Pergamum: tehničke specifikacije

Pergamum: tehničke specifikacije

Nakon što su zidovi izbačeni, majstori pokušavaju pokriti krov u najkraćem mogućem roku. To je zbog činjenice da kada se građevni materijali dugo izložuju kiši i drugim atmosferskim utjecajima, oni počinju propadati. Pored rešetkastog sustava, vlasnik se mora identificirati s podom. Na tržištu postoji ogroman izbor valovitih ploča, metala, pločica, mekih pokrivača i škriljevca. Ako je garaža ili staja s ravnim krovom, onda je postavljena na njega s pergamentnim krovom.

Potonja opcija će biti idealna za one koji ne žele jako ulagati, ali žele imati visokokvalitetan rezultat. Pergamum se koristi ne samo u ove svrhe, na primjer, za zaštitu podruma, pergamena se koristi kao parna barijera i barijera za penetraciju vlage u beton. Kakav je to materijal i zaista je dobar? Riječ je o karakteristikama pergamine koja će se raspravljati u ovom članku.

Što je Pergamum?

Malo iznenađeno kad otkrijete da, unatoč svom sastavu, materijal stakla ima takva jedinstvena svojstva. U svojoj strukturi je papir, točnije karton. Koristi se od 20 do 40 slojeva pamuka, lana, slame i drvenih vlakana, koji su međusobno isprepleteni okomito i prešani za povećanje čvrstoće. Nakon pripreme glavnog sloja materijala, impregnacija se provodi uz pomoć naftnih proizvoda - smole ili bitumena. Potonji ima nisku točku topljenja. U pergamiji, to je predviđeno za lakše naknadne instalacije. Gotova roba se kotrlja u role za veću lakoću isporuke materijala. On je nasljednik klasičnog krovišta, koji je nekad bio naširoko korišten u građevinarstvu.

Pergamum je dobar za:

 • kao izolator od vlage i drugih utjecaja na zidove;
 • staklenik savršeno štiti cijevi opskrbe toplom vodom i grijanje, koje se postavljaju u mrežu za grijanje;
 • Pergamum se može koristiti umjesto bitumenskog mastika za vodene bušotine ili cesspools;
 • Pergamum je izvrsna baza materijala za mekane pločice;
 • pergament je pogodan kao barijera između temelja i glavne ravnine zida;
 • Kao podstava između građevinskih materijala u skladištu;
 • Pergamum se koristi za pohranjivanje metalnih dijelova kako bi se spriječila njihova korozija;
 • Pergamum savršeno štiti materijale poput staklene vune ili druge izolacije od dobivanja vlage na njemu.

Kao što se može vidjeti, pergamin ima prilično širok raspon primjena. Ima svoje vlastite sorte, koje se razlikuju po cijeni i pogodnije su za određene zadatke.

Sorti i svojstva

Trenutačno postoje tri vrste čašica s njihovim tehničkim karakteristikama:

 • Pergamum stupanj P 250;
 • brand P 300
 • stakleni krovni brand P 350.

Razlika leži u izdržljivosti sila suzenja, kao i apsorpcijskog kapaciteta materijala. Na primjer, prvi reprezentator zadržava gustu vodu za 10 sati i puknut će kada je izložen težini od 15 kg pod naprezanjem. Pergamin P 300 je sposoban zadržati vlagu dvaput dulje i izdržati 22 kg sile da se prekine. Ovaj posljednji materijal često se koristi kao podstava za krovne radove, budući da ima najveću debljinu i bolje podnosi promjenu temperature do 5º iznad nule.

Kao i svaki materijal ima svoje pro i kontra. Iz prednosti možemo razlikovati:

 • jednostavnost kupnje i isporuke;
 • visoka elastičnost materijala;
 • dobra permeabilnost pare;
 • izvrsna hidroizolacijska svojstva; materijal
 • lako je sami instalirati instalaciju;
 • lagana težina ne zahtijeva ojačani sustav ili temelj temeljac;
 • lako se popraviti nakon oštećenja, možete zamijeniti samo mali dio ili čak i zakrpu.

