Запълване на основата

Запълване на основата

Едно от условията за нормална стабилност и дълготрайност на основата на стоманобетон е правилното закрепване на страничните стени и дъното на изкоп с фундаментната кутия на сградата. Въпреки външната простота на процедурата, натрупването на основата има достатъчно голям брой нюанси, които трябва да бъдат взети под внимание, което е да се постигнат конструктивните характеристики на основата. Освен това проблемът за подреждането на синусите на ямата е толкова важен за основата, че е отделен SNIP № 3.02.01-87.

Това, което е толкова важно, е операцията за напълване

Когато някой от структурата на фондация, с изключение на леене на бетон директно в системата на изкоп лента, неговото изграждане техника изисква споразумение процес пространство между стената и бетонната стена или синусите. Малкото на пръв поглед увеличение на размера на изкопните работи прави възможно:

 • Отстранете от пространството на синусите външните щитове на кофража на основата, без да рискувате срив на стената на ямата. Освен това наличието на външната кухина е 15-20 см ширина на изкопа или изкоп, само на метър дълбочина синусов ускоряване на процеса на определяне на бетон е 15-20%;
 • Хидроизолация и изолация на бетонната повърхност на стените на основата на лентата с помощта на покритие или хидроизолация на рула. Дори и малък размер от 40 см синуси позволява използването на газови горелки или ролкови съоръжения и извършване на изолационни работи с високо качество;
 • Оборудване на дренажната система, която премахва по-голямата част от подземните води в основата на лагера и петата на основата.
За информация! Изграждането на фундамент в изкоп с синуси опростява технологията. В някои случаи, като например подреждането на разширена поддържаща повърхност на основната лента, е невъзможно да се изгради без разкопки в почвата на синусите.

Но използването на синусите като технологично устройство води до значително влошаване на стабилността на основата и на цялата строителна кутия в бъдеще. Способността на сградата да издържа на странични и срязващи натоварвания зависи от това колко твърди и стабилни са слоевете почва, които компресират основата на скелета. От това следва, че до степента, в която запълването на окопите на изкопните работи се извършва правилно, основата и поддържащите елементи на сградата ще бъдат толкова стабилни.

Всъщност, насипването на изкопа на фондацията е принудена мярка, насочена към подреждането на пакет от бетонна лента с родителска почва с естествена плътност. Освен това запълването на почвата може ефективно да предпази от напояване на слоевете, върху които лежи основата на основата. Ако не го направите, или да синусов пълнене първия достъпен под материала на ръка, преовлажняване се разчита на глинести или глинести почви да доведе до напукване на основите, дори и без участието на въже сили.

Как се прави правилно обратното запълване на синусовата кухина

SNiP 3.02.01-87 определя няколко основни изисквания за извършване на процедурата за запълване на изкопа. За да се осигури максимално уплътняване на материала, положен в синусите на изкопа, е необходимо да се контролират най-важните параметри на почвената смес:

 1. Съдържанието на влага в материала и плътността на дизайна на почвената смес, използвани за зареждане в синусовата кухина. За всяка почва, използвана за запълване на синусите, има "вилица" с оптимална влага и плътност;
 2. Способността на сместа от почви да се хвърли в синусите на изкопа, да се уплътни с помощта на специално оборудване. Това е една от най-важните характеристики на запълващия материал.
Важно! В допълнение към действителните характеристики на почвената смес е важно да се следват технологията и последователността на операциите при запълване на синусите на изкопни работи.

За правилно уплътняване на почвените материали SNiP установи типа на оборудването, броя на проходите, дебелината и реда на разработване на единично легло от сместа за запълване. Важно е не само да се изхвърлят или скицират почвата в кухината на изкопа на изкопа, ще е необходимо да се използва вибрационното оборудване с необходимия капацитет. Един слаб и лек вибратор просто не може да уплътни материала до необходимото ниво на плътност, а тежките ролки и плочи не могат да се доближат до ръба на мазето. Прекомерно тежките или мощни вибратори, когато работите върху вискозни смеси, могат да откъснат слой изолация от вертикалната повърхност на бетонните стени.

Технологично, запълването на синусите не създава особен проблем, но има специфични особености, които SNiP обръща специално внимание на:

 1. Подготовката или приготвянето на почвена смес за напълване трябва да се извършва, докато материалът се зареди в пространството между основната кутия и стените на изкоп;
 2. Материалът, използван за насипване, трябва да бъде колкото е възможно по-хомогенен, пресяван и почистен от големи камъни, дървесина, плодородни почвени маси, растителни органични вещества;
 3. Синусите изкопни кухина е освободена от отломките и излишната влага при висока влажност на стените на шахтата и долните слоеве на почвата да изпълнява запълване невъзможно.
Съвет! Най-добрият начин да се намали напояването на стените на ямата и основата на основата е изграждането на канал за оттичане на контура.

