Блажени от метал със собствените си ръце

Блажени от метал със собствените си ръце

Мангал - удобно кулинарно оборудване, основата за готвене в топлината. Това функционално изобретение ще ви позволи да приготвите различни храни, използвайки естествена топка от въглища. Въпреки, че първоначално е създаден като универсален инструмент за готвене, сега скарата е основата за готвене на шистови кебапчета и месо. Около него има пътувания до природата и страната, отбелязвайки пристигането на пролетта, срещането на лятото и придружаването през есента.

Купуването на фурнир обаче е скъпо. Проста метална конструкция понякога струва огромни суми, които не са оправдани от външен вид или качество. Ето защо е много по-добре да си направите сам, използвайки висококачествен метал и уменията си.

Основата на барбекюто

Мангал - специален инструмент за готвене на топлината. Той има доста прост дизайн, но всички негови характеристики са затворени в нюанси. Те са тези, които правят лесно и бързо да готвят същите шистови кебапчета и други ястия, осигуряващи достатъчно топлина за готвене.

Сред основните нюанси на фрезата е:

 • дълбочина
 • Дупки за въздух
 • Подходящи размери
 • Вдлъбнатини за шишчета

Въпреки че някои от тях са очевидни, те са необходими за качествено готвене. Дълбочината на барбекюто ще създаде достатъчно топлина и ще постави месото на височина, където ще бъде готвена, а не изгорена. Също така това ще ви позволи да поставите достатъчно дърво по едно и също време.

Дупки за въздух - важен нюанс на такива конструкции. Това е така, защото месото, приготвено на скара, се различава значително от другите видове приготвяне в природата. Постоянното протичане на въздуха ви позволява да запазите топлината и температурата на въглищата, като използвате пълния им потенциал.

важно! Друг нюанс на барбекюто е палетът. Той предотвратява падането на въглищата през вентилационните отвори на дъното и частично регулира потока на въздуха.

Предварителният избор на размери е изключително важен за по-нататъшното използване на структурата. След като готвенето се извършва на шишове или барове, заслужава си да се ориентирате по техните средни размери. Брезерът трябва да дава достатъчно топлина, да е достатъчно широк, за да покрие цялата дължина на шишчето, като същевременно позволява полагането на повече от осем порции месо.

И последните нюанси - канали за шишчета. Те позволяват месото да се поставя на всяка позиция, като се изпичат равномерно от всички страни. Този подход е важен за подготовката на сочен шистов кебап без изгорени партии.

Тези моменти обаче могат да варират в зависимост от вида на печката.

Определя се с оглед на барбекюто

Сортовете от тези дизайни са многобройни. В края на краищата всички се опитват да намерят най-добрия вариант, където е най-добре да готвя месо и други продукти в горещината. Сега има няколко вида маншет:

обикновен

Обичайният фурнир е квадратна конструкция. Макар че има много тегло, може да се носи. Често краката са подвижни.

разглобяем

Малка и лесна сгъваема версия, която може да се носи в колата. Подходящ за туризъм в гората, той е по-удобен и прост.

неподвижен

Масивна метална печка. Основата може да бъде тухлени блокове за по-голяма надеждност. Често тези фурнири се допълват от стоманени декорации.

Изборът на тип е важен нюанс в самостоятелното изграждане на барбекюто. Това ще ви позволи да определите задачите и да изберете най-добрата опция. Но се препоръчва да се използва обичайният вид като най-универсалния избор за летните жители.

интересното! Мангалите могат да бъдат с различни форми. Маркирайте правоъгълни, кръгли, огънати и много други видове, приготвянето на които е малко по-различно.

Чертежи и размери

Преди да започнете работа, е необходимо да направите подходящите чертежи и да изберете размерите на бъдещия фурнир. За конструкцията изберете обичайната опция, която се използва най-често. Необходимо е да изберете подходящата височина и широчина на конструкцията, както и подходящата дължина на краката. Чертежът на обикновен фреза е както следва:

Размерите са в милиметри. Може да се види, че общата височина на печката е 95 см, а дължината на краката е 70 см. Дълбочината на съда за пържене ще бъде 25 см, което е оптималното разстояние от топлината до шишките.

Широчината на фурна е 28 см, което е малко под средния размер на шишчето. Дължина - 54 см, необходима за равномерното разпределение на девет порции върху топката.

Горната част на конструкцията е снабдена с отвори за шишките. Те позволяват равномерното разпределение на месото, така че да не се допират един до друг, а също и да го фиксират свободно, когато се въртят за еднакво печене. Разстоянието между пролуките е 6 см. Необходимо е да оставите малко пространство между крайните пролуки и стените, така че месото да не ги докосне и да не гори.

Доброто раздухване е важен нюанс на фрезата. Тук се постига чрез отвори с диаметър 12-15 мм върху страничните стени. Дупките са разположени в долната част на металния лист и са разпределени на разстояние. На предните стени не са необходими дупки.

важно! Представеният дизайн не отчита палета и отворите на дъното на фрезата. Това може лесно да бъде коригирано чрез заваряване на малки ъгли към краката или дъното и избор на подходящ метален лист.

Подготовка на елементи от бъдещия дизайн

Основата за печене са метални листове. Други материали не се препоръчват, тъй като металът осигурява конструкцията с достатъчна топлоустойчивост и компактност. Дебелината на метала е около 2-3 мм. За работа ще ви трябва:

 1. 2 листа от метал 280x250 мм
 2. 2 листа метал 240x250 мм
 3. 1 лист метал 540 x 280 мм
 4. 4 метални тръби или ъгли с дължина 700 мм
 5. бормашина
 6. Машина за заваряване
 7. рулетка
 8. Български или видях за метал

Много предпочитат друга версия на монтажа. Различните листове могат да бъдат заменени с една голяма метална кърпа. След като направите някои разфасовки, възможно е да свържете дизайн с минималното количество заварени шевове. Така че ще бъде по-надеждна.

Струва си да се вземат предвид допълнителни елементи, ако вашият дизайн се различава от горното. Тя може да бъде допълнена с дръжки за носене, палета, вдлъбнатини за краката и други детайли.

Първо се извършва предварителната маркировка. Има места за закрепване и заваряване, създават се празнини за шишове. За това се използва българин или трио. Въздушни дупки също се създават на този етап.

важно! Често този дизайн се прави на подсилени крака. Те са прекалено ненадеждни, така че дизайнът се променя при най-малък товар. По-добре е да ги замените с ъгли.

Заваряване на собствени ръце

Заваряване - най-добрата опция за печене. Той толерира големи температурни промени и е много по-ефективен от болтовете. За тази цел се използва заваръчна машина, чийто тип е избран според предпочитанията. След това структурата е последователно фиксирана и заварена към ъглите.

съвет! За по-удобно заваряване се препоръчва използването на метални ъгли по страните. Те също така ще увеличат надеждността на шевовете, но също така ще наложат структурата.

Следва и заваряването на краката и дръжките. Те са закрепени към дъното на конструкцията (метални тръби) или по страни (ъгли). Необходимо е да ги заварявате здраво, защото бронята е доста тежка.

съвет! За да прикрепите краката, можете да използвате не заваряване, но демонтируеми елементи. Свалящите се крака ще намалят размера на фреза, когато се съхраняват.

В края на работата е необходимо да се шлайфа шевовете и да се провери надеждността на конструкцията.

Мангали от метал с козирка

За готвене на шистови кебапчета при лошо време се използва специален дизайн на барбекю с козирка. Това ще скрие месото и топлината от дъжда, но този дизайн не е лесен. Има две възможности:

 • Монтиране на допълнителен кожух, който не е свързан с барбекюто
 • Монтиране на тента на самата пещ

Първият вариант е оптималният, защото ще ви позволи да скриете и двата шистови кебапчета и самия шашак. Въпреки това дизайнът и инсталирането му са много по-прости. Вторият вариант изисква допълнителни изчисления, така че базата да издържи на тежестта на капака.

Препоръчва се да се монтира конструкцията върху метални ъгли. Това е най-добрият вариант, защото значително улеснява монтажа на козирката. Самото платно е направено от велпапе. Той е устойчив на огън, не реагира на промените в температурата и има ниско тегло, което е важно за такъв дизайн на светлината.

Сглобяването на покрива не се различава от обичайното, е необходимо само да се защити огъня и удобното разположение на основата. Това ще ви позволи свободно да подготвите храна, без да се прилепяте към арматурата.

Барбекю версията с балдахин в един дизайн е по-сложна и се изпълнява от професионални заварчици. Това изисква създаването на надежден дизайн, чието тегло е равномерно разпределено на основата. За стационарни барбекю палатки го правят много по-лесно, защото за тях можете да направите носеща основа.

Структурата с навес може допълнително да бъде украсена с метални елементи, както се вижда на снимката. Това не само ще подобри външния вид, но и ще направи козирката по-надеждна и стабилна.

съвет! Поставете покрива с тръбопровод, ако е инсталиран на ниско ниво.

Боядисване на крайния резултат

Важен нюанс в създаването на фрезист е рисуването. Това е просто необходимо, защото металът, използван в строителството, е лесно изложен на ръжда, а саждите и пепелта не подобряват външния си вид.

За боядисване се използват специални съединения. Те имат следните изисквания:

 • Устойчивост на температурни промени
 • Топлоустойчивост
 • Отсъствие на вредни изпарения

Следните покрития отговарят на това изискване:

 • Силиконови емайли
 • Прахообразни термо бои
 • Топлоустойчиви бои за различни цели

Втората опция за такива задачи е най-подходяща, но е трудно да ги приложите със собствените си ръце. Те изискват специално печене, след което получават своите свойства.

Има още един вариант - оксидация. Трудно е да се изпълни, но е възможно да го държите сами.

Цветът на боята е по-добре да изберете черно. Тъй като след това ще има много сажди и пепел, други покрития бързо ще се замърсят. При същия цвят нападението ще бъде невидимо.

съвет! Картината трябва да се извършва само отвън. Вътре в което и да е покритие бързо се отклонява поради високата топлина и няма смисъл в него.

Много е лесно да си направите сам. За да направите това, достатъчно метални листове, заваряване и желание. Но е необходимо да се придържате към схемата и да планирате, защото незначителни отклонения могат допълнително да повлияят на използваемостта на шлаката. Това ще помогне на този видеоклип, който демонстрира монтажа на по-сложен дизайн:

 • Проектиране на затворена веранда в частна къща

 • Как да сгънете тухлена фурна сама

 • Оранжерия от клетъчен поликарбонат

 • Инсталиране на детска площадка със собствените си ръце

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

30 − = 25

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map