Među nedostatcima je znati o:

 • potreba sušenja površine prije polaganja;
 • gubitak elastičnosti materijala tijekom mraza;
 • materijal je nestabilan na ultraljubičaste zrake;
 • niska temperatura paljenja zbog sadržaja naftnih derivata;
 • materijal zahtijeva dobru ventilaciju, inače će postati izvor razvoja gljiva na drugim materijalima;
 • na visokim temperaturama ima iscjedak koji šteti zdravlju osobe.

Ocjenjujući svaku stranu materijala, možete napraviti osobni zaključak o tome je li ovaj materijal prikladan za određeni građevinski zadatak koji vam se suočava.

Obratite pažnju! Nije preporučljivo koristiti pergament za podove u dnevnim prostorima. To je zbog neugodnog mirisa koji se može dati tijekom rada.

Ruberoid ili pergament

Zapravo, ove dvije vrste materijala vrlo su slične. Proces proizvodnje također je gotovo identičan. Ali ruberoid, prema podacima, pobjeđuje u nekim slučajevima. To je zbog činjenice da je s obje strane dodatni sloj katrana položen teški bitumen, kao i azbestne prašine. One čine jači i deblji sloj koji bolje podnosi vlagu, kao i izlaganje suncu. Ruberoid se može koristiti kao samostalan krovni materijal čak i na vodoravnim krovovima.

Razlika je također reakcija na paljenje. Ruberoid u ovom slučaju je rastopljen, ali se ne baca s velikom silom zbog prisutnosti azbestnog praha. Ipak, ove dvije vrste valjkastih materijala koriste se u paru. Pergamum može biti oblog koji će osigurati bolju toplinsku izolaciju i propusnost pare. Ruberoid nadoknađuje nedostatna svojstva za zadržavanje vlage u horizontalnom rasporedu.

Neki savjeti

Kao zid i izolacijski materijal pergament je postao popularan kod majstora. Mnogi ga već godinama koriste. Da bi se postigao najbolji rezultat zaštite od vlage, radnici prate kako je proizveden u skladu s GOST-om. Ali danas postoje analozi s suptilnijom strukturom koja će biti relevantna u nekim problemima. To, na primjer, BUB-120. Također je bitumenska kartona. Lakše je isporučiti na visinu i proces.

Za pravilno i dugoročno skladištenje materijala od stakla, kao i krovnih materijala u skladištu, ne mogu se postaviti vodoravno. Inače će biti teže ili nemoguće ih naknadno razvaliti, jer se slojevi jednostavno drže zajedno. Preporučljivo je staviti valjke pergamina okomito, zadržavajući određenu udaljenost. Sobu treba dobro provjetravati, tako da se u njemu ne nakupljaju štetne emisije. Također, teritorij mora biti bez vlage. Prije upotrebe materijala pergamina za određenu površinu i područje, valja unaprijed razmotriti hoće li biti lako doći do njega nakon jamstvenog roka, a to je oko 1 godine. Nakon toga, potrebno je preventivno ispitivanje i eventualno zamjena.

Obratite pažnju! U nekim informativnim člancima možete naći informacije koje su staklo koristile za završetak krova ili zidova kupki i saune. Ali, slažete li se s tim, vrijedi stotinu puta misliti. Uzmite u obzir one nedostatke koji su dani gore, a zatim, hoće li biti više koristi ili štetu zdravlju iz takve kupke.

Ako morate kupiti čašu po sebi, svakako provjerite nekoliko točaka. Odmah zatražite od prodavatelja potvrdu o sukladnosti materijala s opisom svojstava i datumom proizvodnje. Ako je materijal već pohranjen već duže vrijeme, u njemu se mogu pojaviti pukotine, što će se primijetiti tek kada se valjak potpuno razvije. Pregledajte rubove, trebali bi biti čak i bez suza i pukotina. Pažljivo procijenite površinu, trebalo bi biti jednolično, bez očitih masnih mjesta. Ako vam je nešto izazvalo sumnje, odbijte kupiti, jer će nakon toga rezultirati okruglom sumom za zamjenu.

zaključak

Kao što ste vidjeli, pergament je savršeno pogodan za rješavanje određenih zadataka. Ne smije se upotrebljavati gdje god je to moguće, jer to možda nije opravdano rješenje. Ako želite učiniti sve sami, onda uistinu ocijenite svoje snage i mogućnosti.

 • Plastične šindre: svojstva i svojstva

 • Kompozitni metal + recenzije

 • Bitumenska traka za krovove

 • Drvene grede

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map