Comments 0 0 6 Views

Ventilator napajanja i ispuha

Dostupnost ventilacije osigurana je kodovima gradnje prije više od stotinu godina, ali nedavno je ovaj aspekt dobio više pozornosti. To je zbog pozitivnog utjecaja kvalitetnih ventilacijskih sustava na život građevinskih materijala. Do određene točke u kućama instalirane su samo nape ili ventilacijske otvore, kako se oni najčešće nazivaju. Istodobno, priliv je obavljen na prirodan način. Takav sustav rijetko je obilježen visokom produktivnošću, pa je razvijen sofisticirani sustav isporuke i ispuštanja. Glavni je element ventilator. Koje su vrste opskrbe i iscrpljivanja navijača i što je njihova prednost? To će se raspravljati u članku.

Opći koncepti

Ventilator napajanja i ispuha ne može djelovati kao neovisni modul. Da bi obavio svoje funkcije, bit će potrebno instalirati cijeli sustav, koji također uključuje kanale za napajanje i ispuštanje zraka iz prostorije. Proces ventilacije se u ovom slučaju provodi u prisilnom načinu rada. Ugradnja napajanja i ispušnog ventilatora u sustav ima mnoge prednosti, među kojima:

 • kvalitetno uklanjanje vlage;
 • brzo uklanjanje neugodnih mirisa;
 • smanjenje količine gljivičnih spora u zraku;
 • smanjenje količine prašine;
 • povećanje sadržaja kisika;
 • jednostavnost održavanja mikroklime.

Rezultat procesa disanja ljudi i životinja je oslobađanje pare. Također se ističe tijekom kuhanja i prilikom posjeta kupaonici. Temperatura pare je veća od one okolnih objekata i ravnina. Takva kapa dovodi do kondenzacije. Njegov rezultat nije samo pogoršavanje građevinskih materijala, nego i razvoj raznih gljivica i plijesni. Sustav prisilne ventilacije omogućuje pravovremeno uklanjanje pare, sprečavajući kondenzaciju. Glavnu ulogu u tome igraju ventilatori za napajanje i ispuh.

Na odjeći i sluznici osoba donosi dom značajan broj virusa i spora gljivica. Ako u prostoriji nema ventilacijskog sustava, oni će se akumulirati, što dovodi do različitih bolesti. Ventilator napajanja i ispušnih plinova prisilno pomiče zračne mase, donoseći čisti zrak s ulice. Potonji ima antiseptička svojstva, stoga uništava značajan broj gljiva i virusa. Najvjerojatnije su svi primijetili da s dugotrajnim boravkom u zatvorenoj sobi postoji pospanost. To je zbog smanjenja količine kisika koji se nalazi u zraku. U takvim uvjetima, produktivnost rada znatno je smanjena. Ventilator napajanja i ispuha rješava taj problem u kratkom vremenu, osiguravajući svježi dio zraka.

Osim samog ventilatora u sustavu opskrbe i ispušnog sustava, postoje i takvi elementi:

 • veze kanala;
 • povratni ventil;
 • upravljački modul;
 • filteri.

Cijeli sustav funkcionira upravo zahvaljujući ventilatoru za puhanje. Preostali elementi su pomoćni. Manje buke tijekom rada i veća produktivnost uživaju radijalni dizajn ventilatora, ali u nekim slučajevima koriste se aksijalni usisni i ispušni ventilatori. Zadatak kontrolnog ventila, koji je montiran u sustavu, sprečava struju povratnog zraka ako je razlika tlaka značajna.

Da bi se masa zraka kontinuirano strujala, osigurana su dva glavna kanala, kao što je prikazano na gornjoj shemi. Prema jednoj od njih, zrak se isporučuje s ulice, a drugi je ispuštanje otpadne mase. Proces je potpuno automatiziran zbog upravljačkog modula. Ona prima informacije iz različitih senzora, na temelju kojih postoje promjene u brzini napajanja ili ispuštanja zraka iz prostorije. U nekim slučajevima, također je odgovoran za vožnju nepovratnog ventila koji ga otvara ili zatvara.

