Vodeni aerator za vlastite ruke

Vodeni aerator za vlastite ruke

Umjetne ribnjake danas su vrlo popularne, a koncipatori ih koriste u dizajnu krajolika. Gotovo svaki vlasnik predgrađa pokušava opremiti barem mali ribnjak ili fontanu u svom vrtu.

No, vjerojatno svi znaju o poteškoćama takvog događaja, a glavni je stagnacija vode i cvjetanje rezervoara. Neispitan ribnjak s blatnom zelenom vodom vjerojatno neće doprinijeti opuštanju i odmoru.

Zašto postoji stagnacija vode u umjetnim ribnjacima, za koje su potrebni aeratori i kako možete sami sastaviti takav uređaj, to će biti članak.

Namjena zračenja

Aparati za vlaženje su kompresijski sustavi koji miješaju vodu s zrakom, tako da ga zasiću kisikom pa se ovi uređaji nazivaju i kompresori zraka.

Kao što znate, bez kisika, život na planetu bio bi nemoguć. Morate disati sve: čovjeka, životinja, ptica, biljaka, pa čak i riba. Plankton i alge, koje se nalaze u svakom ribnjaku, trebaju konstantan priliv svježeg zraka. A ako postoji riba u ribnjaku, potreba za kisikom će se udvostručiti.

U prirodnim rijekama, morima i jezerima procesnog zraka podešava upravo kisika stalno ulazi voda miješanjem vode teče kad rijeke teku u more, na primjer, ili kiša, jak vjetar. Svježi dijelovi minerala bogatih kisikom i dobrih minerala redovito se dodaju u spremnik iz podzemnih opruga i opruga.

Istovremeno, umjetni ribnjaci značajno se razlikuju od jezera i rijeka, budući da su autonomni, izolirani ekosustavi. Podnožje ribnjaka obično je obložena slojem izolacije, što onemogućuje opskrbu kisikom s tla. Površina rezervoara, obično mala, a nalazi se u vrtu među stablima, tako da vjetar i kiša ne mogu pravilno zasićati vodu zrakom.

Zbog nedostatka kisika, ribe, plankton, puževa i drugih stanovnika ribnjak počinju umirati, ali je formirana puno blata, gnojenje formacije i sedimente - lijep ribnjak pretvara u močvaru.

Pažnja molim te! Saznajte više o nedostatku kisika u svom vlasniku ribnjaka može na takvim temeljima: na moru se nalazi film, riba se stavi na površinu udahnuti, puževi iz dna uzdiže do vrha, ribnjak muljeva gore.

Ako započne stagnacija vode u ribnjaku, aerator će vam pomoći.

Vrste zraka

Za ribnjake se koriste različite instalacije za prozračivanje čija je svrha miješanje slojeva vode, stvaranje umjetnih protoka i zasićenje spremnika s kisikom.

Svi aeratori su podijeljeni u dvije velike skupine: mobilni i stacionarni uređaji. Mobilni aeratori mogu se koristiti privremeno, sezonski, mogu istodobno poslužiti nekoliko rezervoara za vodu. Takvi kompresori se koriste za male ribnjake ili gdje ne postoji stalna potreba za zasićenjem umjetne vode.

Stacionarni aeratori su glavni uređaji koji se ugrađuju na određeno vodno tijelo i rade kontinuirano ili u skladu s određenim režimom.

Putem mjesta i načela rada, svi aeratori se razvrstavaju u nekoliko skupina:

