Какво представлява рампата

Какво представлява рампата

Рамката е платформа, разположена под определен ъгъл, за да общуват две повърхности, които са на различни нива спрямо земята. По принцип този дизайн е широко разпространен в домовете и другите съоръжения за движението на ползвателите на инвалидни колички. Рамката се нарича също пътна настилка, свързваща няколко етажа помежду си на многоетажни паркинги и гаражи.

неистов

Какви са рампите за хората с увреждания

В зависимост от областта на приложение и проходимостта, рампите могат да имат различни структурни характеристики. Съществуват следните видове тези структури:

 1. неподвижен
 2. сгъване
 3. Ролетни рампи
 4. плъзгане
 5. телескопичен
 6. рампи

Стационарните рампи, както подсказва и името им, трябва да бъдат инсталирани веднъж дълго време и да не позволяват разглобяването им. Съществуват варианти с два интервала и един интервал. Първата е структурно две платформи, разстоянието между които е малко по-тясно от пространството между колелата на инвалидна количка. В средата има стъпки за транспортиране, за да се преместят хората с увреждания по-удобно. Вторият тип е предназначен за самостоятелно движение на човек в количка.

Стационарните структури могат да се използват в жилищни сгради, правителствени служби, метро и подлези. В ролята на покритието, което премества инвалидната количка, се използват плочки, асфалт, бетон, метал и други материали, подходящи за надеждна адхезия към гумени колела.

важно: рампите трябва задължително да бъдат оборудвани с перила, разположени на ниво удобно за инвалидни колички с увреждания.

Сгъваемите или прибиращите се рампи, в известен смисъл, могат да бъдат наречени неподвижни, защото те са постоянно на едно място. Просто в случай на нужда, те се обръщат и влизат в оперативна готовност, в комбинирано състояние те не пречат на преминаването на хора. Тези конструкции са инсталирани в жилищни сгради и други съоръжения, при които поради липса на свободно пространство не е възможно инсталирането на стационарни обекти.

Най-популярните модели на сгъваеми рампи са конструкцията, която се поддържа на стена или парапети и при необходимост се накланя на стъпало. Хората с увреждания, без помощта на някой друг, могат да хвърлят обратно рампата, която е закачена отдолу, и да изкачат нагоре или надолу. По принцип такива проекти са направени от леки метални сплави, осигуряващи висока якост, но без да създават затруднения за тяхното движение.

шарнирна рампа

Видео за клапата:

Има отделна категория рампи, наречена подвижна, включително няколко разновидности на тези устройства. Ролковите рампи са един от най-популярните видове, използвани за транспортиране на хора с увреждания при всякакви условия. Този дизайн представлява няколко сегмента, свързани помежду си, които могат да се търкалят и да се фиксират на ролки. Поради тази възможност тези рампи не изискват специални условия за съхранение и транспортиране.

Плъзгащите и телескопичните рампи също не заемат много място в сгънато положение и могат да бъдат използвани за преодоляване на малки препятствия като бордюри, стълбища и т.н. Тези устройства са изработени от сплави от здрав метал и могат да издържат на тежки товари. При сгъване те не се деформират под тежест до 400 кг.

Рампите са устройства за преодоляване на малки височини, като праг, бордюр или други изпъкналости с незначителна височина. Все по-често започват да нанасят сгъваеми рампи, удобни за транспортиране. Удобните дизайнерски решения ви позволяват да сглобите и разглобите устройството сами.

Какво трябва да знаете, за да инсталирате рампата

Преди да вземете решение за инсталиране на рампа в къщата си, трябва да координирате строителството с управлението на къщата. Тя не трябва да пречи на свободното движение на други жители на къщата, да не разваля външния вид на входа и да отговаря на всички изисквания на GOST, наложени на такива устройства. При избора на един от типовете рампа е необходимо да се придържате към следните правила:

 1. Необходимо е да се вземат предвид характеристиките на инвалидната количка. Това се отнася само за подреждането на сайта за един или повече конкретни хора.
 2. Строителството не трябва да пречи на движението на жителите и да не бъде опасно за тях
 3. Подробностите за самостоятелно направени рампи не трябва да се простират извън конструкцията, така че да не причиняват наранявания и наранявания на жителите
 4. Необходимо е да се избере подходящият материал, от който да се направи рампата. Ако е твърде тежък и труден, това може да доведе до бързо влошаване на стъпките
 5. Релсите трябва да бъдат оборудвани със специални гумени тампони, за да се избегне проникване на колелото
 6. Дизайнът трябва да бъде оборудван със специални шумопоглъщащи и амортизиращи устройства (амортисьори)

Високи изисквания се налагат и върху качеството на перилата. Те трябва да бъдат изработени от здрави материали, които осигуряват дълъг експлоатационен живот. Формата на дръжката трябва да е възможно най-удобна за дръжка. Краищата са направени по такъв начин, че да се избегне нараняването им, т.е. или се завърта на краищата или се огъва надолу или на страната, противоположна на човека.

Рамката със собствените си ръце

Често има ситуации, при които многобройни искания и изисквания за монтиране на рампа в дома ви не са успешни, в който случай единственият начин да се улесни живота на ползвателя на инвалидна количка ще бъде независима инсталация на рампата. Този процес може да бъде разделен на следните етапи:

 • Премахнаха всички необходими размери. В някои случаи инсталирането на рампата ще бъде непрактично и следователно незаконно. В тези случаи е възможно да се включи твърде голям ъгъл на стъпалата за повдигане, при които няма да се премести лице с увреждания, както и височина на преградата по-малка от 4 см.
 • Ако рампата е инсталирана в къща, където има места между стълбищата, тогава тяхната площ трябва да бъде достатъчна, за да се обърне количката
 • Избира се един от типовете рампа, като се вземат предвид структурните особености на сградата и други фактори
 • Извършва се ясен проток на рампата, където са посочени всички размери, материали и крепежни елементи
 • Подготовка на територията, където ще се извършва инсталацията
 • Сглобяване на рампата съгласно чертежите
 • Инсталиране, ако е необходимо боядисване
 • Проверка на спазването на всички изисквания, изпитване

Разбира се, независимото събрание на рампата изисква определени знания и умения. Несъответствието на дизайна с изискванията на GOST може да доведе до безброй глоби и оплаквания на наемателите у дома. По тази причина, като опция можете да използвате подвижни рампи, които не изискват фиксирана инсталация, и могат лесно да бъдат транспортирани заедно с количката.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map