Плочки на тавана на пяна + снимка

Плочки на тавана на пяна + снимка

Декорирането на тавана с декоративни тавани се използва често като най-достъпна и евтина опция за ремонт. Често таваните от полистирол стават отлично решение за груб ремонт на жилища, довършване на помещенията за отдаване под наем или просто начин да се получи много хубава текстура на тавана за малко пари.

Приятният бонус за залепване на тавана от пяна е огромен избор от всички видове модели и текстури на материала.

Варианти на таванни плочи от пяна пластмаса

Историята на завършване на тавана повърхности с керемиди от пяна пластмаса има няколко десетилетия. Първоначално се използват пластини от многопластова пластмасова матрица като изолатор на нагревател и шум в производствените магазини. През това време завършващият материал, изработен от експандиран полистирол, е станал по-безопасен, издръжлив, което позволява използването на таван от полистирол за декоративни цели в жилищни помещения.

Съвременният пазар може да предложи три вида пяна, различаващи се в текстурата на повърхността, плътността и производствения метод:

 • Плочки материал екструдиран пенополистирол, най-трайни и твърда, характеризиращ сиво пореста повърхност, която е почти винаги покрита с декоративно покритие на филма PVC или набраздена текстура, имитиращи естествен камък, дърво;
 • Формовани плочки от пяна, те се получават чрез впръскване на стопилката в затворена форма с поддържане и бавно освобождаване на налягането. По този начин се получава таван с дълбок релеф и практически гладка повърхност;
 • Пресован материал с доста проста рисунка, големи размери и почти идеална плочка, средната дебелина на декора е 7-9 мм.
За информация! Пресованите и гладките плочки винаги имат леярски белези и бод, който трябва да бъде изрязан точно според модела преди етикета.

За довършване на стени и тавани се произвежда квадратна плочка със страна от 250, 300 и 500 мм. Някои видове таванни декори могат да бъдат произведени под формата на диамант, петоъгълник или шестоъгълна медена пита. Външната повърхност може да бъде изработена във вид на релефен модел, поръчан геометричен модел или стилизиран за различни архитектурни стилове, фотография.

Отделна категория са т. Нар. Безшевни таванни материали, изработени от полистиролова пяна. В този случай, краищата на плочките се правят по такъв начин, че при полагането на облицовката съединението е възможно най-незабележимо. С относително плосък таван и добро качество на повърхността, след като плочката е залепена визуално, тя изглежда като монолитна равнина на пяна.

Предимства и недостатъци на тавана декор от пяна

Полагане на керемиди от пяна не е най-добрият вариант за довършване на тавана, главно поради начина на производство, който използва достатъчно токсични вещества, етилбензен и стирен. Висококачественият екструдиран полистирол обикновено е най-безопасният, инжектиран или инжектиран с ниска плътност марки в спалните и детските стаи са най-добре да не се използват.

Вторият недостатък на довършването на пластмасовата пластмаса е неговата висока запалимост. По правило плочките нямат допълнително покритие от незапалими материали, така че дори и един кратък контакт с нагретия корпус на лампата с нажежаема жичка причинява деформация или дори разрушаване.

Смята се, че керемидата е много чувствителна към слънчевите ултравиолетови лъчи, затова най-добре е да се използват ламинирани тавани за завършване на ярко осветени помещения с големи отвори за прозорци.

За информация! Основното предимство на таваните е изключително ниското му тегло. Една плочка на тавана, изработена от пяна пластмаса с размер 50х50 см, тежи не повече от 100 грама.

Един квадратен метър, съответно, ще има товар до 400 г, таванът покриващ стаята на 30 м2 ще бъде само 12 кг. Такова качество ще бъде оценено от всички, които са се наложили да залепят тапети или декор по таваните.

В допълнение, довършителни материали на пяна:

 1. На практика не изгаряйте и не се разграждайте под действието на атмосферния кислород;
 2. Не съдържат в състава си вещества и съединения, които могат да служат като хранителна среда за гъби или микроорганизми;
 3. Всяка мръсотия лесно се отстранява чрез обикновено нежно измиване;
 4. Частично подтискайте шума и звуците в стаята.
 5. С правилното инсталиране и използване на висококачествени лепила, съединенията могат да се задържат, без да променят качеството на покритието на тавана за най-малко 10 години.

Повърхността на плочката е идеално боядисана с акрилни водни бои. В същото време качеството и дълбочината на шарката или релефът не се променят на практика. Използването на пяна панели за таванно покритие всъщност е идеалното решение за груби ремонти, когато къщата все още е обект на свиване и стаята трябва да бъде поставена, за да живее или наема.

Използването на плочки не се ограничава само до течения или временни ремонти. Ако желаете, с помощта на плочки, можете да завършите таванското покритие на най-високото ниво на качество, снимка.