Такова решение ще изисква допълнителни капиталови разходи, но ефективният дренаж е единственият начин да се намали пробиването и увисването на бетонната фундаментна структура под влиянието на подземните води.

Перфориран водосточната тръба се запълва със слой от бариерен материал, често слой от чакъл, а подслой от пясък-чакъл смес, отделена от геотекстил уеб. Това ще направи възможно запазването на ефективността на канала, дори ако материалът за запълване е предимно мазна глина.

Засипване на фондацията не започне по-рано от 14 дни след изсипването на последния слой от основата и изграждането на сутерена на сградата. Често бетон кутията не е в риск от натоварване легло от бетон, поради слабост. Вибрационните товари трамбовки чукове подбивни и ръка може да доведе до развитието на мрежа от малки пукнатини, през които въздух и влага лесно да проникнат в стоманена армировка на тялото, карайки го да ръжда.

При запълването на синусите на основната яма се опитайте да не задържате само ако прогнозата за времето включва дъждове, а стените на фундаментната яма не са подсилени с полиетиленово фолио. За пясъчните почви има известна надежда за дъждовните води в процеса на естествена загуба. Ако конструкцията се извършва на глинести почви, запълването на синусите на ямата трябва да се извърши преди дъждовете, с задължително подреждане на "груба" слепи зона. Ако няма достатъчно време, повърхността на запълването на изкопа, трябва да бъде планирана под дренажния наклон и просто покрита с дебел полиетиленов филм.

Технология за уплътняване на почвата

Изрезка разпоредби могат да бъдат използвани като материал за по-голямата част от почвата смеси изкопни запълващи, при условие, че техните характеристики могат ефективно уплътнение слой се навива в уплътняващ 0,95-0,98 коефициент. Вземете толкова плътна структура е доста трудно, така че технологията препоръчва да ръчкам смес за извършване на сравнително тънки слоеве.

Първият слой на материала за запълване се полага върху повърхността на PGS с дебелина 15-20 cm и внимателно се изравнява с инструмент за изкопаване и с ръчно натоварване. Когато пълнежът се уплътни, инструментът минава покрай ръба, съседен на стената на основата на лентата. Първият пропуск се изпълнява с усилие от не повече от 70% от препоръчителната стойност за даден материал. Всяко следващо преминаване през слоя от пълнеж се извършва с предишния път припокриване от 1 / 3-1 / 4 ширина, така че вибратор на плоча уплътнява петна по работа елемент от най-малко 2 минути.

съвет! Ако ширината на синус яма не надвишава 15-20 см, в непосредствена близост до ръба на бетона се понякога, подклаждащи крак, постигането на максимално уплътняване площ най-отговорните синусите.

Независимо от външната примитивност на този метод, той ви позволява лесно да решите проблема с подложката в местата, където тежко ръчно подгъване или електрически инструмент може да повреди изолацията на стените на основата.

Горните слоеве на задните синуси се търкалят с максимално натоварване и налягане. За двуетажните вили и сгради често се използват ръчни и моторизирани вибриращи касети, осигуряващи добро уплътняване на пясък и глина.

Последната стъпка в изпълнението на синусите запълване на изкопа е пълна договореност на сляпа зона на фондацията. Докато природен утайка маса почва, се излива в лоното на шахтата не е пълна, най-малко едновременно с утаечни процеси във всички на основата, цялата сграда е в непосредствена близост до повърхността на тялото е изключително уязвими към дъжд и verhovodnoy вода. Ето защо, подреждането на сляпа зона трябва да се извърши възможно най-скоро.

За информация! Експертите не препоръчват запълването на основите на частни къщи през зимата. Голямо количество сняг и лед в земята, лошото уплътняване на материала не позволява ефективно почистване на синусите на изкопните работи.

