Как да направите сама една стълба на междустъпа

Как да направите сама една стълба на междустъпа

Архитектурните форми на модерното изграждане на частна къща са безкрайно разнообразни. През последните няколко десетилетия къщи на няколко етажа в Русия са много популярни. Задължителен атрибут на такива къщи са междуселищни стълби. Ако в съветските времена този дизайн изигра изключително функционална роля, сега действа като виден, а понякога и основен, дизайнерски елемент на цялата къща.

вътрешни стълби

Такива стълбища в една частна къща, както е на снимката по-долу, почти са паднали в историята и са останали само в къщи, построени отдавна.

вътрешни стълби

Основният недостатък на подобен проект е не толкова външният вид, колкото и високата степен на опасност при експлоатацията му. Бързият темп на развитие на строителната индустрия ви позволява да избирате евтини и сигурни опции за вътрешни стълби за частни домове.

Видове стълби за междустъпа

В рамките на частна къща могат да се използват следните видове стълбища:

 • модулни;
 • винт;
 • маршируване;
 • Комбинираната;
 • директно;
 • извита;
 • T- или U-образна форма;
 • компактна.

Видове структури

Има отделяне на стълбищните площадки и вида на строителството.

 • boltsevye;
 • на косоувърите;
 • таванско помещение;
 • върху струните;
 • върху корпуса.

Изборът на вида на стълбата, видът на конструкцията и материалите, от които ще бъде направена, трябва да се извършват на етапа на проектиране на цялата сграда. Дори предпочитането на готово стълбище за междустъпа, е необходимо да се реши кои функции, освен основните, ще изпълняват. В допълнение, не най-малко роля в избора е размерът на стаята, където ще бъде инсталирана. Например, маршируване, заема много място, така че трябва да се намира в обемна стая, която често автоматично води до ролята на основния елемент на дизайна.

важно за да се уверите, че инсталираното стълбище съответства на размера на стаята.

стълбище

Това изисква по-отговорен подход при избора както на външния вид на стълбището, така и на начина, по който ще бъде монтиран - независимо дали ще бъде монтиран от поканени професионалисти или ще бъде направен и инсталиран самостоятелно.

Домашна стълба

Професионалистите, участващи в производството и монтажа на стълби в частни домове, не са внимателни към детайлите и оставят малки дефекти. Поради това можете да помислите как да направите стълбичка между отделните стени със собствените си ръце. При липса на опит в производството на такива структури не бива да се разглеждат сложни варианти, като спирални стълби. Най-лесно е да го направите от дърво. В този случай възможните грешки и недостатъци могат лесно и без значителни разходи да бъдат коригирани. В допълнение, дървото ви позволява да изберете желания цвят и е с лека тежест.

Независимо от опита, дизайнът трябва да започне с проектиране и изчисления. Основният акцент в дизайна е върху безопасността и удобството при употреба. Сред многото фактори е необходимо първо да разгледа:

 • размерът на стаята и нейната височина;
 • максимално натоварване;
 • комфорт при работа.

Друга важна точка на проекта трябва да бъде сигурността. Съвременните изисквания в тази област включват наличието на парапети и балюстрации в структурите на междустайни помещения, като последното е разположено така, че главата на детето да не минава между тях. Някои индивидуални проекти на стълби предлагат на родителите на малки деца да затварят оградите с решетка или плексиглас.

Важно! Оптималният ъгъл на накланяне на стълбата е 35-45 градуса. Ако наклонът е под 30 градуса, е необходима голяма площ и над 45 градуса е необходимо да се спусне назад с напред.

Дизайнът на стълбата е най-важният етап в производството й, позволявайки да се разгледат всички възможни трудности, да се избегнат грешки и излишни разходи за енергия, време и пари.

Избор на материали

За дървена строителна конструкция фино дърво от твърда или иглолистна дървесина е перфектно. Когато купувате материали, трябва да обърнете внимание на:

 • сухота на материала - дървото трябва да е сухо;
 • цвят на дървото - не трябва да има петна;
 • минимум големи възли - оптималният диаметър от 10 милиметра;
 • липса на дефекти - чипове и ожулвания са неприемливи.

Изборът на материал ще повлияе на параметрите на стълбата. Необходимо е да се вземат под внимание височината и ширината на стъпките. Идеалната височина е около 20 сантиметра, широчината - около 30 сантиметра.

Проект в цифри

Един от основните моменти при производството на стълбата на междустарките с вашите ръце е изчислението. Дори в етапа на проектиране се създава чертеж. Изчисляването на дървеното стълбище между дърветата прилага всички данни към съществуващия чертеж. Първата стъпка е да направите измервания. При производството на летателна стълба първо измерете височината на стаята, а след това и дължината на платформата, където ще бъде инсталирана. Броят на стъпките се изчислява. За тази цел дължината по пода трябва да бъде разделена на ширината на стъпките. Общата ширина на стълбището трябва да се изчислява въз основа на размера на стаята и личните желания на собствениците на къщата.

Следващата стъпка е да се определи размерът на проекта. За да направите това, трябва да изберете размера и височината на парапетите и балюстратите, ако те са осигурени от проекта. След това, изчисляването на стълбата на междустъпалните помещения трябва да включва данни за надеждността и здравината на пода и подове в местата, където ще бъде инсталиран продуктът.

схема

Производствен процес

След приключване на изчисленията и укрепване на местата, където ще бъде разположено стълбището, е възможно да се започне производството на частите, от които се състои. Като се има предвид производството, използващо примера на стълбищния стълб, първото нещо, което трябва да направите, е да накарате косоварите - частите, на които ще бъдат инсталирани самите стъпки.

Важно! Козури трябва да бъде перфектно нарязан правилно, най-добре е да го направите според предварително направен модел.

Производството на стъпките осигурява цялостно смилане на тези елементи. Тази процедура е необходима както за безопасното функциониране на стълбището, така и за външния му вид. Парапетите и балюстите са най-лесните за купуване готови, техният избор е много богат. Не е трудно да ги направите сами с помощта на специален инструмент, ако има такъв.

Следва времето на директното монтиране на стълбите. Първо създавате референтна колона. След това се поставят лагерните лъчи, върху които трябва да се маркира положението на стъпалата. След това можете да продължите с определянето на косовари. Събраната структура се препоръчва да бъде обработена с инструменти за шлифоване, за да се подготви за монтажа на стъпала.

Преди да започнете да капитализирате елементите на стъпките на лентите, трябва да опитате да коригирате съществуващите недостатъци. След това дизайна е напълно сглобен. За да се гарантира, че стъпките не се движат по време на закопчаването, те трябва първоначално да бъдат фиксирани с лепило PVA или друго предназначено за дървени изделия. За повече информация за начина, по който се изпълнява самата станция, можете да гледате видеоклипа:

Когато основната рамка на стълбата е готова, се монтират елементи за сигурност. Първо инсталирани балюстратори. В съответствие с изискванията, които трябва да поставите две balusters на една стъпка, ако къщата има деца. В други случаи един ще бъде достатъчен, за да подкрепи парапета. Освен това са монтирани самите перила. Окончателното закрепване на парапета се прави в крайните краища на стълбата.

След това напълно сглобено стълбище се обработва с шкурка и накрая се шлифова.

Декор на стълбището

Когато завършеното стълбище е фиксирано, напълно сглобено и шлифовано, се препоръчва структурата да се обработва с декоративни материали. На първо място е необходимо да покриете всички налични повърхности със специално оцветяване, което ще предпази дървото от разрушителните ефекти на околната среда. След продължително сушене, стълбата може да бъде покрита с няколко слоя лак. Обзавеждането ще завърши специален восъчен слой, чийто слой ще запази новостите и цвета си толкова дълго, колкото е възможно. Ако дизайна на цялото помещение предвижда оцветяване на стълбите в определен цвят, слоят от восък трябва да се постави само след като боята е напълно изсъхнала.

В края на декоративното третиране дизайнът е готов за употреба и за предназначението му.

дървена стълба между дървета

Избирайки самостоятелно производство на дървени стълби между дървета, трябва внимателно да разгледате детайлите, внимателно да изчислите всички етапи на производството и отговорно да третирате всички етапи на производството. Качествено направеното стълбище ще бъде източник на гордост за този, който го е направил и ще служи много години на всички членове на домакинството.

 • Косори за стълби със собствени ръце

 • Как да направите спирално стълбище на втория етаж, таван

 • Въжена стълба

 • Довършителни работи на стълби от бетон, дърво, ламинат

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

6 + 4 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map