Kako napraviti staklenik od plastičnih cijevi

Kako napraviti staklenik od plastičnih cijevi

Mnogi se ljetni stanovnici nastoje pružiti tijekom cijele godine uzgajane povrće. Ali zbog klimatskih značajki, to nije uvijek moguće postići u onim područjima koja se nalaze u sjevernim krajevima naše zemlje. Izvrsno rješenje ovog problema je izgradnja staklenika na okućnici.

Istina, ne svi kamioneri imaju financijsku priliku za kupnju gotovog staklenika u tvornici. Za takve ljude izlaz iz situacije može biti izgradnja staklenika od plastičnih cijevi s vlastitim rukama.

Možete sami izgraditi i izgraditi staklenik plastičnih cijevi bez pribjegavanja vanjskoj pomoći. I služiti takvom stakleniku plastičnih cijevi bit će tijekom cijele godine, nekoliko sezona za redom. Očigledna prednost pri izgradnji staklenika iz plastičnih cijevi je prevalencija, dugi vijek trajanja i niske cijene polipropilenskih proizvoda.

Odabir mjesta za gradnju

Odabirom budućeg mjesta za izgradnju staklenika iz plastičnih cijevi potrebno je uzeti u obzir niz čimbenika koji utječu na kvalitetu i količinu budućih usjeva.

Postoje sljedeće opcije za postavljanje budućeg staklenika plastičnih cijevi u vrt:

 1. Za postavljanje staklenika od plastičnih cijevi, stvorenih vlastitim rukama, potrebno je na otvorenom prostoru, daleko od ostalih gradilišta i velikih vrtnih stabala. Takav raspored može se kombinirati s rasporedom oko staklenika malih grmlja i biljaka. To će dodati estetsku privlačnost na izgradnju.
 2. Ako zbog malog područja parcele ne postoji mogućnost korištenja otvorenog prostora dovoljnog područja, moguće je osigurati mjesto staklenika sa susjedne strane na zid već izgrađene zgrade, kuće ili proljetne kuće. U ovom slučaju, važan je uvjet lokacija drugih strana staklenika na južnoj strani kako bi se dobila maksimalna količina sunčeve svjetlosti.

Odabir obrasca

Najčešći oblik u izgradnji staklenika od plastičnih cijevi je lučna konstrukcija. To je prvenstveno zbog jednostavnosti u izgradnji i relativne jeftinosti.

Odabir forme za izgradnju budućeg staklenika od plastičnih cijevi, potrebno je uzeti u obzir značajke vrtne plohe i mjesto odabrane za ugradnju strukture.

Ako se staklenik plastičnih cijevi nalazi u otvorenom prostoru, bolje je zaustaviti se na modelu s rešetkom. U slučaju da staklenik bude u susjedstvu jedne strane zida postojeće strukture, više je korektno zaustaviti izbor na modelu s jednim palubom.

Baza staklenika može biti izrađena u različitim geometrijskim oblicima, bilo kvadrat, pravokutnik, krug, ovalni ili trapezoid. Nedavno je staklenik u obliku šatora popularan.

Oprez! Staklenici ovog dizajna imaju veći prijenos svjetlosti od klasičnih verzija.

Pro i kontra zgrada od plastičnih cijevi

Izgradnja staklenika od plastičnih cijevi ima nekoliko prednosti pred konstrukcijama od ostalih materijala:

 • zbog dovoljne čvrstoće unutar staklenika, stvara se povoljno okruženje za puni rast i zrenje povrća i voća;
 • izgradnja staklenika od polipropilenskih cijevi ne zahtijeva znatan napor, što olakšava jednostavnost i jednostavnost korištenog materijala;
 • pomoću posebnih zatvarača i zatvarača dizajn staklenika od plastike može se lako rastaviti ili sastaviti u bilo kojem trenutku. Dakle, neće biti teško rastaviti staklenik u najkraćem mogućem roku, a ne koristiti ga zimi, kada se ne koristi za namjenu;
 • Pri izgradnji staklenika od plastičnih cijevi, nema potrebe za korištenjem dodatnih materijala za ojačanje. Svojstva i karakteristike polipropilenskih cijevi stvaraju stabilan i pouzdan dizajn;
 • plastika je mnogo otpornija na trulež i koroziju od drva ili metala, na primjer. Svojstva ovog materijala omogućit će bez prisilnog liječenja elemenata proizvoda zaštitnim tvarima;
 • Dizajn staklenika od polipropilenskih cijevi može trajati više od 10 godina zbog trajnosti ovog materijala.

Glavni i, očito, jedini nedostatak u izgradnji staklenika od plastičnih cijevi je njegova jednostavnost. To može dovesti do zamaha cijele strukture u jakim vjetrovima. Istodobno, ovaj problem može se riješiti pomoću dodatnih metalnih šipki koje se pokreću u tlo kako bi ojačale strukturu.

Materijali i alati potrebni za izgradnju

Prije nego što napravite staklenik plastičnih cijevi, morate izračunati potrebne materijale i alate. Preporuča se to odmah nakon utvrđivanja lokacije na web mjestu za buduću gradnju. Takve mjere pomoći će izbjeći dodatne troškove već u izgradnji objekta.