 1. Kompresori površine izgledaju poput malih fontana ili slapova. Često se koriste u kućnim ribnjacima, budući da dodaju pjenušavost u ribnjak. Ali treba imati na umu da zvukovi pada vode mogu biti neugodni stanovnicima ribnjaka, koji ne vole buku. Princip rada odzračivanje sustava površinske je jednostavan: uz jedinica pumpa crpi u vodu iz ribnjaka, a onda silom je nazad. Dok je protok vode u zraku, zasićena je kisikom, a pada natrag u ribnjak, hrani je.
 2. Izbacivači raditi otprilike isto. Samo u ovom slučaju aerator ne usisava vodu, zasićenje ribnjaka je zbog oštrica. Motor se vrti velikim noževima, koji stalno udaraju vodom i time miješaju svoje slojeve i stvaraju mjehuriće zraka. Buka iz ejektorskog aeratora bit će također puno, treba ga uzeti u obzir.
 3. Donji aerator - relativno nov tip uređaja, koji se danas smatra najučinkovitijim. U ovom slučaju, bučni kompresor nalazi se na obali ribnjaka i samo je cijev s difuzorima uronjena u vodu. Kroz male otvore, zrak ostavlja donji aerator i prolazi kroz sve slojeve vode. Kao rezultat, ribnjak ne samo da prima potrebni kisik i stalno se osvježava mješanjem vodenih slojeva. Donji aerator radi tiho, ne šteti ribama i drugim životinjama, ali je vrlo skupo.
 4. Kombinirani zrakatori raditi uz pomoć kompresora ili pumpe. Na obali se nalazi velika jedinica s postrojenjem kompresije, a prskalica se nalazi u samom ribnjaku. Tipično, glava za raspršivanje je na površini vode, a zasićenje kisikom je zbog vodoskoka za protok vode.
 5. Aerator vjetra dobro jer radi autonomno. To znači da ova instalacija ne zahtijeva struju ni neki drugi izvor energije. Aerator radi zahvaljujući vjetru. Dizajn može biti plutajući ili stacionaran, sastoji se od velikih oštrica koje se nalaze na površini, i vijak koji je pod vodom. Suština uređaja je sljedeća: vjetar ubrzava noževe, prenose gibanje duž osovine na propelere, koji miješaju vodu i stvaraju mjehuriće.
Savjet! Ventilateri vjetra jednostavno su nezamjenjivi za ljetne stanovnike ili one koji rijetko posjećuju svoje stranice. Uređaji će moći raditi tijekom cijele godine bez ikakvog uplitanja vlasnika.

Kako napraviti aerator za ribnjak sa svojim vlastitim rukama

Domaći aerator izvrsno je rješenje za vlasnike malih kućnih kućica. Jedinica za kupnju je vrlo skupo, zapravo aerator je najskuplji dio umjetnog rezervoara.

Za male samostojeće ribnjake, ne morate kupiti moćne pumpe, bit će dovoljno i najjednostavniji uređaj za prozračivanje, koji se može sastaviti od improviziranih materijala.

Kako napraviti ejektor aerator za kućni ribnjak

Prije svega, morate pogledati u svojoj garaži i pokupiti potrebne detalje:

 • pumpa za ispuštanje (nije jako velika snaga);
 • dvoeterski dio kanalizacijske cijevi (promjer 32 mm);
 • četrdeset centimetarska cijev (istog promjera);
 • pod kutom ispod 45 stupnjeva;
 • dobar kabel u dvostrukom pletebalu.
Važno! Tee bi trebao biti točno četrdeset pet stupnjeva. Ako spojite cijev za usisavanje zraka pod pravim kutom, voda će se stalno baciti u uređaj.

Sklapanje samoupravnog aerata je jednostavna:

 1. Kanal kanalizacije povezan je s odvodnom pumpom pomoću odgovarajućeg priključka. Za pouzdanost se može koristiti silikonsko brtvilo.
 2. S druge strane, manja duljina cijevi je umetnuta u čep.
 3. U gornjoj grani potrebno je umetnuti kut od 45 stupnjeva, zatim pričvrstiti dugu cijev.
 4. Sada morate spojiti antenski kabel na aerator. Žica mora biti nepropusna, pa je umotana u nekoliko slojeva električne trake i smještena u hermetički zatvorenu valovodu.
 5. Crpka mora uvijek biti na dubini od 70-100 cm od površine vode, a usisna cijev mora biti smještena iznad razine vode. Da bi se to osiguralo, potrebno je zavariti jarbol s metalne cijevi i učvrstiti ga na dnu ribnjaka.
 6. Ostaje pričvrstiti ventilator na jarbol i primijeniti napetost.

Savjet! Ako postoje ribe u ribnjaku, bolje je zatvoriti crpku u mrežastu kutiju.

