Порти от дърво

Порти от дърво

Всяка частна собственост, независимо дали е къща или вила, се нуждае от защита. За тези цели добра дървена ограда е страхотна. Но каква ограда ще струва без порта? Най-добрият вход за тази ограда е дървената врата. Продукт, направен от вас, украсява дори най-простата ограда.

Предимства на дървените порти

За портата може да се използва почти всеки вид дърво. Но експлоатационният живот на различните видове дървесина не е много различен. Много евтини породи са много издръжливи и ще послужат като порта за повече от една година.

Оптимален избор за подобен продукт е лиственицата. Иглолистните скали са много силни, те са били използвани в строителството в продължение на много векове и само засилват позициите си в тази област. Листът дърво е устойчив на гниене и влага.

Въпреки ниския разход и естетически външен вид дървесината има редица значителни недостатъци:

 • ниска якост;
 • кратък срок на експлоатация - от 5 години;
 • ниска устойчивост на пожари.
Важно! За да подобрите производителността на дървесината, можете да използвате различни техники, като: комбинация от дърво и метал, обработка със забавители на горенето и т.н.

Често, за да се увеличи силата на вратата, тяхната рамка е изработена от метал. Това не само подобрява производителността на дървото, но и дава на портата уникален вид.

чертеж

Преди да започнете да маркирате материала за портата, трябва да измерите мястото за инсталацията. Дори и малки несъответствия в размера могат да бъдат изпълнени с недостатъци в работата на вградения. Следователно всички дефекти в оградата трябва да бъдат премахнати преди монтирането на портата.

Обърнете внимание! При проектирането на оградата не забравяйте да оставите разстоянието между вратите и земята. Това е необходимо за удобството при работа на вратата.

След като измервате отвора, трябва да изчислите общата ширина на вратата и ширината на всеки отделен лист. Най-добре е да създадете чертеж или чертеж. Това ще ви позволи да вземете под внимание всички функции на оградата и да инсталирате дървена шарнирна врата без грешки.

Широчината на бъдещата порта зависи до голяма степен от следните фактори:

 • Наличност и марка на машината. Колкото по-голяма е колата - толкова по-широка е портата. Ако гаражът или паркингът за автомобили са в рамките на обекта, тогава портата трябва да има запас от 50-100 см за маневри по време на настаняването и паркирането.
 • Строителство и градина. Ако парцелът ви има градина и се използва активно, тогава широк порта ще бъде много удобен. За внос на торове, разсад или земя се използват големи коли. Същото важи и за вноса на строителни материали и машини.
 • Разстояние от портата до пътя. При изграждането на порта, трябва да вземете предвид разстоянието до пътя - ако е голямо, тогава размерът на вратите може да бъде неограничен. В противен случай, в състояние на люлеене, вратата може да пречи на преминаването на автомобила.

Ако не знаете какъв размер структура е необходим за вашия сайт - използвайте стандартен размер (3-4 метра).

Подготовка и изчисляване на материала

При изчисляване на височината на вратата си струва да се отблъсне от стойността от 120 см. Размерът се счита за минимален. Тя може да варира в зависимост от височината на оградата и други условия. В допълнение към вратите, портите се нуждаят от подкрепа. Тяхната височина трябва да е по-голяма от височината на вратата с поне 1 метър. Тази разлика се потапя в почвата за структурна стабилност.

За конструкцията ще са необходими квадратни пръти с разрез от 4 см. Те ще служат като рамка за бъдещи порти. За тази цел можете да използвате метал, но тогава имате нужда от сондаж, за да направите дупки. Най-добрият материал за подпорите на портата е дъбът - той е един от най-силните и влагоустойчиви скали.

За обстрелването на рамката на вратата се използва ограда с напречно сечение от 3 до 5 см. В допълнение към дървото портата се нуждае от:

 • Espagnolet или заключване (за вграждане, ако има такова);
 • панти за ключалката;
 • сенници (номерът зависи от дизайна);
 • винтове или нокти.

Заключването на вратата е по желание - но това ще повиши сигурността на сайта. За разрязване на материала ще се изисква електрическа мозайка. В допълнение към това ще са необходими следните инструменти за изграждането на порта:

 • бормашина;
 • скрап;
 • свредла и отвертка;
 • абрихт;
 • ниво и измервателна лента.

Повечето инструменти ще бъдат намерени в къщата за почти всички. Липсващите елементи могат лесно да бъдат наети, което ще спести много по конструкцията на портата.

