Затопляне на тавански етаж

Затопляне на тавански етаж

Можете да използвате свободното пространство на тавана по различни начини. Времето, в което това място служи като склад за съхранение на ненужни обекти, става нещо от миналото. Все повече собственици на частни къщи предпочитат да подготвят уютна мансарда под покрива и да разполагат с допълнително жилище там. За да го превърнете в реалност, трябва да изолирате покрива. Какъв материал е оптимален за тези цели и как се състои процесът на изолация от таван, е описано подробно.

Характеристики на полиуретанова пяна

За качествено затопляне на тавана трябва да изучите характеристиките на използвания материал. По отношение на безопасността на околната среда, полиуретановата пяна заема водещо място сред другите топлоизолатори. В процеса на по-нататъшна работа, тя няма вредно въздействие върху тялото на хората в стаята. Важно предимство на НПК при избора на изолационен материал за изолация на тавани е високата степен на сцепление. Тя перфектно се придържа към всеки материал, независимо дали е стоманобетон, дърво или метал. Изключение са полиетиленовите и флуоропластичните повърхности, но е почти невъзможно да се срещнат тавански по време на подреждането на тавана.

Полиуретанова пяна се използва за изолиране на тавана в течно състояние. След контакт с повърхността, която се третира, тя замръзва за няколко минути. Благодарение на процеса на пръскане, структурата на полиуретановата пяна се получава порьозна, така че насищаният с въздух изолационен материал запазва топлината перфектно. Клетъчната пенлива структура на полиуретановата пяна определя нейните характерни свойства:

 • устойчивост на вода;
 • предотвратява проникването на пари;
 • висока степен на звукоизолация;
 • ниско ниво на запалимост (материалът е разделен на 3 групи: самозагасващ се, трудно изгорим и трудно запалим).

Топлоизолационната полиуретанова пяна е устойчива на гъбички и мухъл, а също така не показва активност при контакт с агресивни химикали. Това не е подложено на влияние на киселини, алкали, разтворители, бензин и масла, не предизвиква корозия на метала. Диапазонът от температурни колебания, при които материалът запазва своите характерни свойства, варира от -150заС до +150заS.

внимание! Когато таванът е изолиран с полиуретанова пяна, няма нужда допълнително да се нанася пара и хидроизолация.

Характеристики на PPU

Решението за организиране на изолация от тавански помещения с PPU дава редица предимства:

 • Качествена адхезия с всякакви повърхности.
 • Дебелината на слоя изолация варира в зависимост от влиянието на съпътстващите фактори.
 • Минималните топлинни загуби осигуряват намаляване на разходите за отопление.
 • Полиуретановата пяна, използвана като изолация на тавана, допринася за укрепване на здравината на покрива.
 • Загубата на място при използване на PUF е сведена до минимум, тъй като слоят има минимална дебелина, което е недостижимо при избора на други изолатори.
 • Полагането на полиуретанова пяна е възможно на всяко труднодостъпно място, включително участъците между гредите и гредите на покривната конструкция.
 • Звукоизолацията на тавана, където изолацията се произвежда от полиуретанова пяна, е на високо ниво.
 • Полиуретановата пяна не е деформирана, т.е. след таванското таванско помещение не се разпада, не набъбва, свиването напълно отсъства.
 • Производителите гарантират минимален период на експлоатация за четвърт век.
 • Методът на разпрашването допринася за икономичното потребление на материала и съответно намалява цената на тавана.
 • В процеса на работа топлоизолаторът PPU не отделя токсични изпарения или просто неприятна миризма.

важно! образуване на течна полиуретанова пяна осигурява безпроблемно монолитна покритие при таван качество изолация поради запълване на всички пукнатини и кухини на повърхността, което се лекува.

Многобройните предимства на полиуретановата пяна се съпровождат от някои недостатъци. Ключът е високият технологичен процес. Изолация на тавана с използването на полиуретанова пяна не може да бъде направена без наличието на специално оборудване. Неспазването на правилата при смесване на компоненти или пръскане може да повлияе на качеството на топлоизолационното покритие. Също така е необходимо да се обърне внимание на свойствата на PPU да тлее под влиянието на огъня.

Технология на топлоизолацията

Преди да се насочите директно към топлината на тавана, трябва да се организират подготвителни процедури.

Подготовка на помещения

Избягвайте влошаване на собствеността по време на топлината на тавана, което ще помогне за следните стъпки:

 • Всички неща и мебели трябва да бъдат преместени на по-сигурно място. Процесът на изолация на тавана трябва да се извършва в празна стая.
 • Прозоречното стъкло може да бъде повредено и от течна пенопласт, така че те са затворени с кърпа или покрити с филм.
 • Подобни действия се извършват с вратата, тъй като е изключително трудно да се отстрани полиуретановата пяна от повърхността на всеки предмет.

