Какво е въздух вар

Какво е въздух вар

Най-древният материал за плетене, който е широко използван както в строителната промишленост, така и в промишлеността, е варовикът. Какво е това? Това е материал, който се екстрахира чрез калциране на калциеви и калциево-магнезиеви скали, докато се отдели въглеродният диоксид от тях. Крайният резултат от тези процеси е бял прах, който се нарича варовик или кипелка.

И какво знаете за този материал? Как се произвежда? Какви видове съществуват? Какви са положителните свойства на въздушната вар? Всичко това и много повече можете да научите, като прочетете този материал.

Производство на материали

Нека да започнем от самото начало - как се получава проветривата вар? Продукт от планински седиментни скали:

 • варовик;
 • доломит;
 • тебешир;
 • доломитизиран варовик, който съдържа не повече от 8% глина.

Основният преобладаващ материал във всички тези скали е калциевият карбонат, който има формулата CaCO3. В допълнение, има малко магнезиев карбонат (MgCO3) и други добавки. Всички тези скали се изстрелват в въртяща се или шахта пещ, работеща при температура от 900 до 1200 ° С. Формулата за вар във въздуха е, както следва:

CaCO3 = CaO + CO2;
магнезиев3 = MgO + CO2.

След това третиране се получава вар (фини порести части с размер 5-10 cm). Веднага в производството може да се гаси с вода. В резултат на това - загасена вар с формулата:

СаО + Н2О = Са (ОН)2

Ако се овлажнява вар вода превръща бурна реакция, при която се освобождава топлина, при които водата може да се нагрява до температура на кипене. Това е процесът на охлаждане на вар. Ето защо първоначално вар се нарича вряла вода. Освен това, ако водата, добавена е малък, образува фин прах, и ако изобилие на течност, крайният резултат - тесто с подобрена пластичност. Когато се охлажда, варът става по-голям и се разпада на много малки частици.

Що се отнася до разходите за времето за анулиране, това е различно. Фокусирайки се върху него, има 3 вида вар:

 1. Бързо гасително (за 8 минути).
 2. Междинно отделяне (за 25 минути).
 3. Бавно действие (за 25 минути или повече).

Освен това, ако вземем предвид броя на добавена течност се използва за изплащане, се оказва, въздушният хидратна вар, или както я наричат ​​- pushonka. В него наличието на течност е 50-65% от теглото на вар. Този брой течности е необходим за правилната реакция на хидратация. Когато течностите са три или четири пъти по-високи от суровините, се получава варовиково тесто. И за да получите мляко от варовик, течността ще се нуждае от 8-10 пъти повече от самата вар.

Какви са видовете материали

Ако вземем предвид броя на магнезиевия оксид и калция, които са част от въздушната вар, можем да определим няколко от нейните сортове:

 1. Доломит с индекс на примес от MgO от 21 до 40%.
 2. Магнезиеви, с индекс на примес на MgO от 6 до 20%.
 3. Калций с индекс на окисление на MgO е не повече от 5%.

Ароматът на строителния вар може да се достави на обекта по различни начини:

 • komovaya kipelka не се ускори;
 • под формата на прах, негасена вар;
 • хидратиран вар тласкач;
 • варовито тесто и мляко.

Komovoe kipelka - продукт, получен в резултат на печене, състоящ се от части с различни размери. От него можете да получите: вар, литра, варовик и мляко. Доставяйте материал в насипно състояние в затворени вагони и камиони. Що се отнася до съхранението, това трябва да става в склад, който е напълно сух и има дървен под.

Обърнете внимание! Тя не може да бъде поставена на пода. Важно е да го повдигнете над нивото на земята с 30 см.

Защо е така? Защото ако влезе в контакт с вода, то автоматично ще се загрее до температура от 300 ° С. И тъй като в склада могат да има запалими материали, всичко може да се превърне в огън.

Прахообразна вар се получава в резултат на смилането на комичния материал в специални топкови мелници. Към състава се добавят пепел и шлака. Без този тип добавки се разделя на 3 степени, и с добавки в праха 2. Предимството е, че при добавяне на течност е подобен на гипс: тесто е първият получен и всичко започва да определят след половин час.

Хидратираната вар или мъх е материал, който е преминал процеса на изгаряне в завода. Той също така прилича на бял прах. В същото време, влажност не трябва да бъде повече от 5%, плътност - 400-4500 кг / м3. Завършеният материал е разделен на два класа. Съхранението се извършва в бункер, яма или някакъв резервоар. Те се транспортират насипно, с помощта на циментови носители, контейнери или хартиени торби.