Монтаж на опори

Преди да инсталирате подпорите на портата, е необходимо да подготвите почвата в работната среда. За тази цел използвайте лопата, рейк и други градински инструменти. Почвата е изкопана до дълбочина 20 см, в зависимост от почвата. По време на монтажа на опорите за порта трябва да бъдат премахнати големи камъни и коренища от растения. След това земята е изравнена с гребла. На полюсите се монтират щифтове - колчета, между които стрингът е затегнат.

Ако инсталирате опори за порти от дърво - те трябва да бъдат импрегнирани с антисептични агенти преди изкопаване. Частта, която е потопена в земята, се обработва с мастик или смоли. Това ще предпази дървото от гниене и влага.

За молове, изкопаващи ями от 1 метър, дълбочината се счита за минимална за продължителна работа. В дъното на ями се изсипва пясък, слой от 10 см, след това се разлива с вода и rammer. Когато водата леко се абсорбира - потопете стълбовете. Те трябва да съвпадат един с друг с височина до 5 мм. Маркирането на опорите се удостоверява от нивото на водата и опънатия конец. Вертикалното положение на стълбовете се проверява с помощта на оребрено коляно.

Когато полюсите се намират в ямата, в него се потапва натрошен камък с дебелина 25 см. Изсипа се бетонно решение (1 част цимент до 2 части пясък).

Неудобно е да се извърши инсталиране на подпори за един човек. Работата не ви дава никакъв дискомфорт - набирайте помощта на приятел или наемайте служител. Дори да се поддържа подкрепата при изливането на цимент, е необходима помощ на друг човек.

Важно! Ако използвате много масивна порта с метални части от конструкцията, по-добре е да използвате бетон или тухли за подпорите. Такива стълбове са по-дълги от дървените.

След като разтворът изсъхне, е възможно да продължите с монтирането на клапите. Ако не сте сигурни за силата на бетона - изчакайте още няколко дни. В противен случай опорите няма да поддържат тежестта на вратите и бетонът ще се счупи.

За да придадат на крепостта порти и подпори, отгоре е прикрепен поддържащ лъч. Той служи като ръб на структурната твърдост и намалява натоварването от клапите до опорите.

Рамката на портата

За да създадете. рамката трябва да бъде маркирана и нарязан дървен материал според размера на отвора. Получените барове са разположени върху плоска повърхност под формата на правоъгълник. Гладкостта на лицата се проверява от нивото

Обърнете внимание! Рамката на вратата може да бъде направена от метална или стоманена тръба. Но това изисква машина за заваряване.

Ако не знаете какви размери и материали да използвате за портите и поддържате - вижте направения от вас преглед на видео за продукта:

В ъглите на решетките направете дупки с бормашина и ги закрепете с гвоздеи, гвоздеи или самобръчкови винтове. За допълнителна якост в ъглите и в центъра на рамката има стоманени ъгли и напречни греди. В точката на контакт, в ъглите, ребрата се изрязват на 45 градуса. В ъглите гредите се поставят и фиксират с винтове.

Облицовка на корпуса

Най-творческият етап от създаването на врата е кожата. Тя може да бъде направена здрава или решетка - всичко зависи от вашето въображение. Най-практичният се счита за монолитно закрепване. Но ако искате да опростите дизайна и да спестите материал, можете да направите малки празнини между оградата.

Обърнете внимание! Ако фиксирате релсите на разстояние една от друга - използвайте шаблона. За тази цел е подходяща друга дъска или малка бара.

За рамката ламелите са болтова така, че да гледат отвъд границите на бъдещите клапи 15-20 см. Когато всички елементи са прикрепени, можете да настроите всички стелажи на едно ниво.

Монтиране на листовки

Последният етап е закрепването на клапите към подпорите. За да направите това, използвайте завършените контури. Едната страна е приложена към подпорната колона, а другата към крилото. Детайлите се завинтват с винтове с винтова резба. Мястото на закрепващите бримки е предварително маркирано по-добре, то трябва да е същото и за двете брошури. За да съкратите времето за потапяне на самонарязващия винт, направете малки отвори с бормашина в точките за закрепване.

Следвайки тези подробни инструкции, можете лесно да направите и да прикрепите въртящите се врати със собствените си ръце. След монтажа готовият продукт може да бъде покрит с петна, боя или лак.

 • Бетонни огради + снимка

 • Какво и как да нарисуваме портата

 • Дървена ограда със собствени ръце

 • Ограда от тухли и профилиста

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 2 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map