Технология на полагането на пяна върху повърхността на тавана

Методът за инсталиране на плочките зависи от качеството на таванната повърхност. Колкото по-гладко е повърхността на тавана, толкова по-лесно е технологията за закрепване. Използвайки съществуващите материали, керемидата може да се фиксира по един от следните начини:

 • Нанесете директно върху бетонната повърхност на тавана с бързи залепващи лепила;
 • Нагласете повърхността на тавана с гипсокартон;
 • Поставете плочката върху монтажната рамка от поцинкования профил.

Последните два метода най-много време и е скъпа, и се използват най-вече в завършването на големи площи, като кафенета, търговски зали на магазини, в краткосрочен, където голяма площ и височина на тавана позволява да се извършват довършителни с максимален декоративен ефект.

При домакинските условия е най-лесно да се залепят плочките от тавана от пяна директно върху бетонната плоча.

На бетонната плоча полагаме пластмасова пяна

Първоначално ще е необходимо перфектно почистване на тавана на всички видове находища, варовик, вар, лепило, тапети. Ако таванните плочи не са точно равни, тогава изпъкналите части на бетона могат да бъдат леко нарязани от българския.

След почистване се извършва етапът на грундиране. За да се подобри адхезията, бетона се обработва с грунд за проникване в дълбочина, за предпочитане в два или три слоя. Независимо от ниското тегло на таваните, не е толкова лесно лепилото да се залепи до чист бетон.

След това трябва да маркирате повърхността на тавана по редове, така че квадратчетата, които са поставени, да не изглеждат наклонени. Има няколко начина за маркиране, най-простата, използваща диагоналите, е показана на диаграмата.

На пресечната точка на диагоналите се намира геометричният център на тавана и се извеждат успоредни линии за точно позициониране на плочките от пяна със стикер. Лепилото бързо изсъхва, затова е необходимо материалът да се използва на повърхността на тавана при първия опит.

Опитни майстори препоръчват предварително поставяне на редица пяна плочки на плоска повърхност, например върху стъкло или голям лист шперплат. В този случай можете внимателно да регулирате и подрязвате ставите, преди материалът от пяната да стигне до тавана.

Лепилото се нанася с четка върху задната страна на плочката под формата на по-скоро тесни успоредни ленти, не е необходимо да се приложи голямо количество лепило маса близо до ръба, тъй като излишъкът няма да се изцеди в ставите и да се развалят външния вид на финала.

Стикери за перфектно полиуретаново лепило "Течни Nails" акрилна смола, но най-често се използва родово "Титан" или "Дракон". И двете лепило състав на базата на полиуретанова пяна перфектно се придържат към и бетон, прозрачна, достатъчно здрави, без мирис, с течение на времето, не пожълтяват и не се свива като PVA.

Разбира се, плочките на тавана, поставени върху лепилото, няма да се придържат към бетона незабавно, ще отнеме най-малко 10 минути, докато силата на свързване е достатъчна, за да се запази пяната на тавана. За да държите лицето нагоре с ръцете, повдигнати над главата, е трудно и неудобно, поради тази причина често се използват различни видове самоизработени уреди, от матер до телескопични пръчки за риболов.

Ако капките от лепило все още се появяват в шевната линия, не се опитвайте веднага да го махнете. По-рационално е да изчакате лепилото да се втвърди и след това просто да отрежете излишния с остър нож. Единственото изключение е лепенето на платната за пяна по безпроблемен начин. В този случай лепилото се оставя да изсъхне само малко и след това капката леко се отрязва с мокро острие от бръснача. След втвърдяване връзките трябва да бъдат запечатани с уплътнител.

Декоративни довършителни работи

Завършването с пяна, залепено на тавана на кухнята или банята, изисква допълнително декоративно покритие, например за покриване с акрилен лак или боя с боя на водна основа. Първоначалната бяла повърхност много бързо абсорбира парите и губи първоначалната белота, така че боядисването на интериора в тона на стените ще добави само изразителност.

Отлично решение е използването на опции за ламинирани плочки, като материалът е по-скъп, но много по-устойчив и може да се използва за довършване на тавана, от кухнята, дневната, лоджията, до коридора или банята на апартамента.

заключение

Не е нужно да се разстройва особено, ако при първите експерименти за изработване на тавани от пластмасов декор частта от пастите може да падне или да се отлепи. В този случай, запасите трябва да се съхраняват с дузина плочи, които могат да бъдат залепени на мястото на счупени плочки. Но трябва да помним, колкото по-дълго е полистиролова пяна на тавана, толкова по-тъмен е цветът й, така че преди да се постави ремонтната плочка, повърхността й ще трябва да бъде леко засенчена в сянката на декор на тавана.

 • Как да се намали таван первази в ъглите

 • Как да лепирам тавана на пода

 • Съберете корниза и запазете дизайнера

 • Тогава да покриеш тавана в гаража

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

56 + = 57

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map