Устройството на дървени подове между етажите

Устройството на дървени подове между етажите

Дървени подове между етажите са подходящи за почти всички видове сгради. Те са съвместими с дървени, тухлени и бетонни сгради. Конструкциите се монтират не само между етажите, но и в таваните и сутерените. В тези стаи не могат да се направят без, но подреждането на дървените подове между етажите се различава от сутерените.

Характеристики на припокриване на дърво

Таванното устройство включва, в по-голямата си част, само дървени елементи. Въпреки това, за завършване на тавана и пода, абсолютно всички материали се използват. Основното е да инсталирате правилно инсталацията.

Една от най-важните функции на тавана е шумоизолацията. Много лесно се закрепват изолационните материали към дървото, включително плочите. Отгоре можете лесно да монтирате всяко модерно покритие.

Много важно предимство на конструкцията на дървото е ниското му тегло. Елементите на подови настилки от дърво не упражняват значителен натиск върху основата на сградата. Поради това те често се използват в къщи с лека основа.

Инсталацията, извършена съгласно правилата, насърчава естествения обмен на въздуха в стаята. Това не засяга топло и звукоизолацията на помещенията.

По принцип дървените конструкции са много издръжливи. Те позволяват в кратко време да се създаде леко и трайно припокриване.

Технически изисквания за подове

Интерметорейните структури се състоят от следните елементи:

 • греди;
 • барове;
 • слой от дъската;
 • топло и звукоизолиращ слой;
 • филм от хидроизолация;
 • дъска за довършителни работи;
 • вентилационен отвор;
 • цокъл.

За припокриващи се структури се препоръчват следните изисквания:

 • Ако подовете, между които се монтират подовете, имат температурна разлика повече от 10 градуса, тогава трябва да се поставят топлоизолационни материали. Най-често това се случва между жилищните етажи и мазето или тавана. В такива стаи без топлоизолатор не може да направи.
 • Независимо от вида на дървото, гредите на конструкцията трябва да имат висока якост. Те трябва да издържат натоварването на конструкцията, вътрешността на помещението и хората. Но освен тази тежест трябва да има още повече запаси. Трябва да се помни, че показателят за минималното натоварване при такова припокриване е 210 кг / кв. М. м. Таванът за таван започва от 100 кг.
 • За дървените конструкции се използва стойността на отклонението. То трябва да бъде по-малко от 4 мм на метър. Индикаторът се изчислява по следния начин: дължината на дъската се разделя на 250 и се получава максималната стойност на отклонението. За покритие, върху което се планира облицовката, индикаторът е разделен не на 250, а на 400. За тавани числото се дели на 200.
 • Границата на звука за материали не трябва да бъде повече от 50 децибела. Струва си да се има предвид при избора на шумоизолация. Топлоизолаторите са в състояние значително да намалят шума. Звуците не трябва да минават през подове и комуникации.
 • При изчисляване на материалите за подови настилки е важно да се вземе предвид и дължината на дървените греди. То не трябва да е повече от 5 метра. За тавани - 6. Въпреки това, рядко се срещат дървени конструкции, които са повече от 6 метра. Ако площта на помещенията надвишава 6 метра, подпорите се монтират под гредите.

Обърнете внимание! Дървото принадлежи към клас от леснозапалими материали. В допълнение, тя е склонна към гниене, гъби и различни бактерии. Поради това материалите за припокриване преди монтажа подлежат на задължителна обработка. Минималният набор от импрегнации се състои от забавители на огъня и антисептици.

Инсталация и обработка

За да направите правилния дървен под между етажите със собствените си ръце, трябва да разберете структурата на конструкцията му. Състои се от рамка на лъча и кожа, изработена от борд или листов материал.

Ролята на топлоизолацията и шумоизолационния слой се осъществява от ролковия материал. Най-често за тази употреба се използват стъклена вата, минерална вата или подобни изолатори. Понякога се прилага глина или полистирол. Първият обаче значително натоварва структурата, а вторият лесно се запалва.

За дървени подове между етажите в сауни и вани е много важно да се подреди добре хидроизолацията. В този случай парноустойчивите филми, които преминават влага само в една посока, са оптимални. Материалът се състои от разширяващи се шишарки, които абсорбират влага само от порестата страна. На обратната страна на покритието не се отделя влага.

Важно! Паропропускливите покрития са поставени с порьозна страна на нагревателя, "лице" към стаята. А за стаята горе, филмът е монтиран срещу нас.

Греди на припокриване

За да разберете как да направите дървен под между етажите, трябва да знаете характеристиките на рамковата структура. Тя се основава на дървени греди. Най-често се използват елементи с височина 15-25 cm и дебелина 5-15 mm. Между гредите разстоянието е до 1 м, в зависимост от напречното сечение на елементите.