Algoritam rada

Na gornjoj slici možete slijediti načelo opskrbe i ispušnog sustava. Cijeli ciklus je podijeljen u tri faze:

 • priljev i pročišćavanje;
 • ograda i prijevoz;
 • emisije.

Obično se ugrađuju grubi filteri na ulazu, čiji je cilj spriječiti ulazak prašine i prljavštine u kanalni sustav. Nakon čišćenja, zbog pritiska koji puše ventilator, zračne mase se isporučuju sa ulice u svaku sobu u kojoj se isporučuju kanali. Kontinuirano ovim postupkom zrak izlazi iz prostorije. Opskrbne i usisne rešetke smještene su na različitim razinama. Ispušeni zrak se ne čisti, ali djelomična izmjena toplinske energije dolazi do smanjenja gubitka topline i uštede na grijanju.

Senzori tlaka, temperature i vlažnosti povezani su s modulom koji kontrolira ventilator usisa i ispuha. Nalaze se u različitim zonama, tako da su očitanja s minimalnom pogreškom. Zahvaljujući primljenim informacijama, sustav napajanja i ispušnih plinova prelazi na razinu operacije u kojoj je isključena slobodna cirkulacija hladnog zraka kroz sustav i prostorije. To osigurava kvalitetno emitiranje kuće, a ne hlađenje u hladnoj sezoni, kao što se događa s otvorenim prozorom ili prozorom.

Nedostatak odluke o instaliranju opskrbe i ispušnog ventilatora je njegov trošak. Ukupni iznos također treba uključivati ​​iznos koji će se potrošiti na instalaciju. Potonji bi trebali provoditi stručnjaci. Tehnika ne radi bez održavanja, koliko ventilatora, tako da će redoviti otpad ići na ovo. No, budući da ne možete kupiti zdravlje, bolje je poduzeti preventivne mjere kako biste je zaštitili.

Vrste struktura

Opskrbni i ispušni sustavi razlikuju se ne samo unutar ugrađenog ventilatora već iu načinu izmjene temperature između dolaznih i odlaznih masa. To vrijedi i za grijanje i hlađenje zraka. Za postupak se koriste sljedeći moduli:

 • izmjenjivača topline;
 • grijanje;
 • klima uređaj.

Neki od njih mogu raditi u parovima.

Ventilator s rekuperatora

Korištenje sustava za održavanje topline u dovodu i ispušnoj ventilaciji je obavezno, tako da se njegova učinkovitost može smatrati visokom. Razvijene su nekoliko varijanti izmjenjivača topline koje se razlikuju po svojoj učinkovitosti i složenosti uređaja. Ti se izmjenjivači topline nazivaju i rekuperatori. Među glavne vrste su:

 • tekućina;
 • rotacijski;
 • ploča.

Svaki njihov modul ima svoje prednosti i nedostatke.

rotacioni

Uz ventilator koji provodi ubrizgavanje zraka u sustav ventilacije, postoji jedan u rotacijskom rekuperatoru. Strukturno se razlikuje od glavne i obavlja funkciju izmjene topline. Njegove lopatice istodobno se nalaze u dvije komore i pomiču zrak od jedne do druge, stvarajući djelomično miješanje svježih i obrađenih masa. Zbog toga se odvija izmjena topline, a temperatura ulaznog zraka raste na prikladan način, kako bi se smanjio troškovi grijanja. Kvalitetni proizvodi ovog tipa mogu nadoknaditi do 90% gubitka topline.