Важен етап е почистването на стените и тавана от старото покритие. Ако завършващият материал под формата на рафтове или ПДЧ е в прилично състояние, той не може да бъде отстранен. За да увеличите адхезията на полиуретанова пяна към повърхността, трябва да се отървете от всички остатъци, замърсявания и прах.

съвет! Препоръчително е таванът да е изолиран, преди да започне работата по вътрешната облицовка на къщата. Това ще намали нивото на прах в стаята.

Необходими инструменти и материали

Ако се планира да се извърши изолацията на тавански етаж, е необходимо да се грижи за наличието на всички компоненти, сред които:

 • два контейнера за течна полиуретанова пяна и вода;
 • пистолет за пръскане;
 • Гащеризони, включително обувки и ръкавици;
 • защитно оборудване под формата на маска или респиратор;
 • парцал и шпатула за почистване на вътрешните повърхности на тавана;
 • четка и боя за покриване на полиуретанова пяна.

Необходимо е внимателно да се проучи информацията за основните действия за всички етапи на процедура за изолация на мансардите. Предвид сложността на технологичния процес, работата по изолация с полиуретанова пяна е най-добре възложена на специалистите. Използването на специализирано оборудване е гарантирано, че ще даде качествен резултат, който не може да бъде потвърден, когато се работи самостоятелно.

Процедура за нанасяне на полиуретанова пяна

Привличането към процеса на пръскане на полиуретанови пяна майстори няма да бъде скъпо. Въпреки това, наличието на подобрени устройства значително ще ускори целия процес на тавана. Първата важна точка е да се определи необходимата дебелина на слоя. Термичните изчисления отчитат температурата на околната среда и дебелината на стените, от какъв материал са направени и какви свойства притежават.

внимание! При определяне на дебелината е важно да не се получи точка на оросяване на границата на паропропускливия основен материал на стената и слоя от полиуретанова пяна. Точката на оросяване задължително трябва да бъде извън границите на пропускливия за парите слой.

Средната дебелина на слоя за таван изолация е 10-15 см. Желателно е да се произведе един слой от полиуретанова пяна. Ако е необходимо, образувайте по-дебел слой, пръскането се извършва на няколко етапа.

Важно условие е качествено подготвената повърхност, тя трябва да бъде чиста и суха. Температурният фон в таванската стая по време на изолацията трябва да бъде от 10 до 15заВ. Следващата точка, която заслужава внимание, е нивото на влажност. Превишаването на допустимите параметри ще предизвика образуване на мехурчета или отворени пори на полиуретанова пяна, понякога има и пилинг на материала.

Технологията на топлоизолация на тавана на PPU има някои прилики с процедурата за нанасяне на боя от пистолет за пулверизиране:

 • движенията на пистолета се извършват отдолу нагоре;
 • не забравяйте да следвате еднакво приложение: слоят от полиуретанова пяна не трябва да има издатини и вдлъбнатини;
 • за да се предпазят от вредните ефекти на ултравиолетовата радиация, се препоръчва PPU да се обработва с боя в края на топлоизолационния процес.

Нюансите на процеса

Действията по изолацията на тавана се извършват при задължително спазване на предпазните мерки. Работникът трябва да изпълни процедурата за пръскане в работно облекло, което максимално предпазва тялото от химически атаки. При липсата на специализирана костюм се използва който и да е защитно облекло, със същите качества, които допълват обувки, ръкавици и защитни очила и респиратор.

Когато свързвате два компонента от полиуретанова пяна преди да започнете работа, е необходимо да постигнете точно съотношение 1: 1. Втората важна точка е внимателното смесване. Увеличаването на обема на който и да е компонент или нехомогенната маса ще доведе до промяна в качествените характеристики на изолационния слой.

В зависимост от предназначението на тавана, изолацията се извършва по два начина. С по-нататъшното му функциониране като жилищна сграда се произвежда изолация с полиуретанова пяна в таванския етаж, като таванът е изключително изложен на обработката. Полиуретановата пяна се разпръсква между дървените закъснения. В други случаи слоят изолация се напръсква върху повърхността на пода. В същото време е необходимо да се грижи за организацията на вентилационната система.

 • Топлоизолация на пода

 • Покривна изолация с полиуретанова пяна

 • Монтиране на покривала на покрива на къщата

 • Изграждане на окачени греди

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

78 − = 77

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map