Обърнете внимание! Колкото е по-голямо натоварването върху припокриването, толкова по-голямо е напречното сечение на гредите.

Опорните краища са изработени от дължина 150 mm, те са поставени по начин "маяк". Първо, външните лъчи се сглобяват и между тях се поставят междинни. Гладкостта на полагане се удостоверява от нивото. На шаблона се поставят средни греди. За подравняване можете да използвате разнообразни подложки от смола от остатъците.

Важно! Невъзможно е да се използват изпъкнали, опитни чипове за изравняване на гредите.

Баровете се подреждат със същия стенд по протежение на целия периметър, строго паралелни. Преди опаковането те се третират с антисептични импрегнации и се обвиват в 2-3 слоя рубероид. За тухлени и блокови конструкции, гредите се припокриват от краищата с битум. Този метод предпазва дървото от влага. За стени с дебелина 2,5 тухли остава вентилация. И на мястото, където се съединяват дървото със стените под гредите, засаждат рубеолит.

Монтиране на търкалянето

За да покриете пода между етажите, използвайте различни материали от дърво, включително дъски, шперплат и плочи от дървесни частици.

Грубият под на припокритието е долната палуба, върху която се отлага топлоизолационният материал. Тя може да бъде прикрепена директно към гредите отдолу. В този случай той изпълнява функцията на груб таван, на който можете веднага да сглобите материала за довършителни работи. Павел, направен с втори съвет, ще струва няколко пъти по-евтино.

Разстоянието от гредите или дървените трупи се определя от дебелината на дъските, които покриват грубата повърхност. Основното натоварване е върху тях. Така че, ако помещенията са използвани табла в два и половина сантиметра, за тавани нужда стъпка от 50 см, а за жилищните -. 40 см Ето защо се препоръчва да се прилага по-дебела дъска от 4-5 см за подови настилки.

Начини за полагане на припокриване на мазето

За дървената структура на капачката се изисква черепна бара. Той ще изолира пода. В края на краищата, върху него са монтирани панели или дъска, покриваща нагревател.

По-популярен е вариантът на грубия слой от валцуваната или неразрята дъска. Материалът е монтиран дървен блок с квадратно сечение и страна по 5 или 4 см. Най-добре е да черепната бар закрепена към гредите с винтове, но можете и нокти.

Съвет! Можете да фиксирате дъската не на черепната лента, а в жлеба (една четвърт). Тя трябва да бъде нарязана с длето или електрически инструменти. Това ще отнеме повече време.

Грубият под на хола е изолиран с насипни материали, включително пясък. Често се използват дървени стърготини, импрегнирани с антисептична или минерална вата с дебелина 10 см. За предпазване на дървесните конструкции отдолу се полага хидроизолационен слой. Най-практичният вариант е материалите с битумен валяк. За помещения, които са в контакт с влага, хидроизолацията е монтирана отгоре.

Затопляне и шумоизолация

Термоизолационният слой е много важен при конструкцията на пода: той изпълнява функцията на звукоизолация. По тази причина модерните синтетични и минерални нагреватели се използват за подреждането му. Те не са изложени на бактерии и гъби, поради което имат по-дълъг живот.

Мингвата е много популярна. Въпреки това, за вани и сауни някои материали за валциране са противопоказани. В такива райони не се препоръчва използването на шлака, тъй като съдържа суспендирани метали. Тези частици от влага ръжда, и памук вата потъва, губи свойствата си.

Най-често в помещения с нормална влага за хидроизолация използвайте рубероид. Битуминозните материали имат ниски разходи и отлични експлоатационни характеристики. Над рубероида се използва гъст полиетилен.

Обърнете внимание! Препоръчва се покривният материал да се полага на два слоя, така че горните листове да се припокриват с местата на ставите на долните.

Монтирайте топлоизолационния материал върху филма. Много е важно да няма пукнатини между слоевете от памучна вата или полистирол, в противен случай помещението ще има ниска топло и звукоизолация. Ако се използват плоча нагреватели на основата на полистиренова пяна - пукнатините се фиксират с монтажна пяна.

Монтиране на пода на втория и първия етаж на дървени греди, можете значително да спестите. Такива структури ще струват няколко пъти по-евтино от бетона, освен това можете сами да се справите с инсталацията.

По време на работата трябва да спазвате определени правила. Например, е необходимо да се използват греди от даден участък и стъпката трябва да бъде съгласувана, като се вземе предвид зоната на припокриване.

 • Какви подове се правят най-добре в частна къща

 • Инфрачервен под

 • Подравняване на бетонния под

 • Как да премахнете скърцането на дървен под

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 4 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map