Устройството на бетонната веранда

Устройството на бетонната веранда

Всеки собственик на дома иска да направи надеждна веранда, която да продължи няколко десетилетия. Един от най-надеждните материали е бетон. Бетонният продукт може да бъде прикрепен към тухлена къща и дървена къща без много трудности. За да се вземе решение за създаването на такъв веранда, си струва да се разгледат предимствата на структурите на описания материал.

Предимства на верандата от бетон

За да се изгради веранда от бетон може дори човек, който няма опит с подобна работа. Бетонните конструкции имат следните предимства:

 1. Сила. За разлика от други строителни материали, бетонът може да служи за десетилетия и да запази предишното си състояние. В същото време материалите, необходими за неговото изграждане, имат приемлива цена.
 2. Простота на сътворението. За да изградите конкретна веранда, не е необходимо да наемате машини или да използвате професионални инструменти. За да работите, имате нужда само от материали за създаване на хоросан, арматура и дърво за кофраж. Характерна особеност на конкретната веранда е нейната монолитна, която допринася за увеличаването на якостта.
 3. Способността да експериментирате с външния вид. За довършване на верандата от бетон можете да използвате дърво, керемиди и други материали. Собственикът на къщата може да избира всеки материал, който да изглежда добре с дизайна на къщата.

Изграждането на бетонната веранда отнема малко време, но за да вършите цялата работа правилно, трябва да намерите помощник.

Проектиране на верандата

За да изградите правилно конкретна структура, трябва да проектирате правилно своите размери. Също така се изчисляват броят на стъпките, тяхната височина и ширина. Оптималната широчина на цялата веранда е разстояние от един и половина метра. Ако верандата вече е, двама възрастни ще се затруднят да се разпръснат, когато се срещат близо до входа на къщата.

Височината на стъпалата обикновено е 15-20 см, което зависи от средния ръст на хората, живеещи в къщата. Широчината на всяка стъпка не трябва да бъде по-малка от 267 см, в противен случай възрастта ще бъде неудобно да се движи през тях. Чертежът, описващ структурата на структурата, трябва да съдържа размерите на всички елементи на бъдещата структура.

Ако верандата е направена за нова дървена къща, тя трябва да е по-ниска от нивото на вратата. Това се дължи на факта, че след свиване вратата може да е по-ниска от конструкцията. Едва след изчертаването на чертежа, върху който е описано подробно устройството на верандата, може да се създаде кофражът.

Създаване на решения

Верандата от бетон е създадена почти същата като фонтана. По време на използването на разтвора е важно да се гарантира пълното запълване на кухините в рамката. Ако в конструкцията има незаети пространства, тя може да се деформира по време на работа. За да се приготви разтвора, се изискват следните компоненти:

 • натрошен камък;
 • пясък;
 • цимент.

Разтворът се смесва в съотношение 5: 3: 1. За да се изчисли точното количество бетон, е необходимо да се определи обема на бъдещия проект. За да не губите време за създаване на смес, можете да си купите готово бетоново решение. След смесването бетонът трябва да има такава консистенция, че да изтича от лопатата, но не се разпада.

Що се отнася до армировката, за да се създаде солидна структура, струва си да се закупят метални пръти преди да се изгради. Можете дори да закрепите рамката самостоятелно. За да направите това, достатъчно е да се изчисли правилно местоположението на всеки прът и да се закрепи с жица.

Етапи на изграждането на верандата

Процесът на създаване на бетонна структура е разделен на няколко етапа:

 1. Маркиране на територията. След като се определи размерът на верандата, територията се изчиства със собствените си ръце. На този етап, в допълнение към почистването на строителните отпадъци, маркирането се извършва с въже и няколко клечки, монтирани на местата, където ще бъдат разположени ъглите на кофража. Също така по време на подготовката, всички растения се отстраняват в района, където ще бъде разположена верандата.
 2. Създаване на фундаментна канавка, дълбочина около 340 мм. След щателно уплътняване на почвата, развалините се утаяват ръчно. Дебелината на слоя трябва да бъде около 10 см.
 3. Монтаж на кофраж и армировка. На този етап се създава структура от дърво, чиито вътрешни размери трябва да съответстват точно на размерите на бъдещата веранда. След като са създадени страничните части, в дъното на изкоп е монтирана рамка за подсилване. Свързването на елементите може да се извърши ръчно с помощта на проводник. Заваръчните пръти не могат да бъдат заварени, тъй като може да настъпи корозия на повърхността на метала.

Съвет! Металната рамка трябва да бъде поставена не само върху чакъл, но и върху дървени клечки, така че след процеса на изливане на бетона рамката да е напълно разрешена. Това предотвратява появата на корозия върху материала.

