Ruberoid върху дървения покрив

Ruberoid върху дървения покрив

Достатъчно изискани и в същото време обикновени покривни материали - това е рубероидно. Тя не е загубила своята релевантност в продължение на много години. Времето-тестваната покривна филц се използва както като покривен материал, така и като облицовка. В допълнение, те извършват хидроизолация на строителни повърхности. Има толкова много разновидности на материали, които понякога не знаете кой да избере.

Ако не знаете кой покривен материал е по-добър за покрива, препоръчваме ви да се запознаете с тази статия. Ние ще опишем характеристиките на покривния филц, неговите видове, налични на пазара, плюсове и минуси. Освен това ще научите какво да търсите при покупката. Убедени сме, че тази статия ще ви помогне да определите материала за дървения покрив.

Предимства и недостатъци на материала

Всички знаем, че идеалните материали все още не са измислени. Всички те имат своите положителни и отрицателни страни. Рубероидът не е изключение. Има добри качества и лоши свойства. През цялото му съществуване (повече от 50 години), такива предимства бяха открити;

 1. Цената. Всеки ще може да си позволи такова покритие. От всички покривни материали, това е най-евтиният, но неговите технически характеристики са доста добри.
 2. Огромното свойство на отблъскване на влага от повърхността на покрива. Покритието е запечатано и водонепроницаемо. Нищо чудно, че материалът се използва като хидроизолация. Ето защо, се притеснявайте за факта, че влагата попада в под покривното пространство, унищожавайки изолацията и гредите, не си заслужава.
 3. Индекс за намаляване на шума. Падащите капки дъжд в къщата няма да бъдат чути. Това е важно, защото ако сравните рубероида с метални профили, те са много шумни.
 4. Отлична гъвкавост и якост на опън. Благодарение на структурата си, работата с нея е лесна и удобна.
 5. Лек и удобен транспорт.
 6. Видовете покривен филц са различни, което позволява да изберете материал поотделно.

Това са положителни качества. Както можете да видите, за доста ниска цена, вие получавате добра възможност за покриви. Да, и изглежда като този покрив ще бъде добре. Но покривният материал има свои собствени подводни камъни:

 1. Нисък период на работа от 5 до 30 години. 30-годишна възраст ще обслужва само еврорубедеда, който е много по-скъп. Покритието с времето ще трябва да бъде ремонтирано.
 2. За да поставите правилно материала, трябва да се погрижите за непрекъснатата щайга на покрива и няколко слоя облицовка. Това изисква както допълнително време и усилия, така и голяма инвестиция от средства. Но всичко е компенсирано от ниската цена на покривния материал.
 3. Инсталацията се извършва с битумен мастик, който започва да се омеква при нагряване до 50 ˚С. В резултат на това може да възникне снижаване на налягането и напукване.

Сортове от рубероид

Понятието покривен филц е доста широко. Тя може да бъде разделена на две групи:

 • горни покривни материали;
 • долната облицовка.

Що се отнася до състава, това е просто. Като основа се използва покривен картон. По време на производствения процес се импрегнира с битум от масла, след което от двете страни се нанася огнеупорен битум. Отгоре е слой защитен и декоративен прах. Той защитава рубероидите от UV лъчи, от механични повреди и подобрява устойчивостта към влага. И в ролката, покритието не се слепва.

Но, тогава класическата версия на материала. Днес, благодарение на новите технологии, вместо картон се използва стъклопласт с полимерни добавки. Всичко зависи от вида на продукта. Но какви са тези видове? Къде мога да избера? Нека да разгледаме новите материали, които са леко променени.

Rubemast

С неговите характеристики продуктът прилича на класически рубероид. Основата е картонът, покрит с дебел слой свързващо вещество. Благодарение на него, сцеплението с покрива е по-добро. По време на монтажа то се стопява с горелка или пластичността се увеличава с разтворител. Не купувайте мастика. Ще продължи максимум 15 години.

Стъклопласт

Също така се нарича брониран. В сърцето си има силна фибростъкло, която не изгнива и не крекира. Покрит с минерална троха, която предпазва материала от влага. Използва се за покриви със стръмен наклон. Без поправка ще продължи 20 години.

Самозалепващ покривен материал

Нейната особеност се крие във факта, че отдолу има лепкав слой, покрит с филм. Материалът е лесен за поставяне на повърхността, тъй като е достатъчно да извадите фолиото и да го залепите като стикер. Такова покривно покритие върху дървен покрив е отлично решение. Не е необходим огън. А под влиянието на слънчевите лъчи той се придържа още по-здраво към основата.