Dno aerator za ribnjak s vlastitim rukama

Takav uređaj će koštati prilično jeftin, pogotovo ako vlasnik ima nepotrebni kompresor automobila s prijemnikom. Dakle, za self-made dno aerator vam je potrebna:

 • kompresor (iz automobila, usisavača ili hladnjaka);
 • visokotlačne cijevi;
 • ogrlice;
 • Tees;
 • raspršivači ili mlaznice.
Savjet! Napraviti mlaznice može biti od jednostavnih improviziranih sredstava. Primjerice, prikladne su prazne plastične boce u koje treba napraviti male rupe. Ako trebate smanjiti veličinu mjehurića zraka, bocu možete obložiti tankom pjenom.

Nije teško sastaviti aerator vlastitim rukama:

 1. Tvornica kompresora nalazi se na prikladnom mjestu (ovo može biti prolio pored ribnjaka).
 2. Kompresoru spojite središnju cijev i povucite je prema ribnjaku.
 3. Korištenjem teaka, potrebno je napraviti zavoje za broj mlaznica. Za pouzdanost veze, bolje je koristiti stezaljke.
 4. Učvrstite mlaznice na čvorove.
 5. Pričvrstite prskalice na dno ribnjaka. Može ih se utisnuti cobblestones ili pogon metalnih igle s savijenim krajem u dnu.

Pažnja molim te! Takav aerator neće moći kontinuirano raditi, osim toga, uređaj će biti vrlo glasan. Stoga je samoproizvodni aerator za dno prikladan za nepravilnu zasićenost ribnjaka.

Aparat za vjetar s vlastitim rukama

Zimi, motori i kompresori "osjećaju" ne baš dobro. Ako treba obogatiti ribnjak kisikom i zimi, bolje je koristiti ventilator za vjetar, a može se sastaviti od najčešćih dijelova.

Za posao ćete trebati:

 • kvadrat metala sa stranama 30x30 cm;
 • duga glatka metalna šipka s poprečnim presjekom od oko 20 mm;
 • ležajevi zatvorenog tipa koji odgovaraju promjeru štapa;
 • dvije šipke izrađene od metala debljine 2 mm, čija duljina nadmašuje dimenzije ležajeva;
 • bačva od plastike;
 • ventilator iz sustava za hlađenje automobila ili nešto slično;
 • pričvršćivači i alati.

Prikupite vjetrenjaču aerators kako slijedi:

 1. Iz metala, morate rezati 8 identičnih kvadrata, a zatim ih zavariti u kocke.
 2. Unutar svake kocke morate postaviti poprečni element, izrezati rupu u njemu i postaviti ležaj unutar njega. Središte rupa u oba ležajeva mora biti strogo na istoj liniji.
 3. U ležajeve je umetnuta metalna šipka.
 4. Plastična bačva treba izrezati na dva jednaka dijela - oštrice vjetrenjače.
 5. Pomoću metalnih šarki potrebno je pričvrstiti noževe u gornjem dijelu štapića.
 6. Nož ventilatora pričvršćen je na dno metalne šipke - oni će se nalaziti pod vodom.
 7. Skupljaju jarbol za aerators vjetrenjača i postavljaju ga u ribnjak, pričvrstite uređaj s vlastitim rukama s oštricama.

Pažnja molim te! Aparat za vjetrenjače može se ploviti. Za to su polipropilenske pjene, plastične bačve ili boce pričvršćene na dno jarbola.

Takva konstrukcija aeratera je važna za velike ribnjake, tako da uređaj ne plovi previše, možete vezati užetu.

zaključak

Aerator je nezamjenjiv uređaj za male umjetne rezervoare. Sprječava stagnaciju vode, izgled lošeg mirisa, mulj dna i zidova, zasićuje vodu kisikom i stvara povoljne uvjete za život biljaka i životinja.

Nije potrebno trošiti mnogo novca za kupnju aeratera, moguće ga je napraviti vlastitim rukama, koristeći najjednostavnije materijale i alate. O tome kako sastaviti aerator za ribnjak možete vidjeti video priču:

 • Kako napraviti hladnjak staklene pjene

 • Avijacija za pse

 • Automatski ulagač za velike pasmine pasa

 • Kako ojačati pješčanu padinu na mjestu

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 63 = 64

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map