Лак за паркет бързосъхнещ на водна основа

Лак за паркет бързосъхнещ на водна основа

Паркетът е най-красивата и издръжлива естествена подова настилка. За човек, който обича да го използва за декорация на интериора, можем да кажем, че той има добър вкус и оценява удобството в дома си.

Съвременният пазар предлага много видове паркетни настилки, включително лакирани. Те са удобни за полагане и не изискват шлайфане, но не всеки може да си го позволи поради високата цена. Ето защо, много купувачи предпочитат необработени настилки. Пред тях има въпрос как да изберем лак за паркет.

Как да направите правилния избор

Критерии за избор на всеки един от тях. Някой предпочита бързосъхнещ лак за паркет, други избират устойчив на износване, а за други такива качества като екологосъобразност и безопасност са важни.

При избора му трябва да се вземе предвид неговият химичен състав, който може да бъде:

 1. Водна основа
 2. На полиуретан
 3. На алкида

Полиуретановият лак за паркет се характеризира с трайност, но по-нисък от другите покрития по отношение на безопасността. Въпреки това този лак за паркета е устойчив на износване, което се обяснява с неговия химически състав.

внимание! При избора на лак за паркет трябва също да се отбележи, че неговият двукомпонентен състав е много по-практичен от еднокомпонентния и може да продължи много по-дълго.

Разсъждаване на дилемата, която лак за паркет е по-добре, трябва да се вземе предвид и липсата на това или наличието на миризма. Това е особено важно за хората с алергии, освен това при прилагане на силно миришещо покритие може да възникне отравяне.

Модерни производители следователно са разработили подови настилки без миризма.

Водосъдържащият лак е най-екологичен, тъй като не съдържа разтворители в състава му. Тя принадлежи към категорията на продукти без мирис.

Може да се използва дори и в помещения, където има голям риск от пожар, тъй като изобщо не е гориво.

Алкидният лак се основава на разтворител, няма адхезивни свойства и при нанасяне няма да залепи дъските заедно. Това покритие има особеност да променя цвета на дървото, така че при избора му, трябва да се има предвид. Неговите недостатъци включват продължително изсушаване.

Предимствата на този инструмент включват неговите адхезивни свойства и устойчивост към микроклимата на стаята. Следователно, той е избран за довършителни магазини, офиси и помещения за бита.

внимание! Ако помещението е мокро, след покриване на подовете е необходимо да се проветрява, в противен случай процесът на сушене ще продължи дълго време.

Цветният лак за паркет като такъв не съществува, за да се даде дадения сянка е възможно чрез средствата на алкидни, уреталоалкидни или киселинни основи, които притежават различна степен на жълта светлина. За постигане на желания цвят се нанася специално покритие върху покритието. Цветовата му схема е толкова широка, че можете да изберете цвета на пода, който съответства на стила на интериора.

При избора на паркет трябва да имате предвид:

 1. Химичен състав
 2. Екологична съвместимост
 3. Технически качества
 4. Оперативни характеристики
 5. Степен на прозрачност

В допълнение, други показатели, лак за паркет на водна основа е:

 1. заскрежен
 2. лъскав
 3. матов блясък
 4. Полугланцирана

Ето защо, за да отговори на въпроса кой лак за паркет е най-добрият, всеки трябва сам за себе си.

Как да изберем лак за паркет изграждане на съдържание в тъмна стая? Лъскавият под ще ви помогне да направите стаята по-светла, а мат ще създаде ефекта на благородната античност.

Лак за пода на водна основа

Лаковете на основата на вода са еднокомпонентни и двукомпонентни. Първите са по-често използвани в райони с нисък трафик, например в апартаменти.

Лак за двукомпонентен паркет на водна основа се използва за довършване на пода в кухни, коридори и офиси, където товарът е по-висок. Също така, този вид покритие се избира от хора, които искат да удължат живота на своя етаж в апартамента.

Много изплаши името: "вода", потребителите предполагат, че може да се измие. Всъщност това покритие е разработено благодарение на иновативните методи на съвременните производители. Непосредствено след нанасянето й водната база се изпарява и подът придобива достатъчна здравина.

Лакът за водния паркет, който се оценява от рецензиите, е търсен от купувачите. Това се обяснява с неговите следните заслуги:

 1. Ниска токсичност
 2. Липса на миризма
 3. Бързо сушене
 4. Нисък цвят
внимание! Лак на водна основа за паркет без мирис и бързо изсъхване!

След като агентът се постави върху повърхността, водата се изпарява на първо място, филмообразуващият компонент се изпарява много по-бавно, така че концентрацията му се увеличава, когато се изсушава.