Ако говорим за теста за варовик, тя изглежда като паста, чиято плътност е 1300-1400 кг / м3. Той се получава чрез охлаждане на бучките с излишен флуид. Добре изгасеният материал, който се е увеличил в размер не по-малко от 3 пъти, се нарича "удебелен". Същото, което се е увеличило не по-малко от 2,5 пъти, се нарича кльощава. Що се отнася до транспортирането на тесто и мляко, това се случва в танкерния камион.

закалка

Съставът на теста - водата и най-малките частици вар, които не се разтварят. Когато водата се изпарява от него, разтвор на Са (ОН)2. В резултат на това кристалите, които държат всички части заедно в една монолитна структура, се отстраняват. Ето защо тестото, защитено от загуба на вода, ще запази неограничено своята пластичност (не го хванете, не го втвърдявайте).

Закалянето на вар във въздуха е много дълъг процес. Отнема от 15 минути до час. Но процесът може да се ускори чрез изсушаване на сместа или добавяне на гипс / цимент. Струва си да се отбележи, че когато течността се прибави отново към закалената вар, отново се превръща в пластмаса. На открито материалът реагира с въглероден диоксид, в който се образува калциев карбонат. Той не се разтваря във вода. Този процес се нарича карбонизация, в който течността се освобождава. В тази връзка, мазилката или зидарията от тухли върху варовиковия разтвор се суши.

Обърнете внимание! За да се получи материал, който е устойчив на вода, пепел, ТПП, смляна пемза и шлака от доменни пещи се въвеждат в нея.

Когато въздушната вар се втвърдява, се оказва, че нейният обем намалява и се образува свиване. Затова е важно да добавите пясък към сместа.

Спецификации на материалите

Първото нещо, което искам да отбележа, е средната плътност. Всеки вид е различен. Негасеният варовик има индикатори от 1,6 g / cm3 до 2,9 g / m3. Всичко зависи от температурата и продължителността на стрелбата. Ако е 800 ° C, ще получите 1,6 g / cm3, и с продължителни изгаряния от 1300 ° C, 2,9 g / cm3. Ако говорим за обемната плътност на други видове, тогава индикаторите (kg / m3) ще бъде:

 1. Смачкан негасена вар (хлабав) - 900-1100.
 2. Набит на земята (уплътнен) - 100-800.
 3. Хидратираща пяна (насипно състояние) - 400-500.
 4. Хидратираща пяна, която се уплътнява - 600-700.
 5. Варовиково тесто - 1300-1400.

еластичност

Ако говорим за пластичност, това е достойнството на материала. Пластичността е свойство на свързващото вещество да придаде желаната консистенция на разтвора за по-нататъшното удобство на повърхностната обработка. Поради способността на материала да задържа вода, пластичността на разтвора се получава на най-високото ниво. Лесно е да се работи с нея, тя е просто и равномерно разпределена по повърхността с тънък слой, създавайки отлична адхезия. Дори ако се прилага върху тухли или други порести субстрати, течността ще бъде добре задържана във варовиковия разтвор.

Възможност за задържане на вода и вода

Тези показатели са доста високи и директно зависят от вида им и каква е дисперсията на материалните частици. Намалената вар като прах или тесто има много високи нива. Но земята негасена вар - ниска.

Въздушна вар - сила

И какво ще кажеш за силата на решението? Всичко зависи от състоянието на втвърдяване. При обикновени температури разтворът от охладения материал се втвърдява бавно и след месец има малка стойност от 0.5-1.5 МРа. При хидрирано втвърдяване на състава с негасена вар, след 28 дни е възможно да се получи индекс от 2-3 МРа. В случай на втвърдяване в автоклав се получава гъст бетон с индикатор 30-30 МРа и повече.

Устойчивост на замръзване и вода

Варовикови разтвори - имат добра устойчивост към въздуха. Идеални условия за втвърдяване на разтвора в суха въздушна среда. Всичко това благодарение на процеса на карбонизация, който разгледахме по-горе. Колкото по-активни са те, толкова по-голяма е устойчивостта на замръзване и водата от материала. Разтвор, който е втвърден при обикновена температура, ще загуби силата си при силна влага. Особено при чести замръзване и размразяване на течности.

заключение

Лаймът е универсален материал, който се използва в различни области на нашия живот. Тя намира приложение дори в градинарството. Нищо чудно, че материалът е бил използван от нашите баби и дядовци. Само ако работите с вар, не забравяйте: това е силен алкалий! Когато работите с него, предпазвайте кожата, лицето и дихателните пътища. И тогава не се страхувай от влиянието му.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

25 + = 32

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map