Dakle, za posao ćete trebati:

 1. Ploče ili ploče za formiranje baze staklenika. Preporuča se liječenje drvenih elemenata s posebnim zaštitnim sredstvima prije početka gradnje, što će štititi stablo od propadanja.
  vijeće! Kako biste uštedjeli novac, preporučljivo je koristiti neprofesionalne profesionalne alate za obradu drva i improvizirane. Na primjer, impregnirajte drvene grede smolom, nekoliko puta pokrijte uljem od lanenog sjemena, obradite s puhaljkom.
 2. Polipropilenske cijevi. Potrebno je izračunati koliko će linearnih metara biti potrebno za izgradnju staklenika. Za preciznije izračune pri izgradnji staklenika plastičnih cijevi s vlastitim rukama preporučuje se nacrt crteža budućeg dizajna. Nakon dobivanja određene plastične snimke, možete dodati 10% ukupne duljine za zalihe.
 3. Polietilenski film koristi se za pokrivanje polipropilenske strukture. Trebao bi biti dovoljno jak. Visoka snaga će ga spasiti od pucanja i dopustiti korištenje nekoliko sezona.
 4. Nekoliko metalnih šipki. Ojačanje mora biti najmanje 1 m.
 5. Nokti i vijci.
 6. Ručke s bravama i šarkama za uređaj u stakleničkim vratima i prozorima.
 7. Dodatni metalni šarki za pričvršćivanje pojedinih plastičnih elemenata strukture.

Izgradnja staklenika

Ako je u fazi brojanja materijala upotrijebljen detaljan crtež buduće strukture, tada možete odmah izravno nastaviti izgradnju staklenika. U suprotnom, preporučuje se izraditi detaljnu konstrukcijsku shemu - to će uvelike pojednostaviti i ubrzati rad građevinskih radova.

Postavljanje temelja

Prije nego što napravite staklenik plastičnih cijevi, morate stvoriti temelj. Pod budućim temeljima staklenika potrebna vam je ravna ravna površina s malom depresijom. Stoga, prije početka rada, potrebno je nivoi tla i napraviti manju udubljenost nekoliko centimetara. Kao materijal za temelje, možete koristiti obje ploče ili drvenu gredu.

Oprez! Prije početka instalacije temelja, drvene ploče moraju biti očišćene ravninom ili brusnim papirom, a također ih se tretiraju zaštitnim sredstvima.

Da bi se osnažio temelj budućeg dizajna, preporučljivo je upotrijebiti dodatne metalne spojnice ili uglove. Metalni kutak fiksiran je na svakom unutarnjem spoju drvenih ploča. Ako se šipka koristi kao materijal za temelje staklenika, prikladnije je koristiti spajalice koje se pokreću u svako vanjsko spajanje konstrukcijskih elemenata.

Završni temelj mora biti čvrsto položen na tlo pripremljeno za nju. Ako postoje pukotine između temelja i tla, moraju se posuti zemljom.

Montaža okvira

Nakon izgradnje temelja, na svom vanjskom obodu koji se utiskuje u tlo metalnu armaturu s terena koji nije veći od 100 cm. Na ove metalne šipke mora biti montiran unaprijed pripremljen, i narezane dijelove plastične cijevi željenu duljinu.

Za pričvršćivanje plastičnih cijevi koriste se vijci za samoljepljivanje, pri čemu se osnovica cijevi mora povući na drvenu podlogu. Kao spojni elementi u vodoravnoj ravnini konstrukcije koriste se plastične spojnice, kutovi i prijelazi, koji se moraju interno izbušiti. To će omogućiti da cijevi prođu kroz spojne elemente.

Stvaranje krova

Odabir materijala za izgradnju staklenika, potrebno je uzeti u obzir značajke nekih od najčešćih opcija:

 1. Optimalan i zajednički materijal za pokrivanje staklenika je polietilenski film. Ako financijski kapacitet omogućuje, možete koristiti posebnu armiranu polivinil kloridnu foliju kao pokrov. Ovaj materijal ima dobru toplinsku izolaciju, koja će u prizemlju zadržati željenu temperaturu čak i noću. Istodobno, ovaj materijal ima visoku prozirnost i dopušta do 95% sunčeve svjetlosti tijekom dana.
 2. Polikarbonatni krov ima najduži vijek trajanja, ali ima veću cijenu i može uzrokovati dodatne poteškoće u konstrukciji. Osim toga, takav krov ne može se brzo demontirati, za razliku od polietilena.
 3. Tekstilni materijal za pokrivač tipa "agrotex" ima nisku toplinsku izolaciju. Istina, lakoća i jednostavnost ovog materijala omogućuju sklapanje i demontažu u najkraćem mogućem roku.

zaključak

Ukratko, možemo reći da je opcija nezavisne izgradnje zidova od plastičnih cijevi na vrtnoj plohi najoptimalniji izbor. Takvi dizajni imaju niz neporecivih prednosti. To uključuje lakoću i čvrstoću strukture, trajnost, lakoću ugradnje i demontaže. Osim toga, takvi staklenici na kraju su najjeftinija opcija, a sa estetskog gledišta oni nisu niži od skupih analognih tvornica.

Ono što trebate uzeti u obzir prilikom izgradnje staklenika plastičnih cijevi s vlastitim rukama saznajemo u sljedećem videozapisu

 • Kako napraviti navodnjavanje kapljica u zemlji

 • Kako pravilno opremiti staklenik iznutra

 • Kako napraviti staklenik iz pocinčanog profila

 • Kako izgraditi vlastiti zimski staklenik

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 12 = 16

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map