarbonát tornác

 • Kerek veranda

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

99 − 96 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map