След работа, останалите елементи на формата са фиксирани, след което рамката става подходяща за изливане на бетон. При изграждането на верандата не е необходимо да се свързва с основата на къщата, тъй като през пролетта земята може да пострада по време на размразяването.

Изливане на сместа

Запълването се извършва само след като рамката е напълно създадена и добре фиксирана. Че верандата е надеждна и нямаше кухини в бетона, струва си да излееш материала в даден момент. След приготвянето на разтвора се излива и изравнява.

За да се гарантира, че в материала не се образуват кухини, може да се използва дървен кол, който прониква пространството между ребрата на арматурата. Но най-добре е да използвате конструктивен вибратор. Благодарение на вибрациите съставът ще бъде равномерно разпределен в кофражното пространство. Ако това не стане, в бетона може да се появи празнина, което ще доведе до пукнатини в завършената конструкция.

След като пълненето приключи, бетона се покрива с филм. На този етап остава само да изчакате материалът да е напълно сух. Струва си да се помни, че горният слой не трябва да изсъхне напълно, тъй като това ще доведе до появата на пукнатини.

Кофражът се отстранява след около 5 дни, но увеличението на якостта се получава през следващия месец.

Строителни и довършителни опции

Ако искате да направите къщата красива, трябва да помислите за създаването на полукръгла веранда от бетон. В този случай дървесината не се използва като материал за кофража. И чаршафи. В противен случай процесът на изграждане не се различава от описания. С кофража можете да създадете различна форма на строителство, което го прави по-подходящ за конкретна къща.

Покритието може да бъде различно. Най-често като довършителни материали се използват порцеланови каменинови изделия. Това се дължи на факта, че е издръжлив и може да се направи в различни нюанси. В същото време можете да направите всичко сами, дори и да нямате опит.

Можете да използвате други материали, като естествен камък, дърво или композитни материали. Но във всеки случай, струва си да се обърне внимание на няколко изисквания за завършване на верандата:

 1. Повърхността на верандата не трябва да е хлъзгаво. Ако използвате материал с гладка повърхност, по време на дъжд или появата на лед, движението около верандата може да доведе до нараняване. Дори ако сте избрали красив материал, който е съчетан със стила на декориране на къща, първо трябва да оцените нейната безопасност.
 2. Устойчивост на износване. До верандата не е изгубил предишния си вид след няколко години, струва си да изберете такъв материал, който няма да бъде надраскан и тъп с често използване.
 3. Естетични характеристики. След като определите най-надеждния материал, трябва да помислите за неговата красота.

Облицовка на облицовъчния материал

За да се постави облицовката, не е необходимо да има опит в строителството. За да направите това, достатъчно е почистете повърхността на бетона от прах и мръсотия, след което фиксирайте материала. Ако се използват плочки, върху бетона се полага слой лепило, след което всеки елемент от облицовката се притиска леко към повърхността. Между плочките са подредени пластмасови кръстове, така че разстоянието между тях да е равно и всеки елемент да се намира точно върху останалата част.

Когато лепилото изсъхне, е необходимо покритията да се покрият с уплътнител. След това верандата ще бъде готова за употреба. По този начин, изграждането на конкретна веранда със собствените си ръце се изразходва около месец и половина. За да дадете на верандата завършен изглед, необходимо е да поставите пред нея козирка.

Различни стилистични стилове

За това как ще се проектира верандата, струва си да се вземе предвид в етапа на проектиране, предварително да се знае какви материали ще се изискват. Обикновено собствениците на къщи избират един от следните стилове:

 1. Classic. При избора на този стил за завършване на верандата се използват плочки или дърво. Версията на верандата в този случай е направена с кръгли прегради, а навесът е създаден от фронтон.
 2. Веранда и тераса. Подобни структури приличат на тераси и имат голямо пространство, на което са разположени магазини, маси и столове.
 3. В стила на "замък". Верандата е завършена с камък и изглежда много масивна. Декоративните елементи в този случай са лампи под формата на факли и метални решетки.
 4. Стар руски стил. Довършителният материал е предимно дърво. За да създадете стъпки например, можете да използвате надлъжно нарязани трупи. Характерна особеност на верандата в стария руски стил е и наличието на тежки подпори и простор на конструкцията.
 5. Френски стил. На верандата в този стил се намират дървени мебели и цветя висят в декоративни саксии.
 6. Европейски стил. Особеността на конструкцията с този дизайн е в ограничени линии и малка височина на конструкцията. За плочки се използват плочки или камък.

При избора на всеки стил можете да украсявате верандата със собствените си ръце без професионални инструменти. Но това е вярно само ако строителят напълно спазва всички описани правила и последователността на изграждането на конструкцията.

 • Как да изсипем веранда с бетон

 • Възможности за проектиране на верандата на дървена къща

 • Дървена веранда

 • Устройството на верандата в дървената къща

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

92 − = 83

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map