Еврорубероид

Сравнително нов вид, който вече се е доказал добре. Основата на фибростъкло и полиестер. Техническите характеристики го правят най-добрият материал сред другите аналози. Има два различни варианта:

 • покрит с рубеоид;
 • течност.

Положеният материал е покрит от двете страни със слой огнеупорен битум. Процесът на монтаж се състои в топене на долния слой и залепване на покритието към основата. Но течният рубероид се произвежда като мастик. Материалът е студен и лесен за работа.

Марки за покривен материал

Важно е да се отбележи, че продуктите се отличават и от горния прах. Има различни марки, чиито букви говорят за покриването на покривния материал. Обмислете четири вида покривни продукти, които професионалистите препоръчват:

 1. RCP-350 е подходящ за всякакви субстрати. Може да се използва като облицовка и да играе ролята на хидроизолация на покрива.
 2. RPP-300 не се използва като горен слой, но е предназначен за хидроизолация или облицовка.
 3. RKK-350 и RKK-400 са направени специално за покриване на покрива (като горния слой).

Какво означават тези мистериозни букви и цифри? "R" - показва вида на материала: покривен материал. Втората буква е "K" или "P", тя посочва целта (за покрива или като облицовка). Но последното писмо може да бъде много различно. Показва вида на праха: груб, финозърнест, пулверизиран, люспест. Някои видове имат буквите "E" и "C", което показва еластичността и цвета.

И с фигурата всичко е просто, говори за плътността на картон. Оказва се, че RKP-350 е покривен покривен филц с прахообразен прах, дебелината на картона е 350 g / m2. Сега помислете какво трябва да обърнете внимание при закупуването на определен вид покривен материал.

Правила за подбор на продукти

Когато дойдете в магазина, трябва да знаете за какво сте дошли и ясно да разберете правилата на избор. В края на краищата, трябва да си купите качествен продукт, който напълно ще обслужва времето си. Така че правилата са доста прости, но трябва да се спазват.

 1. Погледнете ролката на продуктите. Той не само трябва да маркира рубероида, но и подходящите марки. Това съответствие с качеството според стандартите на GOST. За покривни усещания е номер 10923-93. Така че ще знаете със сигурност, че магазинът ви предлага качествен и изпитан продукт. Не го пренебрегвайте, за да не се разстроите по-късно.
 2. Проверете документите за тази партида от материали. Те трябва да включват резултатите от контрола на качеството и друга информация.
 3. Не купувайте рула. Добре ги изследвайте незабавно на място, така че по-късно, ако се открият дефекти, не върнете стоките обратно. Това е допълнително загуба на време, усилия и пари за транспортиране. Всички ролки не трябва да имат пукнатини, гънки или сълзи. В GOST се казва, че пукнатините са позволени на ръба, но с максимална дължина от 2 см.
 4. За да се уверите, че рубероидът е наистина качествен, погледнете го в секция. Консултантите трябва да имат проба за всеки вид, която можете да оцените визуално и на допир. Леките петна върху материала са неприемливи.
 5. Качественото покритие трябва да има еднороден цвят. Включването и промените в цвета показват нестандартна партида.
 6. Не по-малко важен нюанс е доставката на покривен материал. Преди да купите точната сума, попитайте дали има доставка. Ако отговорът е "да", тогава как се извършва: начин на транспорт и условия на превоз. Доставя се ролки в дебела хартия върху палети, така че повърхността да не е повредена.

Ако се запознаете предварително с тези правила и използвате някои от тях, след това се предпазите от закупуване на покрив от слабо покритие.

Нека да обобщим резултатите

Научихме, че покривният филц е универсален материал, отличаващ се с ниските си разходи и достойни характеристики. Покривът, покриващ покривния материал, ще бъде надеждно защитен от влага. И благодарение на различните видове материали, можете да изберете правилния продукт във вашата ситуация. За да се отговори на въпроса кой покривен материал е по-добър за покрива, това е невъзможно, тъй като те всички имат своите плюсове и минуси. Кажете едно нещо, не изберете материал, чийто експлоатационен живот е 5-10 години. По-добре е да купувате продукти с по-скъпи, едни и същи евроруберуми, които ще продължат до 30 години. И като цяло, вие решавате, че продуктите, за да изберете.

 • Как да изберем рубероид

 • Приложение на хидратиран и негасена вар

 • Съвременни материали за шумоизолация

 • Характеристики на газова силикатна тухла

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 7

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map