Аератор на езерото за собствени ръце

Аератор на езерото за собствени ръце

Изкуствените езерца са много популярни днес, те са универсално използвани от дизайнерите в дизайна на пейзажи. Почти всеки собственик на крайградска зона се опитва да оборудва поне малко езерце или фонтан в градината си.

Но най-вероятно всеки знае за трудностите, свързани с такова събитие, и най-важното е стагнацията на водата и цъфтежа на резервоарите. Едно езеро с кална зелена вода е малко вероятно да допринесе за отмора и почивка.

Защо има стагнация на вода в изкуствени езера, за които са необходими аератори и как можете да съберете такова устройство сами, това ще бъде статия.

Целта на аерирането

Аераторите на езерото са компресионни системи, които смесват водата с въздух, като по този начин я насищат с кислород, така че тези устройства се наричат ​​също въздушни компресори.

Както знаете, без кислород животът на планетата би бил невъзможен. Трябва да дишате всичко: човек, животни, птици, растения и дори риби. Планктонът и водораслите, които се намират във всяко езерце, се нуждаят от постоянен приток на чист въздух. И ако има риба в езерото, нуждата от кислород ще се удвои.

В естествените реки, морета и езера процесът на обмен на въздух е добре установен: кислородът постоянно навлиза във водата при смесване на водни потоци, например, когато реките текат в морето или вали, удари силен вятър. Свежи части от богати на кислород и полезни минерали редовно се добавят към резервоара от подземни извори и извори.

В същото време изкуствените езера се различават значително от езерата и реките, тъй като те са автономна изолирана екосистема. Дъното на къщата обикновено е облицовано със слой изолация, което прави невъзможно подаването на кислород от почвата. Площта на резервоара обикновено е малка и се намира в градината между дърветата, така че вятърът и дъждът не могат да наситят водата с въздух.

Поради липсата на кислород, риба, планктон, охлюви и други обитатели на езерото започне да умре, но се формира много кал, гниещи формации и седименти - красиво езеро се превръща в блато.

Моля, обърнете внимание! Собственикът може да разбере за липсата на кислород в езерцето си с такива признаци: на водата се появява филм, рибата се издига на повърхността, за да диша, охлювите от дъното се издигат, езерцето се насича.

Ако започне стагнацията на водата в езерото, аераторът ще помогне.

Сортове аератори

За езера се използват различни аерационни инсталации, чиято цел е да се смесват слоеве вода, да се създават изкуствени потоци и да се насища резервоара с кислород.

Всички аератори са разделени на две големи групи: мобилни и стационарни устройства. Мобилните аератори могат да се използват временно, сезонно, могат да обслужват няколко водни резервоара наведнъж. Такива компресори се използват за малки езера или където няма постоянна нужда от изкуствено насищане с вода.

Стационарните аератори са капиталови устройства, които са инсталирани на конкретно водно тяло и работят непрекъснато или в съответствие с даден режим.

Чрез метода на разполагане и принципа на работа всички аератори се класифицират в няколко групи:

 1. Повърхностни компресори приличат на малки фонтани или водопади. Те често се използват във вътрешни водоеми, тъй като те придават на езерото ефервесценция. Но трябва да се има предвид, че звуците на падащата вода могат да бъдат неприятни за жителите на езерото, които наистина не харесват шума. Принципът на работа на повърхностните аерационни инсталации е прост: с помощта на помпа устройството извлича част от водата от езерото в себе си и след това го връща назад със сила. Докато водният поток е във въздуха, той се насища с кислород и се връща в езерото, подхранва го.
 2. ежектори работят приблизително еднакви. Само в този случай аераторът не изсмуква водата, насищането на езерцето се дължи на остриетата. Двигателят върти големи остриета, които постоянно натискат водата, като по този начин смесват своите слоеве и създават въздушни мехурчета. Шумът от аератора на ежектора също ще бъде много, трябва да се има предвид.
 3. Долен аератор - сравнително нов тип устройство, което днес се счита за най-ефективно. В този случай шумен компресор е разположен на брега на езерото и само една тръба с дифузори е потопена във вода. Чрез малки отвори въздухът излиза от дъното на аератора и преминава през всички слоеве вода. В резултат на това езерото получава не само необходимия кислород и постоянно се освежава чрез смесване на водни слоеве. Долният аератор работи тихо, не уврежда риба и други животни, но е доста скъпо.
 4. Комбинирани аератори работете с помощта на компресор или помпа. Голяма единица с компресионна инсталация се намира на брега и пръскачката се намира в самия езеро. Обикновено главата на пръскачката е на повърхността на водата, а насищането с кислород се дължи на водния фонтан.
 5. Аератор на вятъра добре, защото работи автономно. Това означава, че тази инсталация не се нуждае от електричество или друг източник на енергия. Аераторът работи благодарение на вятъра. Дизайнът може да бъде плаващ или неподвижен, той се състои от големи остриета, разположени на повърхността, и винт, който е под водата. Същността на устройството е следната: вятърът ускорява лопатките, предават движението по вала до витлата, които смесват водата и създават мехурчетата.
Съвет! Аераторите на вятъра са просто незаменими за летните жители или тези, които рядко посещават сайта си. Уредите ще могат да работят целогодишно без никаква намеса от страна на собственика.

Как да направите аератор за езерото със собствените си ръце

Домашен аератор е отлично решение за собствениците на малки битови езерца. Покупката е доста скъпа, а аераторът е най-скъпата част от изкуствения резервоар.

За малки самобитни езерца, не е нужно да купувате мощни помпи, ще има достатъчно и най-простото устройство за аериране, което може да бъде сглобено от импровизирани материали.

