Ремонт на входни врати със собствени ръце

Ремонт на входни врати със собствени ръце

Входната метална врата е редовно изложена на негативните ефекти на атмосферните явления, както и на процеса на отваряне и затваряне. В резултат на това листата на вратата, кутията и аксесоарите преждевременно губят външния си вид и излизат от работно състояние. Необходимо е спешно да се извършат текущи ремонти на входната метална врата.

Независимо от планираните ремонтни работи, трябва да се помни, че външната метална врата е проектирана да бъде надеждна защита срещу натрапници, за да се гарантира безопасността на топлината и тишината в къщата. Също така, тя трябва да украсяват предната част на частната къща или входа на апартамента.

Основни неизправности на входната врата

Най-често в ред са следните елементи на входната метална врата:

 1. Заключването е заключващ механизъм.
 2. Фитинги - писалки, панти, шпионки.
 3. Кутия. Общата ситуация е, че кутията променя своята геометрия или просто излиза от отвора.
 4. Врата на листата. Загубата на оригинален външен вид и нарушаване на целостта е доста чести проблем за потребителите на входната врата.
 5. Пластинки - декоративен елемент, който често е подложен на механичен стрес.

Всяка грешка възниква до известна степен поради неправилна работа. Пламтящото слънце загрява повърхността на крилото на вратата, от което губи цвета си, боята започва да пада и обвивката се пръска. Дъждът, снегът и ледът също имат много негативен ефект върху целостта на структурата.

Обикновено ремонтът на входните метални врати включва следните дейности:

 • подмяна или ремонт на ключалката;
 • премахване на изкривяването;
 • почистване на корозиращи петна върху крилото на вратата;
 • възстановяване на износени тапицерии;
 • влошаване на аксесоарите.

Разрушаване на замъка

Технологичният процес на ремонт и монтаж на брави в метални врати изцяло зависи от характеристиките на тяхното проектиране. Най-често използваните и лесни за ремонт железни врати са механизмите за превключване и цилиндър.

Подмяна на ключалката на цилиндъра

Първо отвийте заключващия винт, който се намира в края на шината на вратата. Поставете ключа в дупката от вътрешната страна на къщата и леко я завъртете, отстранете ядрото на ключалката. Подгответе нови части. Основните параметри на новото ядро ​​трябва напълно да съвпадат с частта, която изисква подмяна.

Поставете новата ларва в съответната дупка в крилото на вратата. Закрепете сърцевината с заключващ винт. Проверете качеството на работата.

Подмяна на ключалката за заключване

Ремонтът на заключващите брави на входната метална врата е почти същият като инсталирането на нова цилиндрична брава.

Напълно преместете болтовете с помощта на бутона. По прост начин отворете вратата. Извадете ключа от сърцевината. Отстранете винтовете, разположени в края на крилото на вратата. Извадете корпуса на заключването. Инсталирайте нов механизъм. След това го фиксирайте с фиксиращите болтове. Проверете качеството на работата.

внимание! Много производители значително опростяват ремонта на заключващи брави в метални врати, поради факта, че механизмът не се променя напълно и се извършва само преобразуването на лоста.

Коригиране на изкривяването на рамката на вратата

Ако входната метална врата се изкриви - трудно е да не забележите. Той престава да се затваря плътно, прилепва към ноктите, намалява топлоизолационните и шумопоглъщащи свойства. Каква е причината за такива явления и как може да се отстрани положението?

 1. Тегло на крилото на вратата. Масивна стоманена конструкция може да доведе до изкривяване на рамката на вратата. В началния етап на деформация, просто трябва да затегнете контурите и да фиксирате разхлабените скрепителни елементи. В случаите, когато веригите са загубили цялостността си и са променили формата си, те трябва да бъдат заменени.
 2. Износването на веригите, което се дължи на продължителната работа на входната метална врата. В случаите, когато пантите не са заварени към крилото на вратата, изходът е лесен - замествайки необходимите елементи. Желателно е новите панти да са по-силни и по-добри от старите.
 3. Деформация на кутията. Проблемът може да бъде разрешен, ако клиновете на зъбните колела се забият в основата на кутията.
внимание! Понякога очевидните промени в деформацията са незабележими, но е все още невъзможно плътно да се затваря входната метална врата. В този случай ремонтът включва подмяна на гуменото уплътнение.

