Озеленяване на обикновен люляк

Озеленяване на обикновен люляк

люляк

Хедж - добър начин да се определи вашия район сайт и да се осигури приятен климат вътре в нея, благодарение на надеждна защита срещу вятър и прах, както и някои шумоизолация. Естествената ограда на храстите ще ви даде визуална привлекателност и пълнота. За да може оградата ефективно да се справи с функциите си, е много важно да изберете подходящите растения за тяхното създаване. Лилата ще се вмести напълно в тази роля, тъй като е доста непретенциозен храст на нашия климатичен пояс, расте бързо и лесно се подрязва. Ако, наред с други неща, ти харесва миризмата на тези цветя и външния им вид, един хелат от люляк е точно това, от което се нуждаеш.

люляк

Как да избера подходящия сорт люляк

Любим вид люляк, използван в декоративното градинарство, е люлякът sylvestris. Тя се отличава с добра издържливост, лесно толерира суша, не се страхува от вредители и болести. Той расте добре на открито в южната, средната и северната ивица на Русия. Това е разпръскващ храст, чиято височина е 3-6 метра. Люляците са около 500 разновидности.

люляк

Миризмата на люляк е достатъчно силна, затова, за вашия хедж, изберете този клас (сорт), който ще бъде приятно на вашето усещане за миризма. Важната роля играе естетическото удоволствие от външния вид и цветовата гама на съцветия. Лилавото е бяло, лилаво, лилаво, синьо, синьо и розово.

Съвет! Люляк изберете да ограда най-добрите в Май - началото на юни, тъй като в този период то цъфти бързо и вие ще можете да се насладите на всички удоволствия, които ви интересуват сортове.

Може да харесате следните класове:

 • Космос (Космос);
 • Красотата на Москва (Krasawica Moskwy);
 • Свода (свода).

Сортът "Cosmos" е подходящ за високи живи плетове, тъй като тези храсти са обрасли, достатъчно високи, с дълги издънки. Съцветия големи, виолетови със синя нюанс, ароматни. Периодът на цъфтеж е среден, цъфтят изобилно. Характеризира се с добра устойчивост на дъжд и ветрове, непринуденост.

люляк люляк

"Красота Москва" - цветя розово-бели парчета цветя, достатъчно дълго (около 20 дни). Височината на храсталака достига 4 метра. Сортът е устойчив на замръзване и суша. Цъфти само на слънце. Не понася тежки, твърде влажни почви.

От класа "Firmament" или "Nebosvod" получавате много красиви огради с меки сини цветя. Растението обича слънцето. Той е устойчив на замръзване, не показва високи изисквания към почвата, е подходящ за градски райони.

Моля, обърнете внимание! Най-благоприятните условия за цъфтящи люляци са изобилието от слънце, което е активно повече от 6 часа на ден.

Как да засадите ограда със собствените си ръце

Лесно е да се приземи красив хедж от люляк, достатъчно е да се наблюдава само определена последователност от действия.

 1. Изчислете броя на необходимите храсти. За да направите това, прогнозната дължина на оградата трябва да бъде разделена на разстоянието между растенията (1,5 м или 3 м).
 2. Закупете разсад. Най-добре е да купите 2 или 3-годишни храсти, защото те са по-подходящи заради корените, развити в тази възраст.
 3. Подгответе храстите. Дългите корени са по-кратки, отрязваме клонките на няколко бъбрека, като се уверяваме, че поне един бъбрек е жив на всяко рязане. Клоните трябва да са с дължина около 15 см.
 4. Изберете местоположението на оградата. За да получите богато цъфтящи живи плетове, то трябва да се засаждат в северо-запад, на север или североизток като люляк "разширява" своя разцвет към слънцето.
  люляк
 5. Подгответе почвата. За всяка втулка трябва да се изкопае дълбочина отвор от 0,5 м. Ако почвата е лошо, ямките трябва да се направи повече, на дълбочина 1 м. Горният слой безплодни почвата е по-добре да се премахне и наторяване на почвата със смес от хумус (15-20 кг) и дърво пепел (200- 300 g) и суперфосфат (20-30 g). В глината почвата е по-добре да се добави дренаж, за да се избегне стагнация на водата. Можете също така да проверите pH на почвата. В случай на висока киселинност, добавете тебешир, варовик или доломит.
 6. Две седмици след края на процедурата за подготовка на почвата, засадете лилата. За да получите дебел и красив хедж, храстите трябва да бъдат разместени. Обикновено разстоянието между растенията се поддържа на 1,5 м, но за сортове с разпръскваща корона може да се увеличи до 3 м.
  ние засаждаме люляците
 7. Изсипете лилата. След като абсорбирате напълно водата, трябва да се извършва мулчиране (заслон) на дупката с хумус или торф. Това допълнително ще оплоди почвата и ще я предпази от изсушаване. Вие трябва да напоявате получения хеджин поне веднъж седмично. Когато достигне желаната скала, можете да я напоявате само веднъж месечно.

Как да се грижим

Известно е, че с добра грижа, люлякът може да угоди на другите с цъфтежа си повече от сто години. Например, през 1750 г. в Англия са засадени лилави храсти, които са живели 180 години.

За да може оградата да запази своята привлекателност, тя трябва да бъде нарязана веднъж годишно, като се отрязват криви и слаби клони. Подрязването на люляк със стърнища може да се извърши само след края на цъфтежа, в противен случай това ще се отрази отрицателно на здравето на растението.

Ако дупките при засаждането се оплодят, то следващия път храненето с хранителни смеси трябва да се извърши след 2-3 години. Две години по-късно урея или амониев нитрат се използват за тор, след три години - органични торове.

През зимата един млад люляк (на възраст 2-3 години) трябва да бъде защитен, пръскайки корени с торф или сухи листа. Дебелината на слоя трябва да е 10 см. Тази процедура ще предотврати замръзването на корените на растението. Възрастният люляк е устойчив на замръзване и вече не се нуждае от защита от корени.

 • Жив хеджимент от касис + снимка

 • Габър за жив плет

 • Жълто акация за жив плет

 • Бързо растяща хвойна за жив плет

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

39 − = 31

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map