Как да направите ежектор аератор за домашно езерце

Преди всичко трябва да се огледате в гаража си и да вземете необходимите подробности:

 • дренажна помпа (не много висока мощност);
 • двуметрова секция на канализационната тръба (диаметър 32 мм);
 • тръба от четиридесет сантиметра (със същия диаметър);
 • под ъгъл под 45 градуса;
 • добър кабел при двойна оплетка.
Важно! Тройката трябва да е точно четиридесет и пет градуса. Ако свържете аераторната тръба под прав ъгъл, водата ще бъде непрекъснато хвърлена в устройството.

За да се събере самостоятелно направен аератор е проста:

 1. Тръбопроводът за отпадни води е свързан към дренажната помпа посредством фитинга. За надеждност може да се използва силиконов уплътнител.
 2. От друга страна, по-малка дължина на тръбата се вкарва в чашата.
 3. В горния разклон е необходимо да вмъкнете ъгъл от 45 градуса, след което прикрепете дългата тръба.
 4. Сега трябва да свържете антенен кабел към аератора. Телата трябва да е херметична, така че тя да бъде увита в няколко слоя електрическа лента и да бъде поставена в херметично запечатана гънка.
 5. Помпата трябва винаги да е на дълбочина 70-100 см от повърхността на водата, а всмукателната тръба трябва да е разположена над нивото на водата. За да се гарантира това, е необходимо да се заварява мачтата от метална тръба и да се фиксира върху дъното на езерото.
 6. Остава да прикрепите аератора към мачтата и да приложите напрежение.

Съвет! Ако в езерото има риба, по-добре е да прикрепите помпата в кутия с отвори.

Долу аератор за езерото със собствените си ръце

Такова устройство ще струва доста евтино, особено ако собственикът има ненужен автомобилен компресор с приемник. Така че за самостоятелно направен аератор за дъното ще ви е необходимо:

 • компресор (от колата, прахосмукачката или от хладилника);
 • маркучи за високо налягане;
 • яки;
 • тройници;
 • пулверизатори или дюзи.
Съвет! Направете струи може да бъде от прости импровизирани средства. Например, празни пластмасови бутилки са подходящи, в които трябва да бъдат направени малки отвори. Ако трябва да намалите размера на въздушните мехурчета, можете да обвиете бутилката с тънка пяна.

Не е трудно да съберете аератор със собствените си ръце:

 1. Компресорната инсталация е разположена на удобно място (това може да е навес, разположен до езерото).
 2. Към компресора свържете централния маркуч и го издърпайте към езерцето.
 3. Използването на тройници е необходимо да се направят завои за броя на дюзите. За надеждността на връзката е по-добре да използвате скоби.
 4. Прикрепете дюзите към тръбите.
 5. Прикрепете пръскачки към дъното на езерото. Те могат да бъдат притиснати с калдъръмени камъни или да задвижват метални щифтове с наклонен край в дъното.

Моля, обърнете внимание! Такъв аератор няма да може да работи непрекъснато, освен това устройството ще бъде много шумно. Ето защо, самостоятелно направен аератор за дъното е подходящ за неравномерно насищане на езера.

Аератор на вятъра със собствени ръце

През зимата двигателите и компресорите "не се чувстват" много добре. Ако трябва да обогатявате езерцето с кислород, а през зимата, е по-добре да използвате вентилатор и може да се сглоби от най-обичайните части.

За работа ще ви трябва:

 • квадрат от метал със страни 30x30 см;
 • дълъг гладък метален прът с напречно сечение от около 20 мм;
 • затворени лагери, съответстващи на диаметъра на пръта;
 • две прътове от метал с дебелина 2 мм, дължината на които леко надвишава размерите на лагерите;
 • варел от пластмаса;
 • вентилатор от охладителната система на автомобила или нещо подобно;
 • крепежни елементи и инструменти.

Съберете аератора на вятърната мелница, както следва:

 1. От метала трябва да изрежете 8 еднакви квадратчета, след което да ги залеете в кубчета.
 2. Във всеки куб трябва да инсталирате напречен елемент, да изрежете отвора в него и да поставите лагера в него. Центърът на отворите в двата лагера трябва да бъде точно на една и съща линия.
 3. В лагерите се вкарва метален прът.
 4. Пластичната цев трябва да бъде нарязана на две равни части - остриетата на вятърната мелница.
 5. Използвайки метални панти, е необходимо да фиксирате лопатките в горната част на пръта.
 6. Острието на вентилатора е фиксирано към дъното на металния прът - те ще бъдат разположени под водата.
 7. Те събират мачтата за аератора на вятърната мелница и я монтират в езерото, прикрепват устройството, сглобено със собствените си ръце, с ножове.

Моля, обърнете внимание! Аераторът на вятърна мелница може да се напълни. За това са поставени пенополистирол, пластмасови бъчви или бутилки на дъното на мачтата.

Такава конструкция на аератора е подходяща за големи езера и за да не плува твърде далече, можете да завързвате въже.

заключение

Аераторът е незаменим апарат за малки изкуствени резервоари. Предотвратява стагнацията на водата, появата на лоша миризма, насищането на дъното и стените, наситеността на водата с кислород и създава благоприятни условия за живота на растенията и животните.

Не е нужно да харчите много пари за закупуването на аератор, възможно е да го направите със собствените си ръце, като използвате най-простите материали и инструменти. По какъв начин да съберете аератора за езерото, можете да видите историята на видеото:

 • Как да си направим стъклен пяна хладилник

 • Авиация за кучета

 • Автоматично захранване за кучета от породата

 • Как да укрепим пясъчния склон на мястото

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

3 + 6 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map