Što je rampu?

Što je rampu?

Ramp je platforma smještena pod određenim kutom za komunikaciju dvije površine koje su na različitim razinama u odnosu na tlo. Općenito, ovaj dizajn postao je široko rasprostranjen u kućama i drugim sadržajima za kretanje korisnika invalidskih kolica. Rampa se također naziva i površina ceste, povezujući nekoliko međusobnih podova na višestaznim parkiralištima i garažama.

bijesan

Koje su rampe za osobe s invaliditetom?

Ovisno o području primjene i prohodnosti, rampe mogu imati različite strukturne značajke. Postoje sljedeće vrste ovih struktura:

 1. stacionaran
 2. na sklapanje
 3. Roll rampe
 4. klizeći
 5. teleskopski
 6. rampe

Stacionarne rampe, kao što im ime govori, trebale bi se jednom ugraditi dulje vrijeme i ne dopustiti njihovu demontažu. Postoje dvije varijacije i jedno-span varijacije. Prva je strukturno dva platforma, udaljenost između kojih je nešto uži od prostora između kotača invalidskih kolica. U sredini postoje koraci za prijevoz osoba kako bi osobe s invaliditetom lakše povele. Drugi tip je dizajniran za nezavisno kretanje osobe u kolicima.

Stacionarne strukture mogu se koristiti u stambenim zgradama, državnim uredima, podzemnim i podzemnim željeznicama. U ulozi pokrivenost, kojom je kretanje invalidskih kolica, koristite pločica, asfalta, betona, metala i drugih materijala pogodnih za čvrsto držanje s gumenim kotačima.

važna: rampe moraju nužno biti opremljene rukohvatima, smještene na razini pogodnoj za invalidne kolica.

Sklopivi ili uvući rampe, u određenom smislu, također se mogu nazvati stacionarni, jer stalno su na jednom mjestu. Jednostavno u slučaju potrebe, oni se okreću i dolaze do operativne spremnosti, u kombiniranom stanju ne interferiraju s prolazom ljudi. Ove se građevine ugrađuju u stambene zgrade i druge građevine, gdje je zbog nedostatka slobodnog prostora nemoguće instalirati stacionarne prostore.

Najpopularniji modeli preklopnih rampe su konstrukcija koja se podupire na zidu ili ograde i, ako je potrebno, leži na stepenicama. Osobe s invaliditetom bez tuđe pomoći mogu odbaciti rampu, koja je zglobna odozdo i izvesti uspon ili silazak. U osnovi, takvi su nacrti izrađeni od lakih legura metala, pružajući visoku čvrstoću, ali bez nanošenja poteškoća za njihovo kretanje.

zglobna rampa

Video o zaklopku:

Postoji zasebna kategorija rampa, zvanih uklonjivi, uključujući i nekoliko vrsta tih uređaja. Roll rampe su jedna od najpopularnijih vrsta za prijevoz osoba s invaliditetom u svim uvjetima. Ovaj dizajn predstavlja nekoliko segmenata međusobno povezanih i sposobnih za valjanje i pričvršćivanje u role. Zbog ove sposobnosti, takve rampe ne zahtijevaju posebne uvjete za skladištenje i transport.

Klizna i teleskopske rampe i ne zauzimaju puno prostora u preklopljenom položaju, a može se koristiti za prevladavanje male prepreke, kao što su rubnici, stepenice i još mnogo toga. Ovi uređaji su izrađeni od jakih metalnih legura, i može izdržati veliki teret u sklopljenom stanju ne deformira pod težinom 400 kg.

Rampovi su uređaji za prevladavanje malih nadmorstava, kao što su prag, rubnik ili druga izbočina beznačajne visine. Sve su više počeli stvarati sklopive rampe, pogodne za prijevoz. Zgodna dizajnerska rješenja omogućuju vam da sami sastavite i rastavite uređaj.

Što trebate znati za instaliranje rampe

Prije donošenja odluke o instaliranju rampe u vašoj kući, morate koordinirati izgradnju s upravom kuće. Ne smije ometati slobodno kretanje drugih stanovnika kuće, ne pokvariti izgled ulaza i zadovoljiti sve zahtjeve GOST-a, nametnutih takvim uređajima. Prilikom odabira jedne od vrsta rampe potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Potrebno je uzeti u obzir značajke dizajna invalidskih kolica. Ovo se odnosi samo na uređivanje web mjesta za jednog ili više određenih osoba.
 2. Izgradnja ne bi trebala ometati kretanje stanovništva i biti opasna za njih
 3. Pojedinosti samostalnih rampa ne bi se trebale protezati dalje od strukture, kako ne bi uzrokovale ozljede i ozljede stanovnicima
 4. Potrebno je odabrati pravi materijal iz kojeg će se izraditi rampa. Ako je previše teška i tvrda, onda to može uzrokovati brzo pogoršanje koraka
 5. Šine moraju biti opremljene posebnim gumenim jastučićima kako bi se izbjeglo klizanje kotača
 6. Dizajn treba biti opremljen posebnim uređajima za apsorpciju i prigušivanje buke (zaklopke)

Visoke zahtjeve također se nameće kvaliteta rukohvata. Mora biti izrađen od jakih materijala koji osiguravaju dug životni vijek. Oblik ručke treba biti što udobniji za ručno prianjanje. Rubovi su napravljeni na način da se izbjegnu ozljede, tj. ili zaokružite na krajevima, ili se savijte prema dolje ili na suprotnu stranu osobe.

Ramp sa svojim rukama

Tu su često situacije u kojima brojni zahtjevi i zahtjevi za instalaciju rampu u svom domu, a ne okrunjen uspjehom, u ovom slučaju jedino rješenje je da bi život lakšim za korisnike invalidskih kolica da se samo-instaliranje rampe. Taj se postupak može podijeliti u sljedeće faze:

 • Uklonjene su sve potrebne veličine. U nekim slučajevima, instalacija rampe će biti nepraktična i stoga nezakonita. U tim slučajevima moguće je uključiti preveliki kut podizanja, u kojemu je nemoguće premjestiti osobu s invaliditetom, kao i visinu barijere ispod 4 cm.
 • Ako je rampa ugrađena u kuću u kojoj su područja između stepeništa, tada bi njihovo područje trebalo biti dovoljno za okretanje kolica
 • Odabrana je jedna od vrsta rampe, uzimajući u obzir strukturne značajke zgrade i druge čimbenike
 • Proveden je jasan nacrt rampe, gdje su naznačene sve dimenzije, materijali i pričvršćivači
 • Priprema područja na kojem će se izvršiti instalacija
 • Montaža rampe u skladu s crtežima
 • Instalacija, po potrebi slikanje
 • Provjera usklađenosti sa svim zahtjevima, testiranje

Naravno, neovisna skupština rampe zahtijeva određena znanja i vještine. Nepoštivanje dizajna sa zahtjevima GOST-a može dovesti do bezbrojnih novčanih kazni i pritužbi stanara kod kuće. Stoga, kao opciju, možete koristiti uklonjive rampe, koje ne zahtijevaju fiksnu instalaciju i lako se prevoze zajedno s kolicima.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

5 + 5 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map