Материали за запълване на синусите на разкопките

Един от проблемите, свързани с изпълнението на запълването, е правилната селекция на състава на сместа за запълване на синусите на изкопните работи. Приблизително еднакъв брой специалисти препоръчват използването на пясък или глина за запълване на кухини. Във всеки от двата случая има многобройни аргументи и аргументи, препратки към GOST и SNiPs. Практиката на повечето строителни организации изглежда още по-зле. Синусите са заровени или издигнати от изкопните почви, или закупени материали с много различен състав, както във видеото:

Как да изберем подходящия материал за запълване на синусовата кухина

Насипване на пясъка

Многобройни практики смятат, че най-добрият вариант ще бъде запълването с пясък. Мнението на един от тях може да се види на видеоклипа:

Има известно количество здрав разум и логика в това решение:

 1. на първо място, дъмпинг пясък фондация с ефективна и добре планирани отводнителни склонове сляпа зона ви позволява да направите много, присъщи на основата на синусите, твърди и сухи, колкото е възможно, и по тази причина да забравите за проблемите на подуване и наводнения;
 2. на второ място, пясъчните смеси не принадлежат към земната повърхност, която предвижда за основаването на сградата добра допълнителна "котва", която държи кутията на конструкцията в непроменено положение;
 3. трета, пясъкът е потъпкан и "държи" плътността и съответно силата на разпръскването, но при едно условие - синусите на изкопните работи са покрити с подготвена пясъчна смес.

Последният фактор е най-важното условие за попълване сила. За пясък, посочено в лоното на ямата, не е просто баласт, лесно измива почвата вода, е необходимо след трамбоване големи пясъчни частици са в контакт междинно съединение.

Най-добре е да се използват обикновени дерета, а не кариери, а не речен пясък, а именно да се извличат в тънки слоеве на подпочвените слоеве, понякога с малки вложки от глинеста субстанция. Пясъкът съдържа голям брой разтворени соли и конкрети на чиста глина, наситени с алуминиеви и железни съединения. Такъв материал за пясъчно запълване на синусите ще направи най-доброто. Той категорично не може да бъде измит, по-голямата част от пясъчната маса се нарязва на острие или ролка, но преди това задължително трябва да се очисти от корените и растителността.

Пясъкът се овлажнява и се забива в синусите. С течение на времето, амфотерни алуминиеви соли, железни оксиди и калциеви бетон свързват силициевия пясък в една маса. Неговата сила е ниска, но е достатъчно за надеждно задържане на основата и в същото време да се позволи на водата през, да се отърве от проблемите на пробиване. След няколко хиляди години тази маса ще се превърне в пясъчник.

По-рационално ще бъде използването на ASG. Смес от пясък и фин чакъл, без никакви връзки, прави възможно запълването на синусите да е много тежко и плътно. Смес от пясък и чакъл, съотношение 60:40, има добри механични свойства, е добре потъпкан и преминава вода, но за да направи 60-70 тона материал на ръка, това е почти много трудно.

Ето защо, често се прибягва до по-универсален начин - разтоварване на машини пясък и чакъл по ръба на axils на основата с две паралелни ленти, а след това овлажнява с малко количество вода. Използвайки трактор с нож, дръпнете двете ленти от материал заедно. При изравняване с помощта на лопатки се постига повече или по-малко равномерно смесване на пясък и чакъл. Насипването на запълването може да се извърши с слоеве с дебелина 40-50 cm.

Приложение на глинени материали за запълване на синусите

Половината от задните синуси на фундаментните ями са пълни с глини и глинени смеси. Използването на глинести материали е много по-сложно и изисква внимателна подготовка. На първо място, за запълване използвайте постнокачествени глини, които абсорбират малко вода.

За да се работи с буйна и твърда чиста глина, е по-лесно, за да се даде по-голямата част от пластификацията на насипване, може да се добави малко количество маслена напоена и натрошена глина с пясък. Добавянето на 5-7% от мастната глина за свиване и якостта на запълването няма да повлияе, а ще опрости и улесни процеса на набиване. Такова запълване може да се извърши за разкопки на относително тежки каменисти почви с ниски нива на почвена вода.

заключение

Често, за да се намали масата на пясък запълването на поливането от дъжд и повърхностни води под възглавницата otmostki е фундаментна така нареченото заключване глина. - мазна глина слой с дебелина 15-20 см глина маса първоначално хидратира и условие за прекъсване на вискозен тестото. Натрупването заключване глина работят на предварително настилка слой от чакъл и пясък в три или четири слоя, с дебелина 3-5 см. В повърхността на заключване се вписва хидроизолация е изпълнен възглавница под режим основа на сляпо областта. Глината е в пластично състояние, на практика не се замразява и съхранява нормално качество vodoostanavlivayuschie в продължение на десетилетия.

 • Монтаж на винтови пилоти

 • Основа за колони за терасата

 • Височината на мазето в жилищната сграда

 • Как да направите хидроизолация изба

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

75 − = 74

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map