Namještanje performansi sustava s ovim modulom moguće je ne samo zbog intenziteta rotacije glavnog ventilatora, već i promjenom brzine oštrica izmjenjivača topline. Nedostatak takvog opskrbnog i ispušnog modula ventilacijskog sustava je neka njegova buka koja se eliminira posebnim jastučićima. Održavanje takvih oštrica također uzrokuje određene poteškoće i ima kratku periodicnost.

lamelama

Dizajn i način rada pločastog izmjenjivača nešto je jednostavniji od prethodne inačice. Nevjerojatna razlika je nedostatak dodatnih rotirajućih dijelova. Ilustracija pokazuje da zračne mase prije ispuštanja ili prije ulaska u sobu prolaze kroz poseban blok. Podijeljen je u dva zatvorena odjeljka kroz koje prolaze redovi metalnih ploča. Zahvaljujući njima dolazi do prijenosa topline. Prednosti se mogu smatrati odsustvom učinka miješanja i stoga se neugodni mirisi ne vraćaju u prostoriju. Posluživanje takve komponente puno je jednostavnije od prethodnog.

Iz minusa takvog modula za dovod i ispušni sustav može se razlikovati formiranje kondenzata tijekom prolaska zraka. Takvi moduli se ne preporučuju za instalaciju s ventilatorima za usis i ispušu u područjima hladne klime. To može dovesti do stvaranja mraza i potpune blokade napajanja i ispušnog ventilatora. Pregled radnog sustava opskrbe i ispušne ventilacije nalazi se u video ispod.

Dodatne značajke

Zajedno s ventilatorom za napajanje i ispuhom može se instalirati modul grijanja. Njegova je zadaća zagrijavanje zraka na višu temperaturu prije no što se isporučuje u prostor. To je neophodno u onim područjima gdje zimi temperatura pada na niske vrijednosti. Ako nema dodatnog zagrijavanja, konvencionalni modul za oporavak neće se nositi s zadatkom da se u sobi čuva toplina. U sustavu opskrbe i ispuha ugrađuju se dvije vrste grijača. Jedna od njih je pločasti grijač, koji je montiran izravno u kanal. Zrak se zagrijava, prolazi kroz njega. S obzirom na takav grijač, nametnute su stroge zahtjeve za preliminarnu filtraciju zraka, kao i za periodičnost održavanja. Druga mogućnost ventilatora za napajanje i ispuštanje je tekući sustav grijanja. U tom se slučaju ugrađuju radijatori, kroz koje se postavljaju cijevi s cirkulacijskom tekućinom. Takav sustav je pouzdaniji.

rezime

Uz stacionarne ventile za napajanje i ispuštanje, koji su spomenuti u članku, postoje kompaktni samostalni dizajn ventilatora. One obavljaju iste funkcije kao one koji se stave, ali se instaliraju zasebno za svaku sobu i ne zahtijevaju složenu izolaciju ventilacijskih kanala.

 • Kako napraviti gromobran u privatnoj kući

 • Električne baterije za grijanje na zidu

 • Kako odabrati mjerila za grijanje

 • Priključak trofazne utičnice

Previous Porch til badet
Next La base del pilar de la terraza con tus propias manos

About author

You might also like

Članci 0 Comments

Primjena venecijanske žbuke

Moderni građevinski materijali pomažu u stvaranju raznih interijera, uz pomoć njih lako je implementirati posebno zadane zadatke. Tako, na primjer, pretvaranje tipičnog stana u luksuznu palaču omogućuje primjenu venecijanske žbuke.

Članci 0 Comments

Promijenite slomljeno staklo na unutarnjim vratima

Kada staklo probije unutrašnjost vrata, to ne znači da se ne može popraviti vlastitim rukama. Rad s staklom je vrlo opasan, pa ako odlučite sami zamijeniti, morate biti iznimno oprezni.

Članci 0 Comments

Ožiljanje sjekire vlastitim rukama

Stolarija sa sjekirom i pilom zahtijeva precizne pokrete i jake ruke. Teško i pouzdano sredstvo može učiniti mnogo, ako se oštrenje sjekira izvodi prema svim pravilima bravarske znanosti. Kao i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

73 + = 78