Корозивни промени

Ако входната метална врата не беше боядисана, рано или късно се появява на петна от ръжда и гниене. Особено този процес се проявява на долния панел на рамката на вратата. В този случай, ремонт на метални врати ще бъде, както следва:

 1. Подгответе необходимите материали за работата. Може да се наложи: боя, тънка, черна четка, грунд, четка или валяк.
 2. Извършете подготвителната работа. Премахване на хардуер, уплътнения и защита на вътрешната кожа.
 3. С метална четка, със специални грижи, премахнете ръждата и отлепете старото декоративно покритие.
 4. Пяснете и обезмаслете повърхността.
 5. Ако е необходимо, покрийте тежко повредените участъци и отново почистете повърхността.
 6. Пречистете цялата повърхност на тъканта.
 7. След като грундът изсъхне напълно, нанесете боя.
  внимание! Не забравяйте да покриете повърхността около вратата с полиетилен, за да не я разваляте. Ако боята изтича, тя може лесно да се отстрани с фин шкурка.
 8. Нанесете втори слой боя.
 9. В заключение върнете фитингите и уплътнителите на мястото им.

Облицовка износена

Преди да започнете да ремонтирате декоративното покритие, трябва внимателно да го разгледате и да решите колко целесъобразно ще бъдат тези работи. Има случаи, когато пълната подмяна на тапицерията на крилото на вратите е икономически по-изгодно от ремонта на старата.

Помислете за най-популярните методи за възстановяване на кожата.

Боядисване. Един прост, евтин начин за обновяване на платното. Но до този момент този метод се използва много рядко. Това се дължи на факта, че модерната технология включва много други по-интересни и евтини варианти за ремонт на метални врати в апартамента.

Тапицерия изкуствена кожа. Това е евтин, бърз начин за красиво украсяване на крилото на вратата. Поради факта, че пазарът предлага широка гама от цветни разтвори и текстури от материала, тапицерията от изкуствена кожа се използва активно от широк кръг потребители. Предимството на този метод на довършване може да се отбележи допълнителна сигурност на топлината и защита от външен шум. Недостатъкът е малката здравина на материала. Ако къщата има животни, най-вероятно тапицерията на изкуствената кожа няма да трае дълго, а ремонтът на железната входна врата не трябва да се извършва веднъж.

Ламиниран паркет. Използвайки този метод, можете да получите силна, красива и трайна повърхност на крилото на вратата. Много лесно е да се грижиш за такива врати. Те се вписват перфектно във всеки интериор. Недостатъкът на този метод на декор е цената на работата. Тя е доста висока в сравнение с други методи на ремонт.

Обработка на прахово покритие. Покритието, получено в резултат на това обработване, има добри характеристики на якост, устойчивост на механични повреди и корозивни процеси. Но е важно да се разбере, че у дома, е невъзможно този процес да се извърши сам. Само в специални сервизи можете да възстановите вратата по този начин.

Облицовка с MDF панели. Това е доста скъп начин за завършване на крилото на вратата. Но цената на труда е напълно компенсирана от качеството на получения резултат. Красива метална входна врата, много лесна за грижа, чиято продължителност на живот не се изчислява с едно десетилетие - това е резултат от работата върху MDF плочите.

Декор с естествено дърво. Този метод е в състояние да направи произведение на изкуството от обикновената метална входна врата. По правило крилото на вратите, обрязано с дърво, е украсено с дърворезби, фигурни платна. Такива входни врати се превръщат в украшение на къщата и индикатор за състоянието и богатството на собственика.

Скърцането на вратата

Премахването на проблема със скърцащата врата е съвсем проста:

 1. Повдигнете леко крилото на вратата.
 2. Накарайте няколко капки машинно масло върху пантите.
 3. Разстилайте мазнината върху повърхността на пантите. За да направите това, просто отворете - затворете вратата няколко пъти.

заключение

Ако входните метални врати изискват поддръжка, тогава преди да започнете работа, винаги внимателно претегляйте собствените си сили. Ако неизправността на вратата може да бъде елиминирана със собствените си ръце, бъдете търпеливи, внимателни и спазвайте препоръките на специалистите. Само в този случай можем да очакваме резултат от високо качество.

Какво е включено в комплексния ремонт на входните метални врати и как се произвежда това, разкриваме в следващото видео

 • Как да изберем най-добрата входна врата в апартамента

 • Как да изберем най-добрите интериорни врати

 • Каква е кодовата ключалка на вратата?

 • Как да подмените ларвата в ключалката на вратите със собствените си ръце

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

81 − = 79

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map