Винтове за покриви: технически спецификации

Винтове за покриви: технически спецификации

За да се създаде висококачествен покрив, е необходимо да се изберат не само покривни материали, но и да се обърне внимание на избора на скрепителни елементи. Най-често по време на строителството на къщи, използвани покривни винтове.

Технически характеристики на винтовете

Описаните закрепващи елементи са винтове с шайба (този елемент спомага за запечатването на съединението на винта и покрива), които имат сложен дизайн. Те са оборудвани с шестоъгълна глава, която е подходяща за гаечен ключ. Върхът на такива винтове за самозатягане се извършва под формата на свредла. В комплект с такива крепежни елементи се доставят шайби с еластични уплътнения.

Всички метални елементи на самонарязващите се винтове са изработени от неръждаема стомана или имат антикорозионно покритие. Те са разделени на няколко вида според следните характеристики:

 1. Във формата на шапка. Винтовете за покрив могат да бъдат кръгли с отвертка или шестоъгълна
 2. С назначаването. Винтовете за покриви за метал могат да бъдат проектирани както за закрепване на покривния материал към щайгата, така и за монтаж на щайгата.
 3. Според материала. Такива крепежни елементи са изработени от въглерод и неръждаема стомана. Заслужава си да се подчертаят винтовете с покритие от цинк.
 4. На покривния материал. Има продукти, които са предназначени само за метални покриви, както и закрепващи елементи, предназначени за дърво.

Не бъркайте описаните продукти с такива закрепващи елементи, като покривни гвоздеи. Най-често срещаните цветове, в които са боядисани шапките, са синьо, бяло и зелено, но ако искате, можете да намерите други нюанси. Често такива винтове за самозатягане се използват за велпапе.

Как да изберем качествени самонарязващи се винтове

Заслужава да се отбележи, че делът на разходите за описаните продукти от общия бюджет, който се изразходва по време на създаването на покрива, е малък, затова не спасявайте с тези материали. Самонарязващите се винтове, които се произвеждат в нарушение на технологията, имат няколко недостатъка:

 1. Неравномерно натоварващ накрайник на винт за метал. Поради такъв дефект се създава неравномерен отвор на покрива, който в бъдеще може да допринесе за появата на ръжда.
 2. Уплътнения от нискокачествен каучук. Те могат да бъдат определени с по-малка еластичност. Такива уплътнения под влиянието на слънчевата светлина започват да се разпадат. За да проверите, е достатъчно да премахнете подложката с клещи и да се опитате малко да деформирате главата.
 3. Качествено покритие, който започва да се ексфолира с физически ефект върху продукта.
 4. Липса на маркировка върху капачката на самонарезни винтове. Тази функция индиректно показва фалшификация.
 5. Липса на документи, потвърждавайки, че стоките са сертифицирани и отговарят на сертификатите за качество. Струва си да обърнете внимание на опаковката, тъй като тя показва информацията за производителя.
Важно! Ако по време на строителството се използват нискокачествени метални винтове, производителите на покривни материали могат да откажат гаранционно обслужване.

Видове крепежни елементи

Според GOST винтовете могат да имат размери от 4,8 / 5 до 60/70 (диаметър / дължина). Теглото на скрепителните елементи зависи от броя на винтовете в кутията и от техния размер. Например, продуктите, измерващи 4.8 / 29, ще тежат около 5 кг, ако опаковката съдържа 1000 броя. Най-често срещаните продукти са самозасмукващи покриви 5/5. Ако искате, можете да намерите таблици, които показват всички размери.

Самонарязващите винтове за покриви са разделени на 3 вида:

 1. Закрепващи елементи за метал. За производството на такива продукти се използва въглеродна стомана. Освен това тези винтове са покрити с цинк. Това помага да се предпазят от корозия. Такива крепежни елементи са оборудвани с шайби с гумено уплътнение. Необходимо е да се предотврати влагата върху конеца. За да фиксирате листовете, не е необходимо първо да ги пробиете.
 2. Винтове за дърво. Такива крепежни елементи имат същите характеристики като металните закрепващи продукти. Разликата е, че свредлото е леко намалено. Те се използват за монтаж на покривни материали на дървена основа. Преди да използвате описаните крепежни елементи, не е необходимо да пробивате дупки.
 3. Боядисани винтове. Такива продукти се различават от описаните в това, че главата им е боядисана. Това повишава защитата на материала от корозия. За дървени конструкции се избират самонарезни винтове с рязане. За метални материали се използват продукти с върхова форма.

Трябва да се отбележи, че главите за покривни винтове често се използват за завинтване на описаните продукти.

При избора на крепежни елементи трябва да се имат предвид няколко фактора:

 • вид покривен материал;
 • вида на покривната система за покриви;
 • покриване на самонарезни винтове, както и тяхното качество.

При избора на самозатягащи винтове и покривни нокти, трябва внимателно да ги разгледате, за да не получите дефектни продукти. Струва си да се отбележи, че най-често срещаните продукти са самонарязващи се покриви с диаметър 4 мм.

Как да работите с фиксиращи материали

Покривните зелени винтове се правят по такъв начин, че е удобно да се работи с тях с помощта на свредла. При нанасянето на самонарезни винтове трябва да се спазват няколко основни правила:

 1. По време на монтажа на покривния материал трябва да се наблюдава перпендикулярна посока, така че винтовият покрив да не се завинтва с основата.
 2. Металната шайба, която се предлага на всеки закрепващ елемент, докато се деформира в покривния материал, леко се деформира и е под формата на покритие. Ако винтът се затегне по време на монтажа, това ще доведе до прекомерна деформация на шайбата. В резултат на това пералната машина започва да се намокри под шайбата.
 3. По време на монтажа на метални керемиди трябва да се спазва определена последователност. Първият лист трябва да бъде поставен близо до ръба на покрива по такъв начин, че да е подравнен паралелно с билото. В този случай и двата листа са свързани една с друга и на щайгата с помощта на самонарезни винтове. Първите крепежни елементи се завинтват не към края, така че има възможност да се коригира позицията на листа.
 4. Винтовете за завинтване трябва да бъдат разпънати в една вълна покривен материал. В същото време е целесъобразно в местата на скута да се завинтват закрепващите елементи във всяка вълна. По този начин е възможно да се укрепи структурата и да се предотврати лющенето на листовете по време на излагане на естествени фактори.
 5. Ако винтовете са завинтени с нарушение на технологията, те трябва да бъдат развити. Дупката, която остава след неуспешното завинтване на крепежните елементи, трябва да бъде запечатана с уплътнител. Не оставяйте тези отвори да се отварят, защото в един сезон те ще бъдат покрити с ръжда, а водата, която пада през покрива, ще помогне да се разруши покривната торта.

Съобразявайки се с всички описани правила, можете сами да монтирате покриващия материал, без да плащате за работа на опитни строители. С минимални тренировъчни умения покривната покривка с довършителни материали е достатъчно бърза с винтове за самозатягане.

 • Паропропускливост на строителни материали

 • Linocom: спецификации

 • DSP борда: технически спецификации, приложение

 • Стоманено въже: технически спецификации

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map