Как да направите лавица

Как да направите лавица

Във всеки интериор е много важно да имаме функционална система за съхранение на лична библиотека. Като проста, но функционална система, можете да използвате обичайните рафтове за книги във вътрешността на стаята. Те могат да бъдат добра алтернатива за класически кабинет, тъй като тя може да приюти не само вашите любими обеми от произведения, но и фотоалбуми, красиви фигурки, сувенири и дори видео и аудио оборудване. Особено подходящи такива рафтове са в малки помещения, където всеки квадратен метър трябва да се използва.

Видове и функции на библиотеките

Към днешна дата малко хора могат да бъдат изненадани от наличието на библиотека в къщата. Най-простият вид на всички проекти е отворена библиотека. Този вид мебели много улеснява визуалното възприемане на общото пространство на стаята, като същевременно я организира перфектно. Също така, отворените рафтове за книги се различават по форма и размер, а някои могат лесно да бъдат трансформирани, което ви позволява да промените броя на рафтовете в зависимост от работното им натоварване.

Също така си струва да се отбележи, че нестандартният тип рафтове за книги, които по свой дизайн могат да донесат настроение и стил в интериора. Например дизайнът за книги е трансформатор, който може да промени своя дизайн в зависимост от настроението на собственика на къщата. Това е рафт, който включва библиотека, магазин за сувенири и щанд за видео оборудване.

Много необичайна форма е багажникът на акордеона. На външен вид той много прилича на вестник. С малко усилие, структурата е компресирана до минимални размери.

Тези, които имат щастлив собственик на огромна семейна библиотека, знаят проблема с липсата на свободно място за съхраняване на книгите. Решете, че ще помогнете за поставянето на "сандвичи". Това е специална модулна система, която побира рафтове, монтирани на два реда. Ако е необходимо, първият ред може да бъде върнат обратно и след него се появява втори ред от рафтове за книги. Този дизайн може да бъде оборудван със стъклени врати, подсветка.

В някои случаи рафтовете играят ролята на определен дял, който разделя стаята в специални зони. Например рафтовете за книги, подредени от тавана до пода, могат да отделят зоната за почивка в дневната от офиса. След като сте инсталирали такъв шкаф в детската стая, можете просто да разделите спалното помещение и детската площадка.

съвет! Понякога стелажите могат да бъдат оборудвани с колела, които ще направят конструкцията мобилна и лесна за използване. Такава конструкция лесно може да бъде преместена в който и да е ъгъл на стаята без много трудности.

Как да създадете библиотека със собствените си ръце

За да се направи такъв дизайн самостоятелно, е необходимо да има специални умения или знания. Можете също така да правите без скъпи инструменти и специални материали. Такъв дизайн ще бъде прост, бърз и без големи парични инвестиции.

Необходими материали и инструменти

За да работите бързо и резултатът е доволен от качеството му, е необходимо предварително да подготвите необходимите инструменти:

 • дървени прътове и напречни греди;
 • дървен материал;
 • рафтове в точния размер. Те могат да бъдат изработени от MDF, ПДЧ. Можете също така да използвате ламиниран панел, стъкло, пластмаса или орнаменти;
 • фиксиращи елементи;
 • електрически мозайката;
 • матрица или лента;
 • молив;
 • лазерно или водно ниво.

Всички материали, които ще бъдат използвани в работата, се избират, като се вземе предвид товарът, който ще окаже натиск върху рафтовете на багажника и при какви условия ще се използва структурата.

внимание! Ако рафтовете се инсталират в помещение с много висока влажност или внезапна промяна в температурата, всички дървени части трябва да бъдат третирани със специални защитни съединения, а металните елементи - с лак или боя.

Ако рафтовете на бъдещата конструкция са изработени от дървени дъски или ПДЧ, е по-добре да се грижите предварително за рязане на елементите с желания размер. Този процес може да се извърши със собствени сили с помощта на електрически мозайката или можете да поръчате подробности в специализирани салони за рязане на дърво.

Избор на конструкция на шкафа и дизайн на рисунката

За да създадете успешен проект, трябва много точно да измерите мястото, където в бъдеще ще има библиотеки, събрани със собствени ръце. В този случай не можете да правите без рулетка, молив или креда. Височината на конструкцията зависи от височината на таваните в стаята. Също така трябва да сте сигурни, че размерите на багажника са лесни за употреба. Ширината на рафтовете обикновено се определя от размера на предметите и книгите, които ще лежат там. Както показва практиката, достатъчно, за да се поддържа ширина от 30 см.

Дължината на рафтовете също трябва да бъде добре обмислена. Този параметър директно зависи от размерите на нещата, които ще се съхраняват в багажника. За рафт с детски книги или сувенири е подходящ шелф с дължина един метър и дори по-дълъг. Ако в багажника се поставят тежки предмети, рафтовете трябва да се направят по-къси и по-дебели, така че да не се огъват с течение на времето.

Фиксиращите елементи трябва да бъдат избрани, като се вземат предвид бъдещите натоварвания. Рафт за детски книги и играчки може да се събере с помощта на самонарезни винтове. Ако на рафтовете се съхраняват тежки книги или цели серии от книги, по-добре е да завиете рафтовете към стената с допълнителни крепежни елементи с дължина най-малко 9 см.

След като са определени размерите на бъдещия дизайн и са подготвени всички основни материали за работа, трябва да се изготви подробен план - рисунка. Не е необходимо да имате специално образование, за да изобразите приблизителен план на хартия, посочвайки основните параметри и оптималното разположение на рафтовете.

Основни етапи на производството на рафтове

Всички дейности за събиране на този дизайн могат да бъдат разделени на следните етапи:

 • монтирайте основата;
 • ние събираме кутията и монтираме рафтовете;
 • ние извършваме декоративни довършителни работи на багажника.

Монтиране на основата

Първото нещо, което трябва да направите, е да маркирате стената, преди да започнете. Ако бъдещата конструкция ще бъде разположена върху цялата стена, тогава основата на дървените греди е най-подходяща както за тавана, така и за пода. Подпора на лагерите е най-добре направена от здрави, трайни материали, защото гаранцията за успех на работа на готов шкаф е солидна основа. При избора на дървена греда е по-добре да спрете на материал с квадратно или правоъгълно напречно сечение. Много ще зависи от размерите на багажника и размера на рафтовете. За да фиксирате рафтовете, трябва да използвате винтове с самочувствие, дължина най-малко 3 см.

При сглобяването на структура за съхраняване на книги е много важно да се гарантира, че опорите са фиксирани вертикално. С монтирането на напречните блокиращи греди е възможно да се осигури специална здравина и здравина на шкафа. Това е особено важно, ако съхранявате тежки неща на рафта.

Сглобяване на кутии и сглобяване на стелажи

След приключване на сцената за сглобяване на основата, можете да започнете сглобяването на кутията на бъдещия шкаф. За да направите това, трябва предварително да подготвите плочите от MDF или друг материал, който е прикрепен към гредите на рамката около периметъра. Резултатът трябва да бъде кутия без задна стена. Ако е необходимо, задният панел може да се завинти към основата на стойката. За задния панел стената е най-добре да вземете тънък шперплат.

След като кутията е сглобена, можете да продължите да инсталирате рафтовете. От вътрешната страна на кутиите за панели се правят маркировки, които показват мястото на закрепване на бъдещите рафтове. Те могат да бъдат прикрепени с винтове, но е по-добре да се използват специални ъгли, изработени от метал. Особено внимателно е необходимо да изберете закопчалки за рафтове, ако върху тях се съхраняват тежки предмети. За да укрепите силата на рафтовете, можете да използвате допълнителни напречни ребра, на които ще почиват.

съвет! Дължината на закрепващите винтове, свързващи рафта и допълнителните елементи, трябва да бъде с 5 мм по-голяма от дебелината на самия шелф.

Всеки знае, че най-големият товар пада върху средния шелф. Следователно, тя трябва да бъде направена особено трайна.

Декоративно покритие на шкафа

Сами по себе си плочите от MDF не изглеждат много привлекателни, поради което за външна естетика се извършва декларативно завършване на конструкцията. За тази цел специален декоративен ръб е залепен в краищата. Натиска се с горещо желязо, а излишъкът се отрязва с обикновен железен владетел.

Ако е необходимо, долните рафтове са покрити с врати. Такива рафтове за книги принадлежат на затворения тип.

Ако рафтовете са изработени от дърво, а след това да изглеждат по-привлекателни, трябва да бъдат покрити с петна или лак. За тези, които предпочитат интериора на стила на "Прованс" ще задоволят декоративния дизайн на рафтовия метод на декупаж или craquelure. Всичко зависи само от въображението и вкуса на човека, който прави рафта.

заключение

Да се ​​събере библиотека не е труден бизнес, но изисква познаване на някои фини финес, внимание и точност. За тези, които искат да научат дограма, създаването на такъв дизайн със собствените си ръце ще бъде най-добрият старт на практиката.

Как да лепим ръба на мебелите върху ПДЧ със собствените си ръце, разбрахме в следващото видео

 • Ъглови рафтове със собствените си ръце

 • Как да направите дървени рафтове

 • Покрийте рафтовете със собствените си ръце

 • Стъклени рафтове със собствени ръце

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

28 + = 38

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map