Декоративни стени с декоративна мазилка

Декоративни стени с декоративна мазилка

Декоративната мазилка е един от най-популярните материали за завършване на стени със собствени ръце в продължение на много години. Стилът, методът на приложение, материалите се променят, но технологията остава същата. Повърхността се обработва с мазилка, която не само защитава стените, но служи като декоративен слой. Благодарение на различните начини за нанасяне на декоративна мазилка, стаята може да бъде преработена без разпознаване. Интериорът на къщата може да се съхранява в един стил или да се различава. Особеността на мазилката е, че няма да е възможно да се направят две еднакви рисунки, затова всяка стая ще бъде оригинална и уникална. Освен всичко друго, материалът може да бъде боядисан във всеки цвят, който ви харесва, преди да няма ограничения. И когато основният цвят ви отегчи, можете лесно да го промените. Едно от предимствата на завършването на стените с гипс е лекотата на работа. Дори и да не сте професионалист, нашият съвет ще ви помогне да направите всичко сами.

Така че, тази статия е посветена на декорация на стени с декоративна мазилка. За вас ще бъде направена подробна инструкция стъпка по стъпка, допълнителни видеоклипове и снимки.

Малко за декоративна мазилка

Ако за пръв път срещнете този материал, то веднага искате да го успокоите - нищо сложно и свръхестествено в него. Обикновено се продава под формата на суха смес, която в процеса се изисква да се приготви и има готови мазилки. Съставът на материала е съвсем прост: свързващо вещество, добавки и пълнител. В зависимост от вида на мазилката компонентите може да са различни. Като стягащо средство могат да бъдат мазилка, вар, полиуретан, акрилни и епоксидни смоли. Те осигуряват пластичност на мазилката, което е много важно. Ако говорим за пълнителя, то може да бъде оцветен с клинкер или бял Портланд цимент и различни цветни или пигментирани агрегати. Добавките са пластификатори и други материали, които увеличават свойствата на мазилката, за да отблъскват влагата. Специални структурни елементи се добавят към структурните смеси, за да се образуват бразди (бръмбари). Това са дървесни влакна, кварцов пясък, синтетични гранули или мраморни чипове. Те могат да бъдат големи или малки.

Обърнете внимание! Мазилката може да бъде от различни видове. Използва се както за вътрешните, така и за външните стени. Тя може да бъде структурна, текстурирана, минерална, венецианска и каменна.

Материални предимства

Преди да извършите мазилката на повърхността, трябва да разберете какво е мазилката по-добра от другите материали. Ето основните предимства:

 1. Работата не изисква професионални умения. За да направите всичко сами, трябва само да прочетете инструкциите на производителя, да вземете предвид съветите ни, да се сдобиете с инструменти и материали (няма много от тях) и да започнете задачата.
 2. Способността да се скрият всякакви неравности и липса на повърхност. Благодарение на своята текстура и разнообразието от орнаменти, шарки и шарки дори най-извитите повърхности ще изглеждат красиви, сякаш първоначално са замислени. Например, когато работите с тапети, подготвената стена трябва да е напълно плоска. И за мазилки малки нередности, пукнатини и дефекти не са проблем. Материалът ще запълни всички кухини.
 3. Когато стената е предварително обработена с грунд, мазилката играе ролята на топлоизолационен слой (ако е от изискуемия клас).
 4. Външен вид и разнообразие от техники. Изглежда третираната повърхност е богата, красива, оригинална, сръчна и привлекателна. Стената може да бъде направена за всеки вкус, според вашето желание.
 5. Екологична чистота. Днес това е много важен фактор. Използването на декоративна мазилка, тревоги за здравето на тези, които живеят в къщата не трябва да. Материалът не изпуска вредни вещества и е без мирис.
 6. Дълготрайност. Добрата мазилка ще ви издържи много години. Той е устойчив на леки механични повреди, температурни промени и агресивни вещества.
 7. Лекота на грижите. Някои видове могат да бъдат измити.

Както можете да видите, украсата на стените с декоративна мазилка е от полза. Всички достойнства говорят в посока на този материал. Сега ще разгледаме какво е необходимо, за да вършим работата със собствените си ръце. Но първо погледнете снимката. Тук можете да видите различни видове декоративна мазилка. **

Инструменти, необходими за работа

Вече споменахме, че тук не са необходими скъпи и специализирани инструменти. Те са доста прости, достъпни и лесни за използване. Какво трябва да имате в арсенала? Всичко зависи от материала, който се прилага и желаната текстура. Но стандартният набор е както следва:

 • капацитет за готовата смес (кофа, басейн);
 • свредло с миксер;
 • набор от шпатули с различни размери;
 • мистрия, ренде, политерка;
 • сокол;
 • възглавница с вана;
 • Меки и твърди четки за боядисване или рисуване;
 • четка за метал, за почистване на стената.

Снимката показва как изглежда всеки от тях.

Като материали за формиране на шаблон можете да използвате гъба, целофан, различни структурни валяци, шаблони, дори гумени ръкавици. В този случай можете да използвате въображението в най-голяма степен, защото можете да създавате модели и всичко друго. Когато арсенала завърши, можете да започнете декорация на стените с декоративна мазилка със собствените си ръце.

Стъпка 1 - Подготовка на повърхността

За постигането на идеално равна повърхност няма смисъл. Важно е да се изпълняват основните етапи, благодарение на които повърхността ще бъде готова за обработка. Процедурата е следната:

 1. Премахнете стария капак (ако има такъв). Мазилките, тапетите, боите, панелите и т.н. се отстраняват. Тапетът е добре разкъсан с малка шпатула.

  Мазилка и боядисан метал. Работете, докато останалата част от материала не остане на стената. В случаите, когато старата мазилка е все още с добро качество, тя не може да бъде почистена. За добро сцепление, направете върху него бразда с брадва, чиято дълбочина достига 8-12 мм. Снимката показва как да я приложим на практика.
 2. Почистете повърхността, отстранете всички остатъци, прах и мазнини. Използвайте метла или прахосмукачка. Ако има сериозни пукнатини или неравности, тогава е по-добре да ги запечатате с шпакловка. След това стените могат да бъдат измити с топла вода и сапун. Той ще отнеме мазнините.
 3. Крайният етап на подготовката е залепване на стените в 1 или 2 слоя. Веществото ще осигури добра устойчивост на влага, както и ще спомогне за увеличаване на адхезията между повърхността и мазилката. За да поставите грунд, използвайте ролка или четка. Работата с ролката е по-удобна и по-бърза. Целият периметър трябва да бъде импрегниран. Остава да изчакате, когато изсъхне, да започнете сами да използвате сместа.

Етап 2 - получаване на състава

Веднага след като грундът изсъхне, всичко е готово за работа. Следващата стъпка е да се подготви мазилката. Обикновено върху опаковката се дава инструкция от производителя, където се посочва методът за приготвяне и съотношението. Това е следното:

 1. В резервоара събирайте достатъчно количество вода.
 2. Напълнете сухата смес във водата (последователността трябва да е точно така).
 3. С помощта на бормашина с дюза, внимателно разбъркайте съдържанието, докато композицията напомня на заквасената сметана с последователността. Снимката показва как трябва да изглежда.
 4. Когато всичко е готово, решението трябва да е 10-15 минути, за да достигне и да придобие всички свойства.
 5. Накрая сместа отново се разбърква.

Така че можете бързо и безпроблемно да подготвите решението със собствените си ръце за няколко минути.

съвет! Не смесвайте прекалено много материал. В крайна сметка ще изсъхне и ще загуби своята пластичност. Ако сте начинаещ, тогава 1 порция не трябва да бъде голяма, за да можете да приложите разтвора преди да изсъхне.

Стъпка 3 - нанасяне на декоративна мазилка

Сега всичко е готово за повърхностна обработка. Вашата задача е да приложите хоросан към стената и да оформите един или друг модел. Технологията е, както следва:

 1. С малка шпатула преместете мазилката на сокола. Това е необходимо, за да не се върнете няколко пъти в кофата. Това е от сокола, който ще напишете микс с мистрия или ренде и го нанесете на повърхността. Снимката показва как изглежда.
 2. Можете да нанесете сместа отдолу нагоре, отгоре надолу или дори хоризонтално, всичко зависи от желания модел. Техникът на приложението съществува много. Дебелината на слоя се избира по отношение на текстурата. Ако това е маточен бръмбар, тогава дебелината на слоя ще съответства на дебелината на твърдата фракция.
  съвет! За да направите дори граници, можете да използвате лента за боядисване.
 3. Чертежът трябва да бъде създаден в момент, когато мазилката е все още пластмаса и може да бъде обработена. Правейки това със собствените си ръце няма да бъде трудно, основното нещо е да не се страхувате и уверено да използвате инструменти.
 4. Има възможност да приложите решението с ролка. След това се получава ефектът от коженото покритие. Освен това е възможно да приложите един слой върху стената, да я подравнете и да минете през инверсна ролка или четка.

 5. След изсушаването повърхността се втрива с ренде и полутвърд, за да се отстранят острите краища.
 6. Последният етап е живопис. Има два варианта. Можете да нарисувате вече изсушена мазилка в края на произведението или можете да добавите този или онзи цвят дори на етапа на месене. Тогава мазилката ще бъде приложена към стената, която вече е оцветена. На снимката можете да видите как изглежда завършената стена, направена от собствените си ръце.

Тъй като техниките и тънкостите на работата се различават в зависимост от материала и начина на приложение, предлагаме ви да се запознаете с поредица от видеоклипове, подробно описващи как можете да направите различни видове декоративна мазилка със собствените си ръце.

Приложение на бръмбар:

Приложение на венецианска мазилка:

Нанасяне на мазилка Desan Версай:

Приложение от фабричната ролка:

Нанасяне на минерална мазилка:

Възможни трудности

Ако работите с минерална мазилка, трябва да знаете, че е характерно за изгаряне под ултравиолетовите лъчи или от въздействието на атмосферните валежи. За да се избегне това, завършената повърхност трябва задължително да бъде покрита с няколко слоя висококачествена боя, например силикатна боя.

Когато сте нанесли тънък слой от материал, бъдете подготвени да погледнете земята. При грубозърнести мазилки ще бъде трудно да се определи всичко. Стената е просто покрита с цветен праймер, в тон с мазилка.

Не винаги сте на стената. Причината може да е неправилно прилагане на състава, избор на инструменти, последователност на решението. За да предотвратите това, изучете всичко в детайли: продуктът, начина, по който се прилага и инструментите за това.

В края на краищата ви препоръчваме да разгледате снимките на различни стени с декоративна мазилка.

 • Консумацията на декоративна мазилка за 1 m2

 • Как да направите декоративна мазилка

 • Как да нарисувате декоративна мазилка

 • Декоративна мазилка за вътрешна декорация на стени

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 6 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map