Връзките на страничните шевове за лак за паркет от бързосъхнещ на водна основа остават незалепвани.

Предимството на водоразтворимите агенти е ниското съдържание на изпарения на разтворителя при сушене.

За да се увеличи устойчивостта на износване, в тях се добавят диспергирани смеси.

Като пример можете да вземете "Tex" лак за водно-паркетен паркет върху акрилно свързващо вещество, което създава добре защитно фолио, поради което има добри адхезивни свойства.

Бързосъхнещ акрилен лак "Балет" за паркет е в голямо търсене и клиентските отзиви са добри. Въпреки че този инструмент е бюджетен, той има добра устойчивост на механични повреди и е безвредна.

Подово покритие с лак

За точното спазване на технологията на нанасяне на покрития с лак за паркет е необходимо температурата в помещението да не надвишава 25заВ. Спазването на това условие ще помогне за качественото приложение и бързо изсушаване.

Етапите на работа включват: полагане на паркет, колоездене, грундиране и лакиране. Циклирайте необходимия паркет под ъгъл 45 градусаза. Първо, подът е обшит с дюза за едри зърна, след това с фино зърно.

По дяволите между дъските shpaklyuyutsya. За по-добро сцепление върху паркета под лак се нанася грунд, който е необходим за по-дълбоко проникване на покритието в дървото. Паркетните подови настилки със собствените си ръце изискват определени умения

Той трябва да се нанася върху леки и меки обувки и да се избягва навлизането между слоевете покритие и пода на остатъците. Подът е покрит в няколко слоя.

Първият слой носи функция, която е механично безобидна. Всяко последващо приложение се извършва след изсушаване на предишния слой. В зависимост от качеството на дървото и плоскостите могат да бъдат нанесени до осем слоя.

Необходимо е продуктът да се нанесе незабавно на целия под, затова е подходящ специален валяк.

Всеки се интересува от въпроса колко много лак за паркет изсъхва? Това зависи от качеството на прилагания агент и химичния му състав. Средно приблизително време за сушене на един слой до ден. Бързосъхнещ лак за втвърдяване на паркета за 6 часа.

внимание! Сухото покритие трябва да бъде в естествени условия при постоянна температура.

Последният слой трябва да се изсуши най-малко една седмица.

Как да покрием паркетен лак със собствените си ръце може да се види във видеото:

Как да се грижим за паркет, лакиран

На пода, покрит с лак, може да има драскотини, повреди и издрасквания. За правилното функциониране на такъв под е необходимо да се поддържа оптимална температура и влажност в помещението.

При смяна на температурата и прекомерната влажност тя може да се надуе. За да се предпази пода от това, има средства за грижа за паркета, покрит с лак. По този начин е възможно да се носят:

 1. масла
 2. полиране

Защита на пода от надраскване ще помогне специални кадифе стикери на краката на мебели и столове.

Ако се появят надрасквания, можете да използвате възстановяваща паста. Лесно се нанася върху повредената зона със шпатула. Излишното количество паста веднага трябва да се почисти с гъба или парче плат.

Грижата за паркет, покрит с лак, включва почистване, за предпочитане сух с прахосмукачка. Влажността може да увреди дървото и ако пода се разлее случайно, водата трябва спешно да се отстрани. Как може да се грижите за паркета, покрит с лак?

Мокро почистване се препоръчва да се извършва не мокро, но леко напоена парцал от мек материал с добра абсорбция.

Силното замърсяване трябва да се елиминира с помощта на специални инструменти. Такива средства включват:

 1. шампоан
 2. Kliner - агент, идентичен в състава си с разредени лакове

Полиране на паркет, лакиран

Кланнерите се предлагат под формата на аерозоли, спрейове, които не реагират химически с покритието и имат висока почистваща мощност.

Лепилата са в състояние да образуват специален защитен филм върху пода, който предпазва от механични повреди и има свойства, които предпазват от влага. За лакираните покрития се избират лъскави лакове, които дават допълнителен блясък на пода.

С дълбоко повреждане на пода (пукнатини и драскотини), можете да полирате това място и след това да го възстановите с нов лак.

Красивият под, разбира се, изисква специални грижи, но в същото време създава атмосфера на уют и просперитет в стаята. Хората, които са избрали естествен и екологичен под, покриват не само интериора, но и здравето си.

 • Как да изберем лак за под, устойчив на износване и устойчив на влага

 • Как да изберем дървена боя за екстериорни и интериорни работи

 • Маслена боя ma 15, стр. 115

 • Как да изберем матова боя